Obavijesti

News

Komentari 128

'Inzistirat ćemo da se razriješi cijela Uprava. Bit će odluka da se hrvatski plin prodaje tu'

'Inzistirat ćemo da se razriješi cijela Uprava. Bit će odluka da se hrvatski plin prodaje tu'

Filipović je održao sastanak s predstavnicima MOL-a, nakon kojeg je poručio da će Vlada inzistirati da i hrvatski članovi Uprave budu razriješeni dužnosti

VIDEO

Nakon razgovora s predstavnicima MOL-a, mogu reći da su shvatili poruku premijera Plenkovića da Uprava INA-e više nema povjerenje Vlade RH, a zato je danas i predsjednik Uprave Fasimon podnio ostavku, istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović nakon sastanka s predstavnicima MOL-a, a zbog pljačke INA-e preprodajom plina koju je osmislio i izvršio jedan od direktora INA-e, dojučerašnji HDZ-ovac Damir Škugor.

PRATITE UŽIVO:

- Istaknuo sam im da kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje, onda se kao primjeri najvećih korporativnih skandala navodi Enron, a da će nažalost ovaj primjer korporativnog skandala, koji se dogodio u INA-i, isto tako u jednom trenutku ući u te knjige - rekao je dodavši kako je ovaj skandal posljedica lošeg upravljanja, kojim se omogućilo da menadžeri četvrte razine, a na temelju ovlaštenja Uprave, donose odluke koje imaju katastrofalne reperkusije na poslovanje poduzeća.

- Inzistirat ćemo na promjeni sustava upravljanja i reviziji koju sam zatražio, a Vlada će sutra na sjednici predložiti NO-u da se hrvatski članovi Uprave razriješe . Uprava je kolektivno tijelo u kojem mađarska strana ima većinu, prema tome cijela Uprava mora otići - naglasio je.

Mađarima je, dodao je, uputio poruku.

- A to je da INA u 2022. godini planira proizvesti 703 milijuna kubika plina i da sav taj plin treba ići hrvatskim građanima, hrvatskim institucijama, bolnicama, vrtićima i to po prihvatljivoj cijeni - rekao je najavivši za idući tjedan još jedan sastanak kako bi do tad uzeli u obzir sve ovo što im je sad rečeno.

- Vlada će ovu odluku da hrvatski plin ide hrvatskim poduzećima i građanima donijeti sljedeći tjedan. Naložit će se INA-i da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj mora prodavati hrvatskim građanima, institucijama i poduzećima . Neprihvatljivo je da najvišu cijenu plina plaćaju hrvatske institucije, a kojekakve firme plaćaju puno nižu cijenu - dodao je.

Upitan na što će se Vlada pozvati u prijedlogu odluke o razrješenju svih članova Uprave, koji sami, poput Fasimona ne daju ostavke, Filipović je istaknuo kako to ne treba dodatno objašnjavati jer je ovo situacija velikog korporativnog skandala. 

- Uprava je odgovorna za vođenje društva, nikad se ovako nešto prije nije dogodilo i jedino logično je da cijela Uprava ode. Na tome ćemo inzistirati i to će se u konačnici dogoditi - rekao je i najavio kako će sjednica Nadzornog odbora biti 21. rujna.

Na pitanje što ako MOL ne pristane na smjenu svih članova Uprave, ministar poručuje kako ne vidi kakva bi druga odluka mogla biti nego da svi odu.

- Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene načina upravljanja. Uprava društva odgovorna je za vođenje poslovanja, a NO to nadzire. Ovdje sustav korporativnog upravljanja omogućava da najniže razine donose određene odluke i da to uopće ne ide preko NO-a. Svjesni su te situacije i da se to mora mijenjati i vrlo jasno su mi dali to do znanja - rekao je Filipović i dodao kako su predstavnici MOL-a podržali njegovo traženje revizije cjelokupnog poslovanja.

- Jasno sam im rekao da ni u jednom hrvatskom trgovačkom društvu ne postoji ovakav način korporativnog upravljanja i da je to nešto što se mora promijeniti. Ovo je ogromna reputacijska šteta, ne samo za INA-u nego i cijelu MOL grupu. I oni su toga svjesni zato će se te stvari ponovno redefinirati - rekao je.

Upitan ima li Fasimon sada pravo na otpremninu, obzirom da je sam dao ostavku, hoće li je imati i ostali članovi kad ih se razriješi i je li to zapravo razlog zašto naši članovi ne daju ostavke i ne odlaze, ministar kaže da razloge treba pitati njih.

Iz INA-e su se oglasili prije ministrove izjave.

- Unatoč tome što nije bio upleten ni u jednu od nezakonitih radnji koje su se nedavno pojavile oko Ine, g. Sándor Fasimon ponudio je ostavku na mjesto predsjednika Uprave Ine. G. Fasimon je izjavio da je kao predsjednik tvrtke odgovoran i osjeća moralnu obvezu za sve aktivnosti tvrtke, bez obzira na iskazanu dužnu pažnju - stoji u obavijesti INA-e objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.