Obavijesti

News

Komentari 23

'Vrlo je opasna bolest, u nekim zemljama je zabrana nakon eutanazije i duža od 12 mjeseci'

'Vrlo je opasna bolest, u nekim zemljama je zabrana nakon eutanazije i duža od 12 mjeseci'

Odluka o zabrani držanja svinja 12 mjeseci nakon eutanazije donesena je, kaže nam ministrica, na temelju iskustva iz drugih zemalja gdje bi se zaraza ponovno na istom gospodarstvu pojavila nakon 6 do 8 mjeseci

VIDEO

Parlamentarna većina je danas raspravljala i o prijedlozima visine minimalne plaće, naši socijalni partneri su već dostavili svoje prijedloge, Povjerenstvo će se sastati već idući tjedan u Ministarstvu rada i onda ćemo uputiti Vladi konačan prijedlog. Za sada imamo raspon prijedloga za povećanje minimalca za osam do više od 27 posto, kazao je, između ostalog, ministar rada Marin Piletić nakon sastanka s koalicijom u Vladi.

PRATITE UŽIVO:

'U nekim zemljama se gotovo kao pravilo nakon šest do osam mjeseci pojavila ponovno zaraza na istom gospodarstvu'

Aktualna tema bila je i afrička svinjska kuga. 

- Do danas je provedena eutanazija više od 17.000 životinja u zoni ograničenja tj. u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kao što smo više puta naveli, riječ je o vrlo opasnoj bolesti, ekonomski možda i najozbiljnijoj bolesti stočarstva današnjice, o kojoj puno toga ne znamo. Potrebno je slušati savjete veterinarske struke i što prije izaći iz faze epidemije u kojoj je bila svaka zemlja kad se pojavila bolest. Vrlo velike socio-ekonomske posljedice, ja ću ponoviti, Vlada će nadoknaditi različitim mjerama. U tijeku su isplate šteta - istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Svinjogojci i dalje traže njenu ostavku, a zamjeraju joj i, kako kažu, otkazani sastanak. Ona tvrdi da sastanak nije otkazan već samo odgođen.

- Prošli tjedan smo počeli zakazivati sastanak na inicijativu predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, no imali smo brojne druge obveze pa je odgođen. Inače se mi nalazimo sa svinjogojcima neovisno o situaciji jako često. Uvijek treba raspravljati, ali zaključak da se ne nosimo dobro s epidemijom treba dobro i argumentirati - kaže. 

Upitana na temelju čega je donesena odluka o zabrani držanja svinja još 12 mjeseci nakon eutanazije i kako je to regulirano u drugim zemljama u kojima se pojavila afrička svinjska kuga, ministrica kaže da je u pojedinim zemljama i duži period zabrane.

- Po 24 ili 36 mjeseci, najčešće je više od 12 mjeseci, a mi ćemo se nastojati držati u ovim okvirima - rekla je. 

Kasnije nam je pojasnila kako je odluka donesena u skladu s veterinarskom preporukom, a vođena je iskustvom iz drugih zemalja gdje bi se zaraza ponovno na istom gospodarstvu pojavila nakon šest do osam mjeseci.

- Zato je to neko minimalno vrijeme koje mi procjenjujemo, na temelju preporuke veterinarske struke, da bi trebalo biti - kaže.

'Trenutno imamo više od 931.000 svinja, dok smo u siječnju imali 790.000'

Objavila je i koliko je gospodarstava kategorizirano od trenutka pojave ove bolesti i koliko ih je prešlo u više kategorije biosigurnosti. 

- Unatoč činjenici da je veterinarski sustav vrlo opterećen, da oni veterinari koji popisuju kategorizacije nikako ne smiju biti oni koji rade eutanaziju, kao i da oni koji rade u zonama ograničenja ne smiju nikako raditi u drugim zonama, do današnjeg dana u višu kategoriju slijedom popisivanja i dokazivanja uvjeta prebačeno je 7124 objekta u kojima se drže svinje. Također, s danom 15. rujna broj svih svinja u Hrvatskoj prelazi 931.000, a u siječnju 2023. bio je nešto veći od 790.000 - navela je.

Veterinari se žale da ih je na terenu premalo, a neki zazivaju i slanje vojske u pomoć. 

- Bolest nije u takvoj fazi, broj slučajeva se ne povećava, i iz stožera ne smatraju da je potrebno angažirati vojsku. U županijama s visokim rizikom imamo zasebne stožere, civilna zaštita je angažirana od prvog dana - odgovorila je ministrica.

Ministar Piletić je komentirao imovinsku karticu potpredsjednika Vlade Tome Medveda, u koju nije unio sve što posjeduje. Kako je otkrio Telegram, nije upisao suvlasništvo nad 15 livada, pašnjaka i oranica.

- Riječ je o nasljedstvu roditelja, koje dijeli s braćom i sestrama. Dao vam je jasno naslutiti da će unijeti promjene u imovinsku karticu, nije riječ o neprijavljivanju stečene, kupljene imovine. Sam je rekao da je propust, koji će u sljedećih nekoliko dana ispraviti - rekao je. 

Kupovinu stana člana Uprave HEP-a Tomislava Šambića od direktora PPD-a Pavla Vujnovca nije želio komentirati. 

- To ćete morati pitati njega. Tko je prodao, tko kupio, mi nismo tu da takve stvari komentiramo. Je li tu nešto sumnjivo, o tome neka odlučuju i provjeravaju oni koji su nadležni - poručio je.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije