Obavijesti

News

Komentari 97

Ništa od referenduma Mosta: Ustavni sud odlučio da pitanja nisu u skladu s Ustavom

Ništa od referenduma Mosta: Ustavni sud odlučio da pitanja nisu u skladu s Ustavom

Zastupnici Mosta nedavno su javno ustvrdili kako je Ustavni sud probio rok, s obzirom da je Sabor uputio zahtjev za ocjenom ustavnosti još 8. travnja. Zastupnici MOST-a prikupili su 400 tisuća potpisa

VIDEO

Ustavni sud danas je odlučio kako niti jedno pitanje građanskih inicijativa "Dosta je stožerokracije" i "Odlučujmo zajedno" za raspisivanje referenduma nije u skladu s Ustavom.  

Podsjetimo, zastupnici MOST-a potpise su prikupljali u prosincu, a kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo, pravovaljanih za inicijativu "Odlučujmo zajedno" bilo je 370.310, dok je za inicijativu "Dosta je" pravovaljanih 372.635.  Obzirom da je Ustavni sud ocijenio kako pitanja nisu u skladu s Ustavom, raspisivanje referenduma nije dopušteno. 

PRATITE UŽIVO:

Odluku je sud za pitanje prve inicijative donio s tri glasa protiv, dok je za drugu bio jedan sudac protiv. 

Govoreći o prvom pitanju inicijative "Odlučujmo zajedno", a kojim se traži promjena Ustava dopunom članka 17. i na situacije pandemije, odnosno da u tim slučajevima o ograničavanju ljudskih prava i sloboda ubuduće mora odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović istaknuo je kako to samo po sebi nije protivno Ustavu, ali da smatraju kako se time neće postići cilj inicijative. Ustavni sud je utvrdio da je organizacijski odbor inicijative selektivno pristupio predloženoj izmjeni članka 17. Ustava, tumačeći je zasebno i mehanički neovisno o svim ostalim Ustavom zaštićenim vrijednostima.

- Naime, i kad bi predložena dopuna postala sastavnim dijelom članka 17. Ustava, ona ne bi proizvela proklamirani, željeni učinak. Ustavni sud  je utvrdio kako predloženo referendumsko pitanje nije u skladu s ustavnim vrednotama propisanima člankom 3. Ustava, a osobito vladavinom prava kao jednom od najviših vrednota i temeljem za tumačenje Ustava jer ne udovoljava zahtjevu razumne svrhovitosti i učinkovitosti referenduma - rekao je.

'Predloženo zadire u strukturalna obilježja hrvatske ustavne države'

Što se tiče druge inicijative, kojim se traži da Vlada one mjere kojima se ograničava sloboda ljudi mora poslati u Saboru na potvrdu u roku od 30 dana te ukidanje Covid potvrda, Ustavni sud podsjeća kako je Sabor izglasao izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a kojima su povjerili izvršnoj vlasti donošenje posebnih odluka u slučaju nastupa posebnih okolnosti.

-  Predloženo referendumsko pitanje usmjereno je, kako proizlazi iz obrazloženja zahtjeva, na eliminaciju Stožera iz teksta Zakona, odnosno iz procesa odlučivanja o sigurnosnim mjerama u stanju pandemije, tako da umjesto Stožera, kao dijela sustava izvršne vlasti, o njima odlučuje Sabor. Prenošenje odluka inherentnih izvršnoj vlasti zadire u strukturalna obilježja hrvatske ustavne države i narušava Ustavom propisanu podjelu ovlasti i nadležnosti Sabora, kao zakonodavnog tijela vlasti i Stožera, kao nedvojbeno tijelo izvršne vlast - poručio je dodavši kako se, obzirom na nužnost hitnog postupanja, ne može očekivati da mjere koje zahtijevaju brzu reakciju donosi Sabor i to dvotrećinskom većinom.

-  Obveza je Ustavnog suda da na temelju općih nadzornih ovlasti, polazeći od cjeline Ustava, ne dopusti održavanje referenduma kada utvrdi takvu formalnu i/ili materijalnu protuustavnost referendumskog pitanja ili tako tešku proceduralnu pogrešku koje prijete narušavanjem strukturalnih obilježja hrvatske ustavne države, to jest njezina ustavnog identiteta, uključujući najviše vrednote ustavnog poretka - istaknuo je Šeparović.

Izjave političara, konkretno Mostovaca koji kažu da je ovo kapitulacija Ustavnog suda, Šeparović nije htio komentirati.

- Nije ovo nikakva kapitulacija Ustavnog suda - rekao je dodavši kako osim pritiska Mostovaca u medijima, nije bilo nikakvih pritisaka na Ustavni sud oko ovih odluka.

- Ni vladajućih ni oporbenih niti bi takvi pritisci mogli uroditi plodom - poručio je. 

Zastupnici Mosta nedavno su javno ustvrdili kako je Ustavni sud probio rok, s obzirom da je Sabor uputio zahtjev za ocjenom ustavnosti još 8. travnja, a Šeparović ističe kako su tražili dodatnu dokumentaciju čime se rok pomaknuo te da su u skladu s tim propisanom rokom svoje odluke i donijeli. 

'Očekujem da premijer i Vlada predlože, a Sabor donese novi Zakon o pobačaju'

Govoreći o zakonu o pobačaju, za koji je Ustavni sud još 2017. rekao da treba donijeti novi i to u roku dvije godine, Šeparović je rekao kako nečinjenje po toj odluci nije samo narušavanje Ustavnog suda nego i vladavine prava.

- Očekujem da Sabor donese zakon kako je naložio Ustavni sud. Ako Sabor ne poštuje odluku Ustavnog suda, kako bi onda građani? Ustavni sud nema mehanizam da se donese zakon, možemo samo donijeti odluku o prestanku zakona, ali je problem što mi kod ovog zakona nismo utvrdili da nije u skladu s Ustavom - rekao je dodavši kako izjave premijera Andreja Plenkovića, koji kaže da u ovom mandatu neće donositi novi zakon o pobačaju, nisu dobre.

- Očekujem da premijer i Vlada predlože, a Sabor donese novi zakon. Nepostupanje po odluci Ustavnog suda je nedopustivo i neprihvatljivo, očekujem da se tu uključe i mediji i javnost - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk