Usred epidemije Komora ne dozvoljava dostavu iz ljekarni | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 56

Usred epidemije Komora ne dozvoljava dostavu iz ljekarni

Usred epidemije Komora ne dozvoljava dostavu iz ljekarni

Iz Glova apeliraju da se dostavljačima dozvoli da nose i medicinska pomagala te lijekove iz ljekarni. Iz Hrvatske ljekarničke komore kažu da bi to bilo protuzakonito i najavljuju svoju dostavu preko volonera

VIDEO

Starijim i kroničnim bolesnicima uslijed pandemije korona virusom posebno se preporučuje da ne izlaze vani, da ne stvaraju kontakt s drugim ljudima jer spadaju u visokorizičnu skupinu, a ako nešto trebaju iz dućana ili ljekarni, da zamole nekog mlađeg iz obitelji ili prijatelje da odu umjesto njih u nabavku. Ali, ako bi htjeli naručiti maskicu ili lijek preko dostave, e to ne mogu. 

Dostava lijekova preko organiziranih dostavljača, kod nas je zabranjena, što u Glovu smatraju besmislicom, pogotovo jer se na sličnu dostavu lijekova oslanjaju zemlje koje su najpogođenije pandemijom kao što su Italija i Njemačka i to kako bi se smanjio socijalni kontakt te izloženost ljudi. 

- Ne mislim da bi Glovo trebao biti privilegiran, nego bi trebalo dozvoliti općenito da se medicinske potrepštine, lijekovi bez recepta, ali i oni koji se dobivaju na recept mogu donijeti onima koji ih trebaju, a kada je potrebno, potrebne dodatne kontrole omogućiti telefonom. To rade u Italiji i Njemačkoj, dok se u Velikoj Britaniji Aspirin može kupiti u trgovinama u kojima stoje na blagajni uz žvakaće gume. Ali to ne dozvoljavaju kod nas jer se još ponašamo prema zastarjelim obrascima i  nikako da uđemo u digitalno doba – govori nam Teo Širola, direktor Glova za Hrvatsku.

HLJK je oštro odbio takav zahtjev. Odgovorili su u i zašto: 

- Ovdje se ne radi samo o dostavi lijeka, već o odgovornosti za preuzimanje lijeka (propisane terapije), mogućnosti praćenja sljedivosti lijeka i proceduri eventualnog izdavanja zamjenskog lijeka. Postavlja se pitanje, kako će osoba u izolaciji, nakon što se utvrdi da je dobila krivi lijek ili dozu lijeka, putem aplikacije zatražiti da se dostavljač vrati po postojeću terapiju i ode po ispravnu? Tvrdnje tvrtke Glovo u potpunoj su suprotnosti s Dobrom distribucijskom praksom i Dobrom ljekarničkom praksom - opsežnim propisa na razini RH i cijele EU kojima se strogo regulira put lijeka do krajnjeg korisnika. U usporedbi s navedenim pravilima, dostava lijekova putem termoizolacijskih torbi na biciklima od strane needuciranih dostavljača predstavlja ozbiljno ugrožavanje kvalitete i ispravnosti lijeka, a time i ljudskog zdravlja.

Iz komore smatraju da dostava lijekova koja se naručuje preko aplikacije nije za dobrobit pacijenata, od toga da ga tada ne bi izdavala ovlaštena osoba, do toga da lijekovi i medicinski proizvodi nisu obična roba široke potrošnje, nego imaju strogu kontrolu sljedivosti i rigoroznih direktiva koje ih se tiču.

Za njih je pokušaj Glova da mogu dostavljati medicinske proizvode i lijekovi samo pokušaj da se u "izvanrednoj situaciji COVID-19 epidemije, pod krinkom apela za pomoć,  pokušava nelegalno implementirati način poslovanja koji u RH i u EU nije dozvoljen".

Iz Glova, pak, kažu da ova problematika nije aktualna od pojave pandemije, nego da su još prošle godine pisali Ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj ljekarničkoj komori s apelom da se preko njih, ali i drugih privatnika, dozvoli ovakva dostava. Iz komore odgovaraju da je dopis Glova zaista stigao do njih u lipnju 2019., dakle prije pandemije, ali da im je dopis Glova dostavljen samo na znanje, ali ne i očitovanje.

- Naime, tvrtka Glovo je početkom lipnja 2019. uputila Ministarstvu zdravstva upit vezan uz legalnost provođenja određene vrste usluge dostave lijekova na koji je nadležno Ministarstvo jasno odgovorilo da isto nije dozvoljeno u RH, odnosno da je protuzakonito. Unatoč tome, Hrvatskoj ljekarničkoj komori su od rujna 2019. pristizale prijave ljekarnika da tvrtka isto provodi, odnosno da zaprimaju zahtjeve za takvom vrstom isporuke lijekova. Komora je reagirala na prijave ljekarnika, uputila dopis Ministarstvu, dobila odgovor da se takva vrsta isporuke i dostave lijekova ne smije provoditi te o istome obavijestila ljekarne i ljekarnike - stoji u njihovu odgovoru. Komora je uputila dopis svojim kolegama u ljekarnama da odbiju predati lijekove dostavljačima Glova.

Širola iz Glova navodi zašto smatra da  stav komore nije dobar, pogotovo u situaciji pogođenosti pandemijom korona virusom kada bi dostava mogla pripomoći da se što manje ljudi kreće i bespotrebno izlaže mogućnosti zaraze. 

- Jedan od argumenata bio je da magistri farmacije uz izdavanje lijekova daje uputu kako se on koristi. Istina je da većina nas kupujemo lijekove na koje smo dobro naviknuli kao što je Aspirin, lijek protiv glavobolje ili za snižavanje temperature. Za njih skoro nitko ne treba dodatne konzultacije, a isto tako, svaki lijek ima svoju uputu o lijeku. Komora naglašava da postoje i 'opasni' lijekovi te se slažemo da za njih trebaju dodatne restrikcije, ali trebala bi se omogućiti barem dostava 'svakodnevnih' lijekova kao što su pastile za grlobolju ili tablete protiv glavobolje – kaže naš sugovornik.

Najgora stvar u ovakvoj krizi, navodi, bila bi ta da bolesnici sami odlaze u ljekarne, da stoje u redovima i tako da se izlažu riziku. Nastavlja kako većina bolesnika ionako šalje nekog svog da odu po nešto u ljekarnu, a to isto može im donijeti i dostavljač.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:38

Govoreći o mjerama zaštite dostavljača Glova, rekao je da već tjedan dana svi oni nose zaštitne maskice za lice te rukavice. 

- Također, svi imaju termoizolacijske torbe u kojima se može čuvati temperatura, ako to zahtjeva neki lijek, a sve što se naruči dostavlja se u roku od 30 minuta. To je sigurno optimalnije nego kad sami idemo po lijek bez mogućnosti da termički zaštitimo lijek koji to treba - kaže Širola. 

Pokušavajući dati dobre argumente da je upravo sad vrijeme da se dozvoli dostava lijekova iz ljekarni, dodaje i to da je Hrvatska ljekarnička komora sama pozvala da se organizira mreža volontera koji bi dostavljali lijekove ljudima u izolaciji samoizolaciji zbog COVID-19. Dobili smo i to na uvid te u dopisu stoji da bi se projekt provodio telefonski i terenski gdje bi bolesnici preko call centra bili spajani s centrom Hrvatske ljekarničke komore gdje bi im se pružio odgovarajući savjet i farmaceuti bi organizirali dostavu lijekova. U istom dopisu pozvali su sve koji mogu financijski podržati projekt, traže i vozila za volontere koji bi dostavljali lijekove i davali savjete na kućnom pragu.

Dopis su sastavili 23. ožujka, a uvjet za volontiranje je diploma Farmaceutsko biokemijskog, Medicinskog ili Stomatološkog fakulteta, izostanak bilo kroničnih bolesti, da su mlađi od 55 godina, da imaju znanje o lijekovima, procesu izdavanja lijeka u RH.

Iz komore su potvrdili da formiraju svoju mrežu volontera, da su u završnoj fazi pisanja protokola po kojem bi pratili sljedivost izdavanja lijekova, te njegove zamjene ako je potrebno. Trenutačno educiraju volontere u pozivnom centru.

- Takav koncept bit će potpuno u skladu sa svim propisima RH i EU, te pacijentima omogućiti neometano provođenje terapije iz sigurnosti vlastitog doma. Razmjeri negativnih posljedica dostave lijekova putem aplikacija najizraženiji su prilikom dostave lijekova koji sadrže droge i psihotropne tvari, uključujući i narkotike, koji zbog moguće zlouporabe podliježu vrlo strogim zakonskim odredbama propisivanja i izdavanja - odgovorili su iz komore. Najavljuju da će njihova dostava biti besplatna.

'Lijekovi su sada esencijalni' 

Iz Glova oštro reagiraju na to što komora sama organizira svoju volontersku dostavu lijekova, a ne daje to pravo i drugima. 

- Što je to? Priznaju problem, sami organiziraju volontersku službu, ali ne žele pustiti monopol te da se i drugi bave dostavom vitamina, dezinficijensa ili  lijekova iz ljekarni - komentira Širola.

Razgovarali smo i s jednim predstavnikom iz farmaceutske branše, koji podržava akciju Glova napominjući da bi uz organiziranu dostavu imali potpunu kontrolu tko je naručio, tko imenom i prezimenom preuzima i kada dostavlja narudžbu iz ljekarni, a ako je potrebno, mogla bi se i zaštiti privatnost kupca. 

- Ako netko boluje, primjerice od šizofrenije, i ne želi stigmatizaciju niti da se zna njegova dijagnoza, lijekove bi u ljekarnama mogli pakirati u neprozirne vrećice, zatvoriti klamericama te osigurati da ni dostavljač ne vidi što iz ljekarne nosi – kaže naš dobro upućen sugovornik. kaže također kako su lijekovi sada sada esencijalni jer bolesnici ne smiju napuštati samoizolaciju, a trebaju terapiju i bolji su izbor od "susjeda ili volontera". 

- No uvijek trebamo potrepštine iz ljekarne - vitamine, dezinficijense, razna pomagala, pastile za grlo, brojne preparate koji nisu po klasifikaciji lijekovi. Da ne spominjemo da je digitalno doba, korisnici traže online dostavu. Ako pola svijeta može raditi na daljinu valjda se i ljekarnički savjet ili konzultacija gdje je to potrebno također može obaviti na daljinu - kao što se uostalom, primjerice, recimo telefonski naručuju i recepti za kroničnu terapiju te elektronski dostavljaju u ljekarnu kroz CEZIH sustav - kaže naš sugovornik.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:19

Širola iz Glova na to dodaje su spremni ljekarnama podijeliti tablete na koje bi primali narudžbe koje dostavljač ne bi ni vidio, da se proizvodi mogu zapakirati tako da se ne vide i tako dostaviti kupcu. Naveo je i da njihov sustav omogućava izravnu komunikaciju farmaceuta i korisnika pa se tako mogu provesti i konzultacije o lijeku ako farmaceut to smatra bitnim. 

- Kada kupac naruči, farmaceutu bi na tabletu izašao popis narudžbe, te ako procijeni može kupca savjetovati o narudžbi - kaže Širola.

Na kraju apelira na Hrvatsku ljekarničku komoru i Ministarstvo zdravstva da zajedno dogovore mogućnost da i privatni dostavljači mogu preuzimati proizvode iz ljekarne kako bi pridonijeli zaštiti ljudi koji su u svojim domovima te smanjili socijalne kontakte.

Glovo, inače, ima oko tisuću dostavljača u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku. 

Zagreb: Dostavljači na biciklima ovih dana imaju puno posla
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 56

VIDEO

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru
NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru

Veća je gustoća prometa na pojedinim dionicama autocesta, prilazima turističkim središtima duž jadranske obale, cestama u Istri, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima...

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju
DRAMA U ZAGREBU

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju

Na mjestu događaja obavljen je očevid. Materijalna šteta zasad nije utvrđena te slijedi kriminalističko istraživanje...
Zaštitar  u Zagrebu usmrtio čovjeka, u pritvoru policije je
POD NADZOROM JE

Zaštitar u Zagrebu usmrtio čovjeka, u pritvoru policije je

Zaštitar je pod nadzorom policije te se utvrđuju sve okolnosti događaja