News

Komentari 3

Uskok ulovio švercere, pokušali prevesti kokain u Veliku Britaniju, uhićena tri Hrvata

Uskok ulovio švercere, pokušali prevesti kokain u Veliku Britaniju, uhićena tri Hrvata

27-godišnjak je po uputama 42-godišnjaka i 34-godišnjaka ugovorio prijevoz legalnog tereta od Hrvatske do Velike Britanije, gdje su ga 23. veljače zaustavili carinici i policajci

Uskok je, na temelju kaznene prijave splitskog Pnuskoka, pokrenuo istragu protiv trojice hrvatskih državljana koji se sumnjiče da su u sastavu zločinačkog udruženja pokušali prošvercati dva kilograma kokaina u Veliku Britaniju.

Tužiteljstvo je priopćilo da su istragom obuhvaćeni 42-godišnjak, 34-godišnjak i 27-godišnjak koji se sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Policija je precizirala kako sumnjiči 42-godišnjaka da je, od rujna 2021. do 23. veljače, povezao u zajedničko djelovanje 34-godišnjaka i 27-godišnjaka te još troje ljudi s područja Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Velike Britanije radi kontinuirane nabave kokaina iz Nizozemske i njegovog prijevoza te prodaje u Velikoj Britaniji te državama EU, među kojima i Hrvatske.

Zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina

Uskok ističe da je 42-godišnjak dogovorio s nepoznatim čovjekom iz BiH kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koju treba preuzeti od nepoznatog čovjeka u Nizozemskoj i potom je prevesti i predati nepoznatom čovjeku u Velikoj Britaniji.

U tu svrhu, dodaje policija, 42-godišnjak je s nepoznatim čovjekom u BiH i 27-godišnjakom kupio kamion s prikolicom u kojem su izradili posebni spremnik u kojem mogu krijumčariti do 50 kilograma kokaina. Kako bi prekrili da tim kamionom krijumčare drogu, 27-godišnjak je preko svoje tvrtke dogovarao prijevoz legalnog tereta i njegovo preuzimanje na točno određenim lokacijama, kao i prijevoz do Velike Britanije.

Kod 34-godišnjaka pronađena automatska puška

Strojnica

Tijekom tog prijevoza 27-godišnjak je odlazio u Belgiju i Nizozemsku gdje je preuzimao kokain koji je skrivao u kamionu i potom ga krijumčario i predavao nepoznatom čovjeku u Velikoj Britaniji. Pritom je, dodaje policija, 34-godišnjak prenosio upute 42-godišnjaka namijenjene 27-godišnjaku kojem je plaćao troškove puta i nagrade za obavljeni prijevoz droge.

Tako je 27-godišnjak po uputama 42-godišnjaka i 34-godišnjaka ugovorio prijevoz legalnog tereta od Hrvatske do Velike Britanije, gdje su ga 23. veljače zaustavili carinici i policajci koji su pretragom kamiona u posebno izrađenom prostoru pronašli dva kilograma kokaina.

Uz to, pretragom provedenom u utorak, policija je u posjedu 34-godišnjaka pronašla automatsku pušku s dva pripadajuća spremnika sa streljivom, ističe Uskok.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 34-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok su ostala dvojica osumnjičenih već u zatvoru. Protiv sve trojice, policija je podnijela kaznenu prijavu Uskoku koji je sucu istrage splitskog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora za 34-godišnjaka.