News

Komentari 101

Uspjeli pomaknuti masivni brod tijekom noći: 'Ever Given je oslobođen i djelomično plovi!'

Uspjeli pomaknuti masivni brod tijekom noći: 'Ever Given je oslobođen i djelomično plovi!'

Golemi kontejnerski brod koji od utorka blokira Sueski kanal oslobođen je i pokrenuo je motore, priopćila je u ponedjeljak tvrtka Inchcape Shipping

Masivni brod Ever Given koji se nasukao u utorak napokon je pomaknut, a Sueski kanal je oslobođen nakon skoro tjedan dana blokade u ponedjeljak rano ujutro. 

- Ever Given ponovno plovi - poručili su na Twitteru iz tvrtke Inchcape koja pruža pomorske usluge te poručili kako će više informacija znati kasnije. 

Bageri su tijekom noći uspjeli iskopati veći dio tla u kojem je brod zapeo. Ipak, vlasti poručuju kako je brod djelomično u plovnom stanju, javlja Reuters

POGLEDAJTE VIDEO: Pomaknuli brod nasukan u Sueskom kanalu 

Brod Ever Given (kompanije Evergreen) nasukan je od utorka poprijeko u jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva i sad već oko 300 brodova čeka s obje strane kanala na prolazak, dok su se neki brodovi već odlučili krenuti dva tjedna dana duljim putem oko afričkog Rta dobre nade.

U subotu je iskopano oko 20.000 tona pijeska oko Ever Givena i brod je počelo vući 14 tegljača u nastojanju da ga oslobodi. Iako snažne plime i oseke te snažni vjetrovi otežavaju napore, os broda pomaknuta je 30 stupnjeva. General Osama Rabie, upravitelj Sueskog kanala, kazao je da je voda počela teći ispod broda.

Najčitaniji članci