Obavijesti

News

Komentari 408

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj 265 novozaraženih koronom

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj 265 novozaraženih koronom

Današnji broj je bez ekstremnih odstupanja od prethodnih dana. To je i posljednica toga što je Hrvatska bila otvorena za turizam, rekao je ministar Vili Beroš

VIDEO

Nacionalni stožer zbog eskalacije krize s korona virusom i nakon što nas je više zemalja stavilo na crvenu listu zbog čega je uslijedio egzodus turista iz Hrvatske nakon duže vremena danas u 14 sati ima presicu.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 265 novih slučajeva korona virusa. Jedna je osoba preminula.

POGLEDAJTE PRESICU STOŽERA

Preminula je pacijentica u Vinkovcima koja je imala brojne druge bolesti. 

Aktivnih slučajeva imamo 1842.

Današnji broj je bez ekstremnih odstupanja od prethodnih dana. To je i posljednica toga što je Hrvatska bila otvorena za turizam, rekao je ministar Vili Beroš. Još jednom je upozorio mlade na ponašanje i da brinu za starije i bolesne.

Krunoslav Capak je komentirao noćni život.

"Važno je da mladi koji su bili po noćnim klubovima na moru izbjegavaju kontakt sa starijima kada se vrate. Klubovima smo uveli nekoliko mjera, i imamo vijesti s terena koje govore da je to dobro. No, ima i toga da se mladi nakon klubova presele u kafiće i restorane što nije dobro", rekao je Capak.

Dodao je da poslije ponoći se događaju situacije u kojima se korona lakše prenosi jer se koriste opuštajuće tvari. Kaže da ima slučajeva i da su vjenčanja preseljena iz Dalmacije u Hercegovinu. Najavio je da će s lokalnim stožerima dogovoriti da donose lokalno mjere u smislu ograničavanja rada objekata ili smanjivanja okupljanja.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović također je upozorio na inovativne metode zaobilaženja preporuka, pa je najavio da će se donositi odluke lokalnog karaktera. Na pitanje koliko se slučajeva povezuje s proslavom Gospe i Sinjskom alkom, rekao je da zna samo dva slučaja s kontinenta koji ne znaju gdje su se zarazili, a bili su na Alki.

Potom je Capak ocijenio da su napravili dobar balans između otvaranja u sezoni i zaštite zdravlja ljudi. Nada se da će se sezona nastaviti još nekoliko dana ili tjedana. Smatra da su mjere dobre i da se većina turista osjeća sigurno.

Božinović tvrdi da nema odluka Stožera koje su bile politički motivirane. 

- To je bila epidemiološka procjena da je moguće otvoriti se. Hrvatska je imala danima niske brojeve, a turizam nam je glavna gospodarska grana - objasnio je. 

Kaže da imamo povećan broj zaraženih, ali da klinička slika nije alarmantna. I on je apelirao na mlade koji se vraćaju s godišnjeg da paze na svoje ponašanje kako se zaraza ne bi širila. Uvjeren je da će situaciju uspjeti primiriti mjerama.

Na pitanje zašto su tako loše brojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Božinović je rekao da je to županija, nakon Grada Zagreba, s najvećim brojem stanovnika. Tamo je s turistima više od 800 tisuća ljudi, pa je veliki pritisak. Rekao je i da je velika fluktuacija preko granice s Bosnom i Hercegovinom. 

Na pitanje stoji li iza toga da je opuštenost Dalmatinaca kriva za brojeve, Capak je rekao da s 'jednim dnevnim novinama' nije ni razgovarao a stavljali su ga na naslovnicu, te da to nikada nije rekao. Kad je govorio o opuštenom ponašanju, kaže, mislio je to u pozitivnom smislu.

Ne preporučuju se maturalna putovanja, a za maturalne večeri rekao je da vrijede preporuke za okupljanja. 'Ne treba zabraniti, ali treba upozoriti da su takvi događaji rizični i da se treba pridržavati mjera', rekao je.

Božinović se osvrnuo i na tvrdnje znanstvenika Ivana Đikića da je bilo pogrešno otvaranje noćnih klubova. Rekao je da su donijeli mjere, da su provodili nadzore, a kad su vidjeli da je bilo zaraze, ograničili su rad do ponoći. Kaže da su mjere dovele do smanjenja.

Božinović je rekao da su razne zemlje pokušavale demotivirati svoje građane da odlaze ili ih motivirati da se vrate. Komentirajući odluke zemalja da se Hrvatska stavi na crvenu listu rekao je da svaka država može donositi takve odluke. 

- Naravno da Hrvatska ima razmjerno najbolji turizam i učinit ćemo sve da se spuste brojevi novooboljelih kako bi te države odustale od restrikcija - najavio je.

- Nadamo se da Hrvatskoj ne prijeti eskalacija ni kriza, ali pokušavamo što više zaraženih otkriti i kontakte staviti u izolaciju, zato imamo više testiranja - rekao je Capak koji je uvjeren da će se za 5 do 10 dana situacija poboljšati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 408
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu