Obavijesti

News

Komentari 277

Novooboljelih je 14, otvorit će se neke trgovine na tržnicama

Novooboljelih je 14, otvorit će se neke trgovine na tržnicama
1

Druga žrtva korona virusa u Hrvastkoj je 74-godišnji Zagrepčanin koji je posljednjih dana bio na respiratoru i u kritičnom stanju, a Beroš je naveo kako muškarac nije bio u inozemstvu pa nije poznato kako se zarazio

VIDEO

Novooboljelih s koronom u Hrvatskoj od jutros od 9.00 je 14, pa tako ukupno 495 Hrvata ima korona virus, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na početku redovne presice Stožera za civilnu zaštitu u četvrtak poslijepodne.

Izvijestio je kako je druga žrtva od korona virusa muškarac iz Zagreba. Preminuo je jutros u Klinici Fran Mihaljević u dobi od 74 godine. Posljednjih dana bio je u teškom stanju na resporatoru, a inače je bio, istaknuo je ministar Beroš, onkološki bolesnik. 

Stožer je obitelji preminulog izrazila sućut.

- Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate - dodao je Beroš. Naime broj novooboljelih već nekoliko dana blago opada.

- U protekla 24 sata imao povećanje od 53 bolesnika, to je manje nego jučer kada smo imali 63, prekjučer 69, a prije dva dana 74 zaražena - istaknuo je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, kazala je da je osam bolesnika u Klinici još na respiratoru, od kojih jedan čeka laboratorijski test. Jedna osoba na respiratoru je kritičnom stanju, a 70 bolesnika u Klinici su stabilni. 

- I nadamo se da neće trebati veću potporu u smislu intenzivne njege. Od njih su troje nešto teže bolesni - rekla je.

Što se tiče testiranja, istaknula je kako ih laboratoriji u Rijeci, Splitu i Osijeku rade u punom opsegu sedam dana, a stigli su zahtjevi i za testiranjem u Zadru i Varaždinu, što se rješava.

Razmišlja se da se u testiranja uključe i znanstvene institucije i sveučilišta koja imaju potrebne kapacitete, ako to bude potrebno zbog velikog broja slučajeva.

POGLEDAJTE VIDEO

[UŽIVO] U Hrvatskoj nastavlja rasti broj oboljelih

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 26. ožujka 2020.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako za sada nema potrebe za karantenom u Biogradu gdje su zaražena dva liječnika.

- Biogradska bolnica bit će ispražnjena i dezinficirana, većina kontakata žive izvan Biograda, svega 12 ih živi u gradu, pa karantena ne bi imala smisla. No, epidemiološka obrada je završena, mjere su prepisane i epidemiološka služba nastavlja s djelovanjem kako bi se ta situacija razriješila - rekao je.

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović najavio je liberalnija pravila za neke gospodarske subjekte.

- Razmatramo mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, ali ćemo potpisati vrlo striktne mjere, gdje se mora voditi računa o mjerama i ovisno o tome ćemo ostaviti i dalje na snazi - objavio je.

Božinović je govorio i o novim pravilima za vozače.

- Odlučili smo donekle liberalizirati postupak vezan za hrvatske i strane državljane koji voze za hrvatske poslodavce. Oni nakon utovara i istovara sada mogu koristiti samoizolaciju u vlastitom domu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 između utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače - rekao je Božinović.

Nadalje, Božinović je otkrio podatke o dvojici zaraženih policajaca. Jedan je iz PU zagrebačke, drugi iz PU međimurske. 

- Činjenica je da su policijski službenici danas najviše u kontaktu sa građanima uz zdravstvene djelatnike. Njima su upućene brojne upute o samozaštiti, naravno nije moguće sve predvidjeti. Dogodilo se, možda će se još događati, ali sustav čini sve kako bi hrvatski policajci bili zaštićeni i adekvatno opremljeni. Ja im se zahvaljujem, sjajno rade svoj posao, neka se čuvaju - istaknuo je.

Dodao je da su prijavljene i neke trgovine koje nisu osigurale provođenje mjera socijalne distance. 

- Apeliram na trgovce da ne pozivaju ljude da se ugriju unutra. Znaju da će čekati i neka se toplije opuku. Pozivam da ne ide cijela obitelj u kupovinu, nego jedan član - poručio je ministar unutarnjih poslova. 

Naglasio je da je važno organiziratit i omogućiti online kupovinu namirnica. 

Što se tiče bračnog para o kojem smo jučer izvijestili, a koji su zaraženi korona virusom došli na benzinsku postaju u Ilici, Božinović je rekao da su podnesene kaznene prijave te da slučaj radi toga ne može komentirati.

Najviše oboljelih ima Zagreb, njih 225, Istarska županija 40, Krapinsko-zagorska 36, Primorsko-goranska 35, Splitsko-dalmatinska 34, Osječko-baranjska 31, Dubrovačko-neretvanska 22, Karlovačka 18.

U Šibensko-kninskoj ima 15, Varaždinskoj 14, Sisačko-moslavačkoj sedam, Zadarskoj šest, Zagrebačkoj tri, Brodsko-posavskoj dva, Bjelovarsko-bilogorskoj dva, Međimurskoj dva, Vukovarsko-srijemskoj jedan, Koprivničko-križevačkoj jedan i Ličko-senjskoj jedan oboljeli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 277
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa