Obavijesti

News

Komentari 2

Uskoro obnova pregovora o razoružanju između SAD i Rusije, uloga Kine dvojbena

Uskoro obnova pregovora o razoružanju između SAD i Rusije, uloga Kine dvojbena
1

Predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz triju međunarodnih sporazuma: onoga o iranskom nuklearnom programu, sporazuma o raketama srednjeg dometa te iz sporazuma Otvoreno nebo

VIDEO

Sjedinjene Države i Rusija obnovit će za dva tjedna pregovore o kontroli naoružanja, ali i dalje ostaje živa rasprava o ulozi Kine, koja se odupire pozivima Washingtona.

Pogledajte prosvjede diljem Amerike: 

Pokretanje videa...

Donald trump će poslati vojsku 01:11

Zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov potvrdio je u utorak da će se 22. lipnja u Beču sastati s američkim izaslanstvom koje će predvoditi pregovarač Marshall Billingslea.

"Mislim da je to dobra vijest" u vrlo "sumornom kontekstu", ocijenio je ruski diplomat tijekom virtualne konferencije koju je organizirao američki Council on Foreign Relations.

- Lopta je na američkom polju, a mi moramo jasno i glasno čuti što želi ta vlada, ocjenjuje li da je moguće učiniti nešto pozitivno, a ne samo razvrgavati sporazume nadzoru oružja jedan za drugim - dodao je.

Predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz triju međunarodnih sporazuma: onoga o iranskom nuklearnom programu, sporazuma o raketama srednjeg dometa te iz sporazuma Otvoreno nebo, ili Open Skies, kojemu je cilj potvrditi vojna kretanja i mjere ograničavanja naoružavanja zemalja potpisnica. U zadnja dva slučaja, američki je predsjednik optužio Moskvu da krši sporazume.

Palestinci predali protuprijedlog na Trumpov mirovni plan
Palestinci predali protuprijedlog na Trumpov mirovni plan

U središtu budućih američko-ruskih pregovora bit će bilateralni sporazum New Start zaključen 2010., koji istječe početkom 2021., odmah nakon završetka sadašnjega Trumpova mandata.

Taj se sporazum smatra zadnjim sporazumom o nuklearnom oružju koji je još na snazi, a odnosi se na zadržavanju arsenala dviju zemalja ispod razine na kojoj su bili u vrijeme hladnoga rata.

- Sporazum New Start ima velikih nedostataka u smislu verifikacije - upozorio je Marshall Billingslea u govoru prošloga mjeseca, nagovješćujući tako teške pregovore.

Trumpova administracija u nove pregovore svakako želi uključiti Peking.

U svibnju je veleposlanik Billingslea naglasio da Trump ne želi sporazum koji ne bi odražavao "novo doba", kako bi se okrenula stranica i udaljilo od binarne logike hladnoga rata.

Izaslanik američkoga predsjednika jasno je optužio Kinu da je "poput Rusije" uključena u "utrku u naoružanju" te da želi "pojačati svoje nuklearne snage" kako bi "zastrašivala SAD" i njihove saveznike.

- Kina je nekoliko puta ponovila da nema nikakvu namjeru sudjelovati u tim navodnim pregovorima o kontroli naoružanja. To je stajalište vrlo jasno - rekao je glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Cuomo zgrožen izjavom Trumpa o prosvjedniku iz Buffala
Cuomo zgrožen izjavom Trumpa o prosvjedniku iz Buffala

Izaslanik Billingslea odmah je pozvao Peking da ponovno razmotri svoja stajališta.

- Da biste dobili status velesile, morate se odgovorno ponašati - upozorio je američki pregovarač, dodavši da je oko kineskoga arsenala "podignut veliki tajni zid".

Sergej Rjabkov u utorak je rekao da Moskva "ne očekuje da će se to stajalište uskoro promijeniti", dodavši da Rusija neće ništa poduzeti kako bi se Peking predomislio.

- Vidjet ćemo misli li SAD da se isplati nastavljati dijalog s Rusijom, ili je kinesko sudjelovanje za njih imperativ - dodao je.

A u budućnosti, napomenuo je, kada se postigne sporazum o New Startu, trebat će se proširiti rasprava, ali i na europske saveznike Amerike koji imaju nuklearni arsenal, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ruske su vlasti potvrdile svoju ponudu kako bi se izbjegao poraz: produljenje postojećeg sporazuma, kakav god bio, kako bi sljedećih pet godina iskoristili za deblokadu pregovora.

Stručnjaci u Washingtonu i demokrati pozivaju Donalda Trumpa da prihvati taj prijedlog kako se ne bi probudio u utrci za naoružanjem opasnijoj nego ikad.

No, skeptični su u prave namjere Bijele kuće, osumnjičene da se kineskim pitanjem služi kao izgovorom da potopi još jedan ključni sporazum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca