News

Komentari 73

"Uvjeravati antivaksere da se cijepe je nepotreban napor"

"Uvjeravati antivaksere da se cijepe je  nepotreban napor"

Luetić navodi da tek kad se procijepi 70 posto populacije možemo govoriti o normalnom životu, te da su nove strože mjere donesene mjesec dana prekasno

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore u Dnevniku N1 govorio je o stanju u zdravstvenom sustavu i cijepljenju protiv koronavirusa.

Porazan je broj koji govori da smo vodeći ili zadnji u Europi po 14-dnevnoj incidenciji što jasno govori o razvoju epidmije u Hrvatskoj, rekao je. "Treba jasno reći da nije jednaka opterećenost bolnica u Hrvatskoj - na sjeveru već tjednima imamo najveći pritisak, Zagreb je također u nezavidnoj situaciji, a nešto lakše stanje je na Kvarneru i u Istri", prokomentirao je Luetić opterećenje zdravstvenog sustava.

Kaže da je legitimno postavljati pitanje odgovornosti za trenutačnu situaciju s koronavirusom. "Za sve što radimo treba odgovarati, samo je pitanje razine odgovornosti. U političku odgovornost kao liječnik ne bih ulazio. Najveća odgovornost je na onom tko donosi odluke, ali odgovornost imaju i građani", rekao je.

Smatra da su mjere donesene s mjesec dana zakašnjena, ali uvedene epidemiološke mjere pozdravlja.

"Nadam se da ćemo narednih dana vidjeti niže brojeve. Ako ne budemo svjedočili poboljšanju brojeva, trebat će promišljati o još strožim mjerama", kazao je, dodavši kako je očito bila politička odluka da se ne ide ranije njihovo u postroženje.

Cjepivo protiv korona virusa

"Cjepivo vidimo kao izlaz, svjetlo na kraju tunela, a pravo smirenje stanja tek kada postignemo procijepljenost", rekao je.

Smatra da je podatak o broju zdravstvenih radnika koji se planiraju cijepiti, a trenutačno je njih nešto više od 50 posto, nepotpun s obzirom na kratak rok. "Cijepljenje je revolucionarna metoda, suzbila je brojne bolesti i vjerujemo da će suzbiti i covid", rekao je, dodavši kako se Komora uljučila u informiranje liječnika i zdravstvenih djelatnika.

"Antivakseri kao pokret su prisutni svugdje u svijetu. Procijepljivanjem 70 posto populacije moći ćemo govoriti o normalnom životu. Baviti se pokušajem uvjeravanja antivaksera u ispravnost cijepljanja u ovom trenutku je nepotreban napor", zaključio je Krešimir Luetić za N1.

Najčitaniji članci