News

Komentari 94

Ustaše su postale mainstream. Sad imamo juriš mladih nacista

Ustaše su postale mainstream. Sad imamo juriš mladih nacista

Kao da nam ustaše nisu dovoljne, sad imamo naciste. Miroslav Škoro odrekao se repera Zizija zbog nacističkih tetovaža, RTL je sakrio nacista u reality showu, a terorist Bezuk pozdravljao je nacističkim pozdravom.

Ustaše su postale mainstream. Nacisti su pravi bunt.

Miroslav Škoro odrekao se mladog repera Zizija s kojim je snimio predizborni spot u Zagrebu nakon što se otkrilo da se radi o simpatizeru nacista, da na prstima ima nacističku tetovažu, a na profilu na Instagramu može se naći i ustaška simbolika.

Prije par tjedana otkrilo se da u RTL-ovu showu "Ljubav je na selu" sudjeluje farmer Jurica koji je na podlaktici imao nacističku tetovažu, nakon čega je RTL premontirao i uklonio scene u kojima se vidi taj kandidat.

Nacizam je sve vidljiviji u ikonografiji nogometnih huligana - pa i Zizi je stavio Dinamov grb uz nacističkog orla - a i mladi terorist koji je prošle jeseni iz kalašnjikova pucao po policajcima i zgradi Banskih dvora snimljen je kako pozdravlja nacističkim pozdravom.

Ustaštvo, dakle, više nije u modi. Nije dovoljno provokativno. Nije dovoljno žestoko i brutalno. 

Ustaše u Saboru

Ustaštvo je postalo dio mainstreama, ušlo je u Hrvatski sabor, financirano je od ministarstava, tolerirano je ili podržavano od politike i Katoličke crkve, ustaštvo se konstatno opravdava i s njime se koketira, ustaše su potrošeni i izlizani pojam koji je zahvaljujući Plenkovićevim "dvostrukim konotacijama" dobio pravo građanstva.

Ustaštvo je postalo nešto normalno i svakodnevno. 

Ustaše defiliraju Splitom, "Za dom spremni" urla se sa svakog ugla i vidi na spomenicima, ustaške budnice ore se i na reli utrkama, ustaški dužnosnici imaju svoje ulice po Hrvatskoj i, općenito, svatko danas može biti ustaša.

Čak je i liberal Ivica Puljak snimljen kako pjeva ustaške budnice na svadbi.

Ali samo oni posebni budu nacisti. Oni gnjevni i brutalni. Oni najbuntovniji.

Slučajni desničari

Škoro se pravda kako je mislio da je reper Zizi samo "sin hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata", što je za njega "bilo dovoljno da mu pruži ruku suradnje". Kaže da su se "sreli slučajno". Iako zapravo malo toga može biti slučajno u susretu lidera desničarskog Domovinskog pokreta i desničarskog repera.

Zapravo, sami stihovi Zizijevih pjesama, prožeti nasiljem i mržnjom, mogli su mainstream političaru biti dovoljno odbojni, ali tek su nacistička obilježja presudila da se spot ukloni iz kampanje. Bi li se Škoro odrekao ustaša?

I s druge strane, kakav je to Zizi buntovnik i nacist ako snima spot s bivšim HDZ-ovcem Škorom koji je rat proveo u Kanadi i diplomaciji?

Svejedno, i taj incident ponovno je skrenuo pažnju na činjenicu da u Hrvatskoj buja nacistička subkultura, a često i probija u javnost: na televiziji, u izbornoj kampanji, u navijačkim skupinama, među mladim teroristima.

Zapravo, nacizam među mladima nije bio toliko istaknut u javnosti još otkada je Ivica Kostelić, mlada skijaška zvijezda, poručio da je prije utrke bio "spreman kao njemački vojnik 22. lipnja 1941. godine". 

A još kruže preslike intervjua poznatog TV voditelja iz ranih devedesetih kkao pozira u nacističkoj odori i s kukastim križem.

Ustaše za starce

Ustaštvo je očito postala zanimacija za starce, za mlitavce, za centriste i nostalgičare. Mladima to više nije dovoljno atraktivno i kontroverzno. Zato šaraju po sebi nacističko znakovlje. 

Ono je barem još uvijek zabranjeno - ili bi trebalo biti. Oko nacizma se čak ni HDZ ne usudi kolebati i tražiti nekakvu ravnotežu s komunizmom. Nacizam se ne vadi na domoljublje, na "dvostruke konotacije", na operne arije ili Thompsona.

Ustaštvo može "u modu" vratiti samo zakonska zabrana i ozbiljne sankcije.

Agresivni i opasni

I dok se nacistička simbolika, valjda za razliku od ustaštva, pretežito veže uz urbani izričaj koji se manifestira kroz Dinamove grbove po fasadama ili kvartovskog repera u kampanji za gradonačelnika Zagreba, ipak smo na RTL-u uspjeli vidjeti i jednog farmera nacista.

Uglavnom, ako Hrvatska nema dovoljno problema s ustašama, s njihovom ulogom u politici i društvu, s njihovom simbolikom i retorikom, sad u prvi plan iskaču mladi nacisti. Agresivni, nasilni, brutalni, neki i opasni. 

Tko zna, kako je krenulo, možda i nacizam uskoro postane normalan i prihvaćen dio hrvatskog društva poput ustaštva. A onda će izraz bunta dobiti posve drugačiju političku konotaciju.

Najčitaniji članci