Obavijesti

News

Komentari 210

Ustavni sud: Milanoviću, moraš se držati zakona i ne možeš za Vrhovni sud predložiti Đurđević

Ustavni sud: Milanoviću, moraš se držati zakona i ne možeš za Vrhovni sud predložiti Đurđević

Saznajemo da je Ustavni sud velikom brzinom već pripremio rješenje kojim će presjeći sukob Plenkovića i Milanovića oko izbora čelnika Vrhovnog suda: Zakon koji propisuje javni poziv mora se poštovati

VIDEO

Ustavni sud je velikom i neuobičajenom brzinom već donio nacrt rješenja kojim će presjeći sukob predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Kako saznajemo, u rješenju koje je već napisano i samo treba biti potvrđeno na sjednici Ustavnog suda, Ustavni sud u pobija glavne Milanovićeve argumente. On mora predložiti za predsjednika ili predsjednicu samo one osobe koje su se prijavile na natječaj Državnog sudbenog vijeća. Odnosno, njegov prijedlog profesorice Zlate Đurđević koja se nije javila na javni poziv je u biti protuzakonit i neustavan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Plenković tvrdi da nije u sukobu s Milanovićem 01:04

O ovom pitanju je Ustavni sud odlučivao po prijedlogu za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima koji je podnio redatelj i aktivist Dario Juričan. On je krajem veljače podnio Ustavnom sudu takav prijedlog da procjeni je li, među ostalim, članak zakona kojim se regulira da se kandidati za predsjednika suda moraju prijaviti na javni poziv skladu s Ustavom koji regulira da prvog čovjeka Vrhovnog suda predlaže Predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetimo, na javni poziv se javilo troje kandidata, među njima i dosadašnji predsjednik Đuro Sessa. Milanović, bez obzira na to, nije prihvatio niti jedno od njih troje, nego je predložio profesoricu  Zlatu Đurđević Saboru koji na kraju donosi odluku. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je odbio takav prijedlog uvrstiti na sjednicu, što je rezultiralo novim sukobom HDZ-a i Milanovića. 

Dok selo gori, Plenković vodi predizbornu kampanju. U kojoj uglavnom spašava samog sebe
Dok selo gori, Plenković vodi predizbornu kampanju. U kojoj uglavnom spašava samog sebe

Ustavni sud će odbiti razmatranje Juričanova prijedloga. U svom odlučivanju su zatražili mišljenje Vlade i Ministarstva pravosuđa, te se pozvali na međunarodnu praksu. Nisu dodatno tražili neka pravna mišljenja. U prijedlogu odbijanja se navodi da Zakon pobliže uređuje proceduru i da sporni članak u biti nije protuustavan. Dapače, da se zakonskom regulativom osigurava i transparentnost i javni uvid u životopise kandidata. 

Također, Ustavni sud je zauzeo mišljenje da Predsjednik nema takvu širinu ovlasti da bi mogao predložiti nekoga tko se nije prijavio na javni poziv. Zadržavaju mu pravo da ne prihvati niti jednog kandidata, ali ne i da predloži nekoga trećeg izvan zakonom propisane procedure. 

Prema već pripremljenom rješenju, njihov stav će biti da je sasvim neprihvatljivo da postoje dvije kategorije kandidata: jedni koji su prošli zakonsku proceduru, te drugi, koji nisu, ali ih na osnovu svojih osobnih preferencija predlaže Predsjednik. 

Pripremljeno rješenje još mora usvojiti većina sudaca, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti i izdvojenih mišljenja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 210
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a