Obavijesti

News

Komentari 98

'Dodatno snižavamo trošarine i marže, a cijene goriva će se obračunavati kroz 14 dana'

'Dodatno snižavamo trošarine i marže, a cijene goriva će se obračunavati kroz 14 dana'

Plenković je najavio kako će snižene trošarine i marže, kao i novo 14-dnevno obračunsko razdoblje cijena goriva na pumpama, vrijediti idućih 30 dana nakon kojih će vidjeti što se eventualno još može učiniti

VIDEO

Kao što je prošlog tjedna najavio premijer Andrej Plenković, Vlada je danas na telefonskoj sjednici dogovorila nove mjere koje bi trebale ublažiti rast cijena goriva i udar na građane. A one uključuju dodatno smanjenje trošarina na benzin i dizel te marže za energetske subjekte. 

- Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na benzin i dizel. Ranije smo smanjili trošarinu za 40 lipa po litri benzina, sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa, što znači da ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri benzina. Vlada je ranije smanjila i trošarinu po litri dizela za 20 lipa, a sada ju smanjujemo za još 20 lipa. Što znači da je država ukupno do sada smanjila trošarine s 3,86 kuna na 3,06 kuna po litri benzina te s 3,06 kuna na 2,66 kuna za litru dizela - rekao je Plenković.

PRATITE UŽIVO:

Za plavi dizel, podsjetio je, trošarina se ne naplaćuje.

'Cijena će se obračunavati svakih 14, a ne sedam dana'

Novost je i da Vlada uvodi 14-dnevno obračunsko razdoblje. 

-  Cijene naftnih derivata će se mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da bi u ovom okolnostima bilo povoljnije za građane da se cijena mijenja svakih 14 dana, a ne svaki tjedan - poručio je premijer dodavši kako će ova Uredba biti na snazi 30 dana.

- Nakon toga ćemo ponovno procijeniti situaciju da vidimo što se još eventualno može učiniti - rekao je. 

Dodatno se smanjuje i marža

Povrh trošarina, dodatno se smanjuje i marža za energetske subjekte i to za još 10 lipa. 

- Sa dosadašnjih 0,75 lipa, to je bila maksimalna moguća marža, spušta se na 0,65 lipa, a marža za plavi dizel spušta se s 0,50 na 0,40 lipa - rekao je.

Na ovaj način, dodao je, u odnosu na trenutnu Uredbu, koja istječe sutra, radi se o uštedi od jedne kune po litri benzina, 90 lipa po litri dizela i 64 lipe po litri plavog dizela.

- Ušteda koja je ostvarena zbog svih dosadašnjih intervencija Vlade za benzin iznosi ukupno 2,28 kuna po litri, za dizel 2,72 kune, a za plavi dizel 1,42 lipe po litri. Dizel bi bez ovih mjera sutra na benzinskim postajama koštao 15,80 kuna po litri dok bi građani za litru benzina morali izdvojiti 15,78 kuna, a za plavi dizel 10,87 kuna. Stupanjem na snagu Uredbe, maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata na benzinskim postajama iznosit će 13,08 kuna za litru dizela, 13,50 kuna za litru benzina te 9,45 kuna za litru plavog dizela - naveo je premijer. 

U konačnici je to, dodao je, po 50-litrenom spremniku benzinca ušteda od oko 114 kuna, za dizelaše 136 kuna i za plavi dizel 71 kunu. 

Naime, bez dodatne intervencije Vlade, pun spremnik od 50 litara od sutra bi koštao i preko 100 eura.

Uredba stupa na snagu u srijedu.

- Sve ove cijene će na benzinskim postajama vrijediti od srijede. Sutra se cijena neće mijenjati, ostat će kao danas, a od srijede će biti i manje - naglasio je.

Gubitak za državu smanjenjem trošarina na gorivo bit će u iznosu od 130 milijuna kuna.

Svi dionici u ovom lancu trebaju se prilagoditi novim uvjetima i podnijeti dio tereta, rekao je upitan što kažu distributeri na ove mjere.

- Ovo nije samo posao za Vladu, očekuje se i njihov visoki stupanj društvene odgovornosti - poručio je. 

Ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako trošarine iz cijene goriva i ovim smanjenjem za HAC i HŽ ostaju iste. 

- Od ukupnih trošarina koje su bile prije nekog vremena tu je i onih 1,20 kuna za prometnu i željezničku infrastrukturu. Dakle, namjenski prihod ostaje - rekao je.

'Razmislit ćemo i o daljnjim koracima, oko javnog prijevoza je također opcija'

Novinari su Plenkovića upitali razmišlja li i o nekim alternativnim mjerama, kao primjerice o pojeftinjenju i subvencioniranju javnog prijevoza po uzoru na Njemačku, a kako bi građanima dodatno olakšali poskupljenje energenata i hrane.

- Ovo je samo jedan mali dio naših aktivnosti. Moram podsjetiti da smo donijeli energetski paket koji je na snazi više od dva mjeseca, vrijedan pet milijardi kuna, a koji je obuhvatio subvencije svim kućanstvima kada je riječ o cijeni plina i struje, subvencije poljoprivrednicima, ribarima, jednokratne potpore umirovljenicima, smanjivanje PDV-a na niz proizvoda najšire uporabe. Plus, bili smo izrazito osjetljivi na one skupine koje su najranjivije, proširili smo vaučere i povećali njihov iznos - nabrojao je premijer dodavši kako će kroz nekoliko idućih tjedana promisliti što se još može učiniti kada je riječ o naftnim derivatima.

- Onaj tko želi više koristiti javni prijevoz, a manje vozila, to je također jedna od opcija o kojoj možemo razmišljati i vidjet ćemo da li ovo snižavanje troškova naftnih derivata možemo napraviti na još različitije načine, koje bi prilagodili onima kojima je to najpotrebnije - najavio je. 

A ono što se još može učiniti po pitanju naftnih derivata, pojasnio je ministar Marić. 

- Sad smo došli skoro na EU minimum trošarine. 18 ili 19 lipa je ostalo još kod dizela, a 36 ili 37 lipa kod benzina do EU minimalne trošarine - rekao je dodavši kako je do EU minimalne trošarine moguća još jedna intervencija Vlade u trošarinu po litri goriva.

Upitan hoće li Vlada ići ispod tog minimuma ako to bude potrebno uz suglasnost s Europskom komisijom, Marić je istaknuo kako je paket mjera koje je Vlada do sada donijela financijski jači nego u drugim zemljama. 

Ministar Filipović bez konkretnih odgovora: 'Pratimo situaciju, sve je na stolu'

Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je apel poduzetnika da im se cijena struje izjednači s onom koju plaćaju i kućanstva. 

- 1. travnja smo donijeli sveobuhvatan paket mjera, koji je bio usmjeren i prema građanima i gospodarstvu. Vlada će pratiti situaciju i uvijek biti potpora i našim sugrađanima i gospodarstvenicima. U svemu tome treba voditi računa da su svi ovi poremećaji uzrokovani i globalnim kretanjima na koje Vlada ne može direktno utjecati - rekao je. 

HEP najavljuje poskupljenje toplinske energije. Novinari su ga upitali ima li izračun gdje je nekakav plafon, Filipović opet bez konkretnog odgovora.

- Svi smo svjesni da su ovo izvanredne okolnosti i napravit ćemo sve u našoj moći da pomognemo građanima. Ne može nitko znati, nitko nema čarobnu kuglu da kaže što će se događati u nekom narednom periodu. Ali svi u našoj domovini mogu biti sigurni da će Vlada biti tu za građane i za poduzetnike - rekao je Filipović.

Upitan kako će Vlada još pomoći, ministar je poručio kako će svi biti pravovremeno obaviješteni.

- S obzirom na ove izvanredne okolnosti, jasno je da se razmišlja o svim opcijama i da je u izvanrednim situacijama sve na stolu - dodao je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.