News

Komentari 3

Ustavni sud: Visoki kazneni sud počinje raditi 1. siječnja 2021.

Ustavni sud: Visoki kazneni sud počinje raditi 1. siječnja 2021.

Za odluku glasovalo je devet sudaca, dva su bila su protiv i najavili su izdvojena mišljenja, a dva suca su se izuzela jer su sudjelovali kod donošenja osporenih zakona, navode u priopćenju

Ustavni sud u utorak je odbio prigovore o neustavnosti Visokog kaznenog suda i odredio da će novi sud, koji bi trebao rješavati žalbe na sve prvostupanjske kaznene odluke županijskih sudova, početi s radom 1. siječnja 2021.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Visokog kaznenog suda, čije je osnivanje bivši ministar Dražen Bošnjaković povjerio predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću, podnijeli su bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić i njegov stranački kolega, saborski zastupnik Peđa Grbin.

- Ustavni sud nije našao da bi ustanovljavanjem Visokog kaznenog suda i njegovih nadležnosti bio doveden u pitanje ustavni položaj Vrhovnog suda, kao najvišeg suda koji osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni - priopćio je Ustavni sud.

Dodaju da se pritom nisu bavili pitanjem treba li ustanoviti Visoki kazneni sud, budući da je ustanovljavanje, djelokrug, sastav i ustrojstvo sudova u nadležnosti zakonodavca.

Za odluku glasovalo je devet sudaca, dva su bila su protiv i najavili su izdvojena mišljenja, a dva suca su se izuzela jer su sudjelovali kod donošenja osporenih zakona, navode u priopćenju.

Visoki kazneni sud trebao je biti otvoren početkom ove godine. No, početak rada je odgođeno zbog ustavnosudskog postupka, a 11 sudaca koji su izabrani u studenome 2019. nisu bili pozvani na davanje prisege.

Ustavni sud u utorak je pokrenuo postupak i ukinuo Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenom vjerovnikom.

Tu je odluku Ustavni sud donio polazeći od stajališta iz presude Suda Europske unije kojom je taj sud utvrdio da je osporeni zakon protivan Ugovoru o funkcioniranju Europske unije.

- Stoga je Ustavni sud utvrdio da osporeni zakon nije u suglasnosti s člankom 141.c Ustava, kao i da ne ispunjava zahtjeve vladavine prava zajamčene člankom 3. Ustava - priopćio je sud.

Za odluku glasovalo je devet sudaca, četiri su bila protiv, a dva suca najavila su izdvojena mišljenja.

Najčitaniji članci