Obavijesti

News

Komentari 210

Ustavni sud: Milanoviću, moraš se držati zakona i ne možeš za Vrhovni sud predložiti Đurđević

Ustavni sud: Milanoviću, moraš se držati zakona i ne možeš za Vrhovni sud predložiti Đurđević

Saznajemo da je Ustavni sud velikom brzinom već pripremio rješenje kojim će presjeći sukob Plenkovića i Milanovića oko izbora čelnika Vrhovnog suda: Zakon koji propisuje javni poziv mora se poštovati

Ustavni sud je velikom i neuobičajenom brzinom već donio nacrt rješenja kojim će presjeći sukob predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Kako saznajemo, u rješenju koje je već napisano i samo treba biti potvrđeno na sjednici Ustavnog suda, Ustavni sud u pobija glavne Milanovićeve argumente. On mora predložiti za predsjednika ili predsjednicu samo one osobe koje su se prijavile na natječaj Državnog sudbenog vijeća. Odnosno, njegov prijedlog profesorice Zlate Đurđević koja se nije javila na javni poziv je u biti protuzakonit i neustavan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

O ovom pitanju je Ustavni sud odlučivao po prijedlogu za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima koji je podnio redatelj i aktivist Dario Juričan. On je krajem veljače podnio Ustavnom sudu takav prijedlog da procjeni je li, među ostalim, članak zakona kojim se regulira da se kandidati za predsjednika suda moraju prijaviti na javni poziv skladu s Ustavom koji regulira da prvog čovjeka Vrhovnog suda predlaže Predsjednik.

Podsjetimo, na javni poziv se javilo troje kandidata, među njima i dosadašnji predsjednik Đuro Sessa. Milanović, bez obzira na to, nije prihvatio niti jedno od njih troje, nego je predložio profesoricu  Zlatu Đurđević Saboru koji na kraju donosi odluku. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je odbio takav prijedlog uvrstiti na sjednicu, što je rezultiralo novim sukobom HDZ-a i Milanovića. 

Dok selo gori, Plenković vodi predizbornu kampanju. U kojoj uglavnom spašava samog sebe
Dok selo gori, Plenković vodi predizbornu kampanju. U kojoj uglavnom spašava samog sebe

Ustavni sud će odbiti razmatranje Juričanova prijedloga. U svom odlučivanju su zatražili mišljenje Vlade i Ministarstva pravosuđa, te se pozvali na međunarodnu praksu. Nisu dodatno tražili neka pravna mišljenja. U prijedlogu odbijanja se navodi da Zakon pobliže uređuje proceduru i da sporni članak u biti nije protuustavan. Dapače, da se zakonskom regulativom osigurava i transparentnost i javni uvid u životopise kandidata. 

Također, Ustavni sud je zauzeo mišljenje da Predsjednik nema takvu širinu ovlasti da bi mogao predložiti nekoga tko se nije prijavio na javni poziv. Zadržavaju mu pravo da ne prihvati niti jednog kandidata, ali ne i da predloži nekoga trećeg izvan zakonom propisane procedure. 

Prema već pripremljenom rješenju, njihov stav će biti da je sasvim neprihvatljivo da postoje dvije kategorije kandidata: jedni koji su prošli zakonsku proceduru, te drugi, koji nisu, ali ih na osnovu svojih osobnih preferencija predlaže Predsjednik. 

Pripremljeno rješenje još mora usvojiti većina sudaca, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti i izdvojenih mišljenja.