Uskoro počinje sjednica Vlade | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 47

Plenković: U ime Vlade izražavam sućut obitelji Mateja Periša, zahvala srpskoj policiji

Plenković: U ime Vlade izražavam sućut obitelji Mateja Periša, zahvala srpskoj policiji

Vlada je donijela odluku kako će se prijevremeni izbori za članove Gradskog vijeća Grada Splita održati isti dan kada i izbori za gradonačelnika, a to je nedjelja 26. lipnja

VIDEO

Izražavamo sućut obitelji Mateja Periša, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade dodavši i kako se čuo s Matejevim ocem, Nenadom Perišem. 

- Žao nam je da se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na suradnji proteklih mjeseci. Tamo je predstavnik i hrvatske policije od jučer. Još jednom u ime cijele Vlade izražavam sućut - rekao je.

PRATITE UŽIVO:

Raskid ovisnosti o energentima koji dolaze iz Rusije, proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku, Janafov naftovod postaje strateški prava za dobavu nafte...

Istaknuo je i kako je EK jučer usvojila dokument REPowerEU. 

- Riječ je o planu koji je rađen u kontekstu strateških odluka o potpunom raskidu ovisnosti sa energentima koji dolaze iz Rusije, prije svega se misli na fosilna goriva. Predstavlja plan kako zajamčiti i sigurnost opskrbe i diverzificirane pravce opskrbe. Tu su tri elementa - mjere uštede energije, diverzifikacija dobavnih pravaca, prije svega za naftu i plin, uključujući i zajedničku nabavu država članica i treće, ono što je dugoročno važno u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena, a to je ubrzanje zelene tranzicije, odnosno prelazak na obnovljive izvore energije - naveo je Plenković dodavši kako se za to predviđa iznos od 300 milijardi eura za cijelu Europu. 

- Od toga 225 milijardi u zajmovima, 75 u grantovima i oni će biti, prije svega, namijenjeni za obnovljive izvore energije i za dodatnu plinsku infrastrukturu, za koje je potrebno oko 10 milijardi eura, što uključuje i proširenje kapaciteta LNG terminala u Omišlju na Krku, daljnje proširenje kapaciteta PLINACRO-a i plinovoda, kao i ulaganja u infrastrukturu za naftu. Primjerice, Janafov naftovod postaje strateški pravac za dobavu nafte susjednim zemljama srednje i istočne Europe - rekao je naglasivši kako je važno da su u dokument ugrađene bitne sastavnice ove kritične energetske infrastrukture u RH. 

- Nastojat ćemo napraviti iskorake za dodatne investicije u energetsku infrastrukturu i osiguranje sigurnosti i opskrbe i plinom i naftom i ugljenom - dodao je. 

26. lipnja izbori za članove Gradskog vijeća Grada Splita

Vlada je na sjednici i odredila datum prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita, a to će biti isti dan kada će Splićani birati i gradonačelnika i njegove zamjenike. 

- Budući da su ispunjeni svi zakonski preduvjeti, za održavanje prijevremenih izbora predlažemo 26. lipnja - rekao je državni tajnik Ministarstva pravosuđe i uprave Josip Salapić. 

Potpredsjednik Vlade, ministar branitelja i čelnik Stožera za postpotresnu obnovu na Banovini Tomo Medved izvijestio je o dosad učinjenim aktivnostima po tom pitanju. 

- Ukupno je 7137 oštećenih obiteljskih kuća dodijeljeno projektantima, a izrađeno je 3852 elaborata za obnovu. Do sad je nekonstrukcijski obnovljeno 2501 obiteljska kuća, a trenutno se radi na 856 kuća. Ugovorena je izgradnja 264 zamjenske obiteljske kuće s izvođačima radova - naveo je dodavši kako su započeli i s obnovom cesta u Petrinji, Brijestu, Farkašiću i Mokricama ukupne vrijednosti 7,2 milijuna kuna. 

Povjerenstvo za programe i projekte za Hrvate u BiH

Vlada je osnovala i Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

- RH skrbi o Hrvatima u BiH nastojeći zaštititi njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda i na taj način iskazati odgovornu politiku prema BiH, kao prijateljskoj i suverenoj državi. Povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora programima i projektima koji doprinose njihovom ostanku i povratku u BiH poseban su interes Vlade RH - istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas. 

Zadatak Povjerenstva je razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni natječaj za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, a koji udovoljavaju uvjetima javnog natječaja te Vladi RH podnijeti prijedlog temeljem kojeg će donijeti odluku o raspodjeli sredstava za financiranje, programa i projekata za 2022. godinu.

A Povjerenstvo čine državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao predsjednik Povjerenstva, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija, zdravstva i poljoprivrede kao članovi te glavni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao tajnik Povjerenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 47

VIDEO

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći
Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku
POGLEDAJTE VIDEO

Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku

GeoSphere Austria objavio je animaciju dolaska saharskog pijeska. Video je na Facebooku objavio Istramet