Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Usvojili zakon: Djeca u Boliviji moći će raditi čak i s 10 godina

Bolivija je najsiromašnija zemlja Južne Amerike. Oko 850.000 djece ne ide u školu već radi. Novi zakon podupire i predsjednik Evo Morales koji je radio u djetinjstvu

Reuters
Foto: Reuters
28 komentara

Bolivijski parlament je u srijedu u pomaknuo dobnu granicu za dječji rad. Djeca u Boliviji će tako moći početi raditi već s 14 godina, odnosno 12 u iznimnim slučajevima, piše OE24. Zakon predviđa i mogućnost da djeca mogu početi raditi s deset godina, ali samo u slučaju da nemaju poslodavca

Zakon regulira zaštitu djece na radu i zabranjuje izrabljivanje. Dosadašnji zakon također je propisivao da djeca smiju raditi, ali tek od 14 godina i nije bilo iznimki. 

Ideja je da do 2025. spase zemlju od ekstremnog siromaštva

U Boliviji mnoga djeca rade jer je siromaštvo veliko. Vlasti se nadaju da će novim zakonom zemlju do 2025. spasiti od ekstremnog siromaštva. U najboljem slučaju, nadaju se da do 2020. dječji rad više neće biti potreban. 

Zakon još mora potvrditi predsjednik Evo Morales koji je već ranije podupro inicijativu da se ozakoni rad djece mlađe od 14 godina. Morales je i sam radio u djetinjstvu, u pekarnici te u proizvodnji cigli. S pet godina otišao je s ocem u Argentinu na žetvu. Kao tinejdžer svirao je trubu na ulici. 

Bolivija je najsiromašnija zemlja Južne Amerike. Oko 850.000 djece ne ide u školu već radi

Prema podacima Međunarodne organizacije rada u svijetu radi 168 milijuna maloljetnika.   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message