Obavijesti

News

Komentari 84

Ustala protiv sustava: Lepej je razotkrila imovinu Tuđmanovih

Ustala protiv sustava: Lepej je razotkrila imovinu Tuđmanovih
1

Kao bankovna službenica dala je 1998. godine novinarima račune obitelji Tuđman, iz kojih se vidi da Franjo Tuđman u imovinskoj kartici nije naveo da na računu ima 210.000 njemačkih maraka...

VIDEO

Prije točno 20 godina jedna je žena demonstrirala što znači građanska hrabrost. Kao u američkim filmovima, u kojima pojedinac ustaje protiv sustava, moći ili divlje horde - Ankica Lepej ustala je protiv instituta bankarske tajne, prokazavši tadašnjeg državnog poglavara, Franju Tuđmana, kao čovjeka koji je u imovinskoj kartici zatajio pravo stanje svoga računa.

Kao bankovna službenica dala je 1998. godine novinarima Jutarnjeg bankovne račune obitelji Tuđman, iz kojih se vidi da Franjo Tuđman u imovinskoj kartici nije naveo da na računu ima 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

Njoj je savjest stajala iznad bankarske tajne. Lepej je otišla i dalje od toga: nakon što je banka ponudila milijun kuna onome tko otkrije identitet osobe koja je provalila bankarsku tajnu, Lepej se prijavila sama a novac, milijun kuna na koje je imala pravo, odbila.

Daljnji nastavak priče nije kao u američkim filmovima. Naprotiv, to je klasična hrvatska tragedija idealizma.

- Tadašnja vlast sa Tuđmanom bila je uzdrmana, kaže Ankica Lepej za 24 sata, pa nastavlja: 

- Mislili su da su nedodirljivi i kako je Tuđman govorio da će na vlasti biti 50 godina. Otvorila su se vrata slobodi i demokraciji, a posebno pravosuđu da procesuira sve gospodarske zločine. Žao mi je da se taj proces ubrzo zaustavio, nestalo je optimizma i političke volje za stvaranjem bolje, poštenije i humanije države. Oni koji su trebali dovršiti demokratske procese brzo su izgorjeli - uništavali su ih šatoraši, plaćenici, klerofašisti, ustaše... a veliku štetu napravili su ljevičari sami među sobom.

- Dok nema ljevice ni desnica ne može biti kvalitetna, a to se svakim danom sve više vidi. Republika Hrvatska ide u potpuno krivom smjeru. Vlast se održava trgovinom a ne izborima. Za takvu trgovinu glavni akter Plenković još se ruga sa saborske govornice kako oni imaju većinu... Tome je kumovala i predsjednica koja je dogovorila ovakvu nakaradnu vlast. Građani su uplašeni jer čuvaju radna mjesta. Oni koji reagiraju preko društvenih mreža napadnuti su od „dežurnih“ ružnim riječima i prijetnjama. Sa pločnika u državne institucije uvukao se legalno klerofašizam i ustaštvo. Sekularna država više ne postoji. Državni medij preuzeli su ekstremni konzervativci na čelu sa svećenicima... ocjenjuje Lepej.

U pravosuđu su najglavniji spretni odvjetnici koji blokiraju sudove, a javnost željno očekuje barem jednu kvalitetnu presudu. Tuđman, Šeks i HDZ 1990. su promijenili 90 posto sudaca, i danas imamo suce prema kojima građani nemaju povjerenje. Dvadeset godina je proletjelo, kvaliteta života se svakim danom smanjuje, imunitet na nuli – ne samo kod mene, već kod većine građana. Za to su zaslužni Franjo Tuđman i njegovo HDZ-ovo pleme, koji vode mudru politiku. I danas ne žalim što sam ukazala na Tuđmanovo laganje u Imovinskoj kartici... - istaknula je. 

Ankica Lepej, danas  narušenog zdravlja, 2003. je objavila knjigu "Istina - savjest iznad bankarske tajne" no knjiga je bila nepodobna i postala van knjižara.

- Primijetila sam - rekla je tada - da je knjiga draža mlađoj generaciji, što mi daje nadu da će netko pokušati učiniti nešto dobro za društvo.

Umjesto da Hrvatska vremenom napreduje u kriterijima i standardima, u "dizanju letvice" svih vrijednosti, mi padamo. Aljkavo ispunjene imovinske kartice više nikog ne uzrujavaju. Političari lažu dok zinu, ali na to se više nitko ne osvrće. Poštenje i stručnost nisu pravilo, već izuzetak.

No, cijena svih tih propadanja danas je očita svima - mladi u takvoj zemlji ne vide budućnost, i bježe. Ostaju samo oni koje štite bankarske tajne, nedostatak dokaza, "institucije koje rade svoj posao", uhljebi, miljenici režima, posjednici partijskih knjižica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk