Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
206 komentara

Utopija? Svi imaju iste plaće, iste kuće i ne trebaju policiju

Španjolska: U gradu Marinaleda živi 2748 ljudi. Nezaposlenih gotovo nema. Svi rade na poljima, dobivaju jednaku plaću i imaju kuću jednake veličine. Nema kriminala...

Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube
206 komentara

U gradu Marinaleda na jugu Španjolske živi 2748 ljudi. Nezaposlenih gotovo nema. Svi rade na poljima, dobivaju jednaku plaću i imaju kuću jednake veličine. Nema kriminala pa grad nema ni policiju

Grad od 1979. godine vodi Juan Manuel Sánchez Gordillo. Nazivaju ga Robinom Hoodom jer otima bogatima, a daje sirotinji. On sam kaže da mu je uzor Che Guevara. Nakon smrti diktatora Franca, Sánchez Gordillo je preimenovao ulice u gradu i poveo stanovnike u borbu za zemlju. 

Oteli bogatašu zemlju 

Naime, grad je bio okružen poljoprivrednim zemljištima čiju su vlasnici bogataši. Građani su zauzeli neiskorišteno imanje bogataša iz Madrida. Više puta je intervenirala policija, a na gradonačelnika i ljude su radili razne pritiske, no stanovnici Marinaleda nisu popustili. 

Na kraju im je vlada dala to zemljište, a vlasnika su obeštetili. Nakon toga su na tim poljima počeli uzgajati mahunarke, artičoke, masline, paprike. Također imaju i tvornicu. Rade od rujna do lipnja jer preko ljeta nema sadnje. 

Ako nema zarade, to vrijeme rade besplatno

No zadnje vrijeme i oni se bore s krizom jer su cijene pale zbog uvoza jeftine hrane. No stanovnici kažu kako dijele i dobro i zlo te kako, ako nema zarade, to vrijeme rade besplatno. Organizirani su tako da naizmjenično rade na polju i u tvornici. Plaća im je mjesečno oko 9200 kuna. Imaju i zdravstveno osiguranje. 

Gradonačelnik ne prima novac već zarađuje kao nastavnik povijesti u srednjoj školi u gradu,a zarađivao je i kao zastupnik Ujedinjene ljevice u parlamentu Andaluzije. 

Materijal za gradnju otplaćuju 15 eura mjesečno na - 100 godina

Onome tko najmanje dvije godine živi u Marinaledi grad daje zemljište za kuću, a od regionalne vlasti Andaluzije kupe materijal za gradnju. Materijal otplaćuju po 15 eura mjesečno i to na rok od 100 godina. Više od trećine kuća, pa i ona gradonačelnikova, su iste veličine odnosno 70 četvornih metara dok je okućnica 80 četvornih metara. Grad ima crkvu, kafiće, dva nogometna stadiona, teniski teren, park te dvije banke i bazen.

Okupirali i vojno zemljište, dobili zatvorske kazne

Iako se Sánchez Gordillo protivi bankama kaže da su ove dvije banke male i njih ne diraju, ali da su spremni okupirati i napasti veće banke u Španjolskoj ako bude potrebno. Sánchez Gordillo i još četvero ljudi 2013. godine osuđeni su na sedam mjeseci zatvora. Okupirali su neiskorišteno zemljište koje pripada vojsci jer su htjeli da se i ono preda poljoprivrednicima na korištenje. 

No niti ta ga kazna nije obeshrabrila jer, sudeći prema njegovoj Facebook stranici, i dalje sudjeluje u prosvjedima diljem zemlje.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message