Obavijesti

News

Komentari 313

VIDEO Banožić: Pronašli smo dijelove avio bombe na letjelici

VIDEO Banožić: Pronašli smo dijelove avio bombe na letjelici
14

Nakon dva i pol dana, olupinu letjelice izvukli su iz kratera na Jarunu. Cijelu akciju pratio je i ministar Banožić koji je rekao da su našli tragove avio bombe kakva se koristila na sovjetskim avionioma

VIDEO

Ministar obrane Mario Banožić pratio je u nedjelju ujutro izvlačenje olupine srušene bespilotne letjelice, a u izjavi oko podne potvrdio da su pronašli tragove eksploziva i elemente avio bombe kakva se koristila na sovjetskim avionima.

POGLDAJTE VIDEO: Izjava ministra Banožića

Pokretanje videa...

Mario Banožić aviobomba VIDEO

Banožić: Našli smo dijelove avio bombe

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Istraga je ušla u završnu fazu, plan je bio za jučer, međutim, u samom početku istrage dobili smo saznanja da se na fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti pažljivijem vađenju i otkloniti rizik - rekao je ministar Banožić i dodao da je zato i evakuiran paviljon studentskog doma.

- Pronađena je i crna kutija iz koje očekujemo da ćemo izvući određene podatke o letu koje ćemo komparirati s radarskim podacima - kaže.

- Pronađeni su tragovi eksploziva i elementi koji upućuju da ovo nije bila letjelica izvidničkog tipa kako se pokazalo prvo jutro - rekao je Banožić

- Na letjelici su pronađeni dijelovi avio bombe - rekao je i dodao da nije sigurno je li ruska ili ukrajinska. 

Zagreb: Na konferenciji za medije prikazani izvučeni dijelovi letjelice

Kaže da se radi o elementima avio bombe koja se koristila na sovjetskim avionima. Poručio je da se puno toga pokazalo kroz promjenu boje, mirisa i detekcijom te promjenama u zemlji. 

Poručio je da je područje sigurno, ali i da će ga još jednom detaljnije pregledati, ali i da je glavnina letjelice izvađena van.

'Tražit ćemo odgovore Mađara i Rumunja'

- Bila je bomba, nema je više. To je prošlo-svršeno vrijeme - istaknuo je te potvrdio opciju i da je letjelica eksplodirala u nekom trenutku kad se spuštala ili udarila u zemlju. 

Na vojnoj lokaciji nastavit će se istraživanje da se utvrdi o kakvom je eksplozivu riječ. Poručio je da se po upaljaču vidi da je avio bomba sovjetske proizvodnje. Dodaje i da će analiza utvrditi kad je i u kojem trenutku imala reakciju te koji tip bombe i svrha i tad će znati kakva je mogla biti razorna šteta takve bombe.

- Bio sam ovdje od prvog trenutka, bit ću sve dok ne uklone posljednji komad. Bio sam upozoren od strane osiguranja da to ne bi bilo dobro, ali odlučio sam se na taj korak. Tako je odlučio i premijer. Moramo pokazati da je situacija sigurna. Nezgodno je što je izašlo u javnost da je riječ o eksplozivnoj napravi. Prema našim saznanjima, ovdje nema eksplozivne naprave, ali ući ćemo dublje u zemlju da budemo sigurno. Ovdje su pirotehničari i svi oni koji mogu utvrditi što se gdje nalazi u kojem trenutku - rekao je i poručio da je mehanizacija radila oko letjelice, a ne da je bager vadio letjelicu.

- Razgovor s NATO-om je obavljen u nekoliko pravaca, u srijedu imamo izvanredni NATO sastanak gdje ćemo spomenuti ovu temu, ali i propuste koji su se dogodili u Rumunjskoj i Mađarskoj - dodao je. 

- Na ovakav način tražit ćemo odgovore što se dogodilo u procesu - kaže i dodaje da očekuje odgovore iz Mađarske i Rumunjske.

Zagreb: Na konferenciji za medije prikazani izvučeni dijelovi letjelice

Poručio je i kako će usporediti podatke iz crne kutije i radarskih sustava kako bi se utvrdili parametri leta.

Na pitanje može li se ovo sada okarakterizirati kao napad na Hrvatsku, kaže da je siguran kako će se “moći utvrditi odakle je ovaj projektil došao, odnosno letjelica”. Ministar kaže i da je letjelica modificirana te da je siguran da će se iz crne kutije moći izvući podatci iako je oštećena. Dodaje da sklopovi ne odgovaraju povijesnom razdoblju iz kojeg se navodi da je letjelica.

- Postojale su razne teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili. Nisu ništa postigli nego uznemirili javnost - kaže Banožić na ponovljeno pitanje je li ovo napad na Hrvatsku i dodajući da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu.

>>>Sve o padu letjelice u Zagrebu čitajte ovdje

POGLEDAJTE VIDEO: Dijelovi srušene letjelice izbliza

Pokretanje videa...

Razzgledavanje letjelice VIDEO

Evakuirali studente iz paviljona

Podsjetimo, i jutros su evakuirali dio studenata doma i ogradili široko područje oko kratera, a nešto prije 10 sati dizalicom su izvukli olupinu i potom je premjestili u kamion kako bi je prevezli na vještačenje.

Pokretanje videa...

letjelica VIDEO

Još se čekaju i potvrde jesu li letjelicu izvukli u cijelosti, a i dalje su policija i vojska na terenu. 

VIDEO Pogledajte što je ostalo od letjelice, izvukli je iz kratera
VIDEO Pogledajte što je ostalo od letjelice, izvukli je iz kratera
Zagreb: Dio letjelice konačno izvučen Zagreb: Dio letjelice konačno izvučen Zagreb: Dio letjelice konačno izvučen
12
| Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Izvukli crnu kutiju iz olupine

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je jučer u razgovoru za HRT da su iz olupine bespilotne letjelice izvukli crnu kutiju koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu. Iako je načelnik Odjela vojne policije rekao kako postoje indicije da je u letjelici bilo eksploziva, Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a, pak kaže kako je mala mogućnost da je u letjelici bilo eksploziva.

Izvukli letjelicu, našli dijelove avio bombe. Banožić: Tražit ćemo odgovore o propustima
Izvukli letjelicu, našli dijelove avio bombe. Banožić: Tražit ćemo odgovore o propustima

- Ovo je izvidnička letjelica, ne znamo je li modificirana, ali je u principu izvidnička. Moguće da je modificirana i da je nešto eksplozivnih sredstava postavljeno u nju, vrlo je mala ta mogućnost s obzirom na to kako sam rekao, brzo i cijelom se dužinom zabila. Da je bilo eksploziva, goriva i slično, ona bi se zapalila. Treba biti pažljiv jer ako se nađe nosač podataka ili crna kutija onda bi nam to bilo korisno u istrazi kasnije - rekao je Grebenar.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 313
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag