Obavijesti

News

Komentari 40

Plenković: Očekujemo da će u 2022. BDP porasti za tri posto

Plenković: Očekujemo da će u 2022. BDP porasti za tri posto

Andrej Plenković kaže da je za naše partnerstvo dobro da je ponovo izabran Macron, a očekuje da će s novim premijerom Slovenije nastaviti s poboljšanjem odnosa

VIDEO

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti Nacionalni program reformi za ovu godinu, ali i Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2025. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi. U uvodnom dijelu sjednice trebali bi čuti i najnovije informacije vezen uz potres.

PRATITE UŽIVO SJEDNICU VLADE

U uvodnom dijelu sjednice komentirao je dogovor sa sindikatima koji je postignut nakon više mjeseci.

- Važno je da dogovor nije iznimka, podsjetit ću da u mandatima ranijih Vlada osnovica o kojoj smo pregovarali se nije mijenjala. Tu osnovicu smo u proteklih pet godina više puta dizali za 18 posto, a jučer za još 4 posto. Pritom smo uvećavali i jednokratna materijalna prava radnika - rekao je Plenković koji je nastavio komentirati sve što je ostvareno na jučerašnjim pregovorima.

- Podsjetit ću da je prosječna plaća od listopada 2016. do sada u Hrvatskoj porasla za 1810 kuna. To znači za 32 posto. Mi smo prošli 5,5 godina mandata i smatramo da je to vrlo dobro. U sedam godina prije nas plaća je rasla samo 7 posto. Podigli smo i minimalnu plaću sa 330 na 500 eura, za 50 posto. Samo lani povećali za 350 kuna - rekao je premijer i dodao da je to više od 13. plaće na godišnjoj razini.

- Kad gledamo u različitim sektorima, u našem mandatu plaće su rasle između 25 i 40 posto - rekao je premijer.

- Pripremili smo Nacinalni program na tragu lanjskog koji je bio iznimka. Bazira se strukturno upravo na Nacionalnom planu oporavka i otporonosti - rekao je. Dodaje da su sve aktivnosti stavljene u širi kontekst klimatskih promjena, modernizacije  obrazovnih sustava.

- Očekujemo realni rast BDP-a od 3 posto - rekao je Plenković. Dodao je da nastavljaju i sa planom smanjenja duga i da očekuju da će ove godine doći na 76,2 posto udjela u BDP-u.

- Danas ćemo donijeti konačan prijedlog zakona. Vjerujemo da kada Hrvatski sabor izglasa ovaj zakon da idemo prema kraju kako bi nastavili uvođenje eura - rekao je.

Komentirao je i izbore u Francuskoj i rekao da je dobro da je ponovo izabran Macron, za naše partnerstvo.

- Što se tiče Slovenije, ja čestitam Golobu, očekujemo da nastavimo unaprijeđivati odnose naših naroda -  rekao je.

Komentirao i Jasenovac

- Odali smo počast žrtvama i osudili zločine i ponovili koliko je važno da mlade generacije steknu točne i pouzdane informacije - rekao je i dodao da je važno da steknu točan pogled na taj dio povijesti.

Marić o reformama i BDP-u

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se nakon rasta od 10,2 posto u prošloj godini, ove godine očekuje rast BDP-a od tri posto. Sljedeće godine on bi trebao biti 4,4 posto, a potom 2,7 posto, navodi se u prezentaciji na Vladi.

Komentirao je i plan smanjenja udjela javnog duga u BDP-u i u Vladinoj prezentaciji navodi se da bi on trebao iznositi 66,9 posto u 2025. godini.

- To je zakon i proces koji se zaista tiče svakog hrvatskog građanina -  rekao je Marić o Zakonu o euru i dodao da očekuje u drugom čitanju da će svi građani biti dovoljno informirani. Prema konačnom prijedlogu 5. rujna bi trebalo nastupiti dvojno iskazivanje cjiena, dodao je. Kaže i kako je pohvalno za sve koji će to htjeti i ranije raditi.

Ministar Božinović predstavio je i nacrt novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Ćorić: Sve najbolje o Filipoviću

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić uoči svoje posljednje sjednice na kojoj će biti kao ministar rekao je da može reći sve najbolje o Davoru Filipoviću, koji bi ga trebao naslijediti, te kako vjeruje da će entuzijazmom i energijom ostvariti doprinos Vladi. 

Ćorićeva zadnja sjednica Vlade: 'Ostavljam ekipu, naravno da se tad ne osjećate najbolje'
Ćorićeva zadnja sjednica Vlade: 'Ostavljam ekipu, naravno da se tad ne osjećate najbolje'

Nije htio previše govoriti o svom sljedećem poslu, na pitanje kad počinje raditi u HNB-u, rekao je: “O tom, potom.”

- Prestanak rada u Vladi donosi i promjenu okolnosti. Ekonomski fakultet u Zagrebu je moja baza - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina