Obavijesti

News

Komentari 48

Plenković: Imamo rekordan broj slučajeva zaraze, razgovarat ćemo o mogućim mjerama

Plenković: Imamo rekordan broj slučajeva zaraze, razgovarat ćemo o mogućim mjerama

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade usvaja se zaključak o sanaciji mosta Banija, iznosit će se informacije o javnom pozivu za dodjelu sredstava iz Fonda EU za obnovu od potresa kao i o pandemiji koronavirusa

VIDEO

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković najprije je svima zaželio sve najbolje u novoj godini, a potom se osvrnuo na epidemiološku situaciju potvrdivši današnji rekordan broj novozaraženih.

'Svaki peti slučaj je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu'

- Danas imamo rekordni broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije, čak 8587. To je 50 posto više nego prošlog tjedna i dva puta više nego prije dva tjedna. Taj broj je očekivan, to je taj novi soj omikron, vjerojatno je izuzetno prisutan sad već i kod nas - poručio je dodavši kako Splitsko-dalmatinska županija danas bilježi najveći broj novih slučajeva, tri puta više nego prije dva tjedna.

- Svaki peti slučaj u Hrvatskoj je ili u Splitsko-dalmatinskoj ili u Zagrebu - dodao je i ponovno pozvao sve na cijepljenje, bilo s prve dvije doze, bilo s trećom. 

- Doza imamo dovoljno, Vlada je osigurala više nego dovoljno za sve građane, a to je osobito važno za naše starije sugrađane. Svaki četvrti stariji od 65, nažalost, još nije cijepljen. Među njima je čak 180.000 koji nisu primili niti jednu dozu, a 37.000 ih je primilo samo jednu. Oni su u riziku od teškog oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem - poručio je naglasivši kako je omikron zarazan i dva dana prije pojave simptoma. 

- Zbog toga se brže i širi. Moramo se pridržavati osnovnih mjera uz cijepljenje. Ako bude puno više zaraženih,  bit će, naravno, i više hospitaliziranih. Tu je scenarij vrlo predvidljiv. Držimo se mjera, zaštitimo se, samo na taj način možemo proći kroz ovu situaciju koja s omikronom ide prema petom valu - rekao je i naglasio da Stožer ima zadaću razmotriti ovu novu situaciju.

- Idućih dana ćemo vidjeti kakve će biti odluke - poručio je.

'Samo 16,2 posto cijepljeno booster dozom, to nije dostatno'

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kako najviše novih slučajeva bilježe Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska te Vukovarsko-srijemska županija.

- 1841 osoba je na bolničkom liječenju, a 230 na respiratoru. Rast hospitaliziranih bilježe KBC Split te pulska, dubrovačka i šibenska opća bolnica - rekao je. 

Od uvođenja Covid potvrda u državne i javne službe, dodao je, brzim antigenskim testovima potvrđena je 15.501 pozitivna osoba od učinjenih milijun i 49.619 testiranja.

- Jučer je sa 748 pozitivnih zabilježen do sad najveći udio pozitivnih u odnosu na broj testiranih - rekao je i naglasio kako je potrebno pojačano pridržavanje mjera.

- Prekjučer je detektiran i prvi slučaj flurone, zaraze gripom i koronom, stručnjaci upozoravaju da će ih biti i više. Pozivam građane da više ne odgađaju odluku o cijepljenju - rekao je istaknuvši kako je do sad cijepljeno 66,43 posto odraslog stanovništva. 

- S booster dozom je cijepljeno 543.452 ljudi, samo 16,2 posto, što nije dostatno za adekvatni odgovor na moguću ugrozu omikron varijante - naglasio je. 

'Stožer razmatra uvođenje određenih mjera'

Ministar i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović poručuje kako sve upućuje da se omikron počeo značajnije širiti i kod nas.

- Čini se da kliničke slike za sad nisu toliko teške kao kod delte, no čeka se još na čvrstu znanstvenu potvrdu. Stožer na dnevnoj bazi razmatra uvođenje određenih mjera. Sve ovo ne umanjuje ključnu važnost primjene osnovnih mjera, nužne su maske u zatvorenom prostoru obzirom da se širi zrakom i da je nužno cijepljenje, ali i docjepljivanje. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije zamjena za ne nošenje maske i držanje distance - poručio je.

'Rast BDP-a bit će i veći od predviđanja'

Govoreći o gospodarskoj situaciji, premijer je istaknuo kako su predviđali rast BDP-a za ovu godinu od devet posto, ali da idemo prema tome da će biti i veći od 10 posto. 

- S ovako visokim rastom, jednim od najvećih u EU, pokazali smo da smo se u stanju brzo ekonomski oporaviti i vratiti na putanju koju smo imali prije Covida. Deficit će biti manji od planiranog, što je dobro obzirom na naše ambicije ulaska u europodručje i vjerujemo da će on biti ispod četiri posto BDP-a, a javni dug ispod 83 posto, što je smanjeno za četiri postotna boda - istaknuo je. 

Ministar i čelnik Stožera za saniranje posljedica od potresa Tomo Medved istaknuo je kako su sklopljeni ugovori za obnovu 3600 obiteljskih kuća, a da ih je do sad obnovljeno 1126.

- Pokrenut je postupak javne nabave za izgradnju zamjenskih tipskih kuća. 8. prosinca raspisan je poziv za prvih 30 kuća, 15. prosinca za novih 30. 29. prosinca raspisan je poziv za izgradnju zamjenskih montažnih kuća te zamjenskih višestambenih zgrada - poručio je. 

Projekt izgradnje ljevaonice aluminijskih blokova u šibenskom Impol-TLM-u

Vlada je na sjednici proglasila projekt izgradnje nove ljevaonice aluminijskih blokova u šibenskom Impol-TLM-u strateškim investicijskim projektom RH, pri čemu vrijednost prve faze tog projekta iznosi gotovo 183 milijuna kuna.

Odluka o proglašenju projekta, punog naziva "Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova“, usvojena je na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Resorni ministar Tomislav Ćorić izvijestio je da je riječ o prvoj fazi privatnog investicijskog projekta Impol-TLM-a, a da vrijednost ukupnih troškova te prve faze, procijenjenih kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu, iznosi 182,87 miljuna kuna.

Riječ je o izgradnji nove ljevaonice u Impolu-TLM-u u svrhu lijevanja aluminijskih blokova koji će biti namijenjeni vlastitim potrebama tople valjaonice, pojasnio je Ćorić.

Koristi od ulaganja u novu ljevaonicu su smanjenje ovisnosti o vanjskim izvorima nabave blokova,koji se trenutno kupuju na tržištu zbog premalih kapaciteta ljevaonica, povećana dodana vrijednost, povećavanje kvalitete proizvoda te smanjenje potrošnje vode. Predviđeno je dodatno zapošljavanje otvaranjem novih radnih mjesta, apostrofirao je ministar gospodarstva.

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata je na sjednici održanoj 5. srpnja 2021. godine prihvatilo prijedlog za pokretanje postupka donošenja odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju projekta strateškim investicijskim projektom RH, podsjetio je Ćorić.

Premijer je dodao kako je riječ o važnom projektu za Šibenik.

Inače, slovenski proizvođač aluminija Impol 2016. godine preuzeo je šibensku Tvornicu lakih metala (TLM) i u njoj obnovio proizvodnju, a tvrtka je zaživjela pod imenom Impol-TLM.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca