Obavijesti

News

Komentari 156

'Uvjeren sam da nova hrvatska vlada neće griješiti kao prošle'

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak kako vjeruje da će nova hrvatska vlada s više razumijevanja graditi odnose Beograda i Zagreba...

VIDEO

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak kako vjeruje da će nova hrvatska vlada s više razumijevanja graditi odnose Beograda i Zagreba, te da će Srbi i Hrvati izgraditi odnose koji kod nikog neće buditi sumnje u bilo kakve moguće sukobe. 

"Uvjeren sam da nova hrvatska vlada neće načiniti greške prethodnih i da ćemo konačno mi Srbi i Hrvati napraviti tako dobre odnose da nikome ne padne na pamet posumnjati da bismo mogli ući u neki sukob", rekao je Nikolić na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s makedonskim predsjednikom Gjorgjem Ivanovim u Beogradu.

Nikolić je ocijenio da Balkan uvijek osjeti posljedice "svađe velikih", ali da balkanske države tome ne trebaju pridonositi.

"Jer, kada se veliki svađaju, to se prelije na Balkan, ali bitno je da mi ne provociramo taj sukob", rekao je Nikolić, poručivši kako "to trebaju shvatiti svi koji ne prihvaćaju pruženu ruku prijateljstva".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Srbija nije uzrok nestabilnosti i možda trpi posljedice stvaranja nestabilnosti, ali neće skrenuti s tog puta", poručio je Nikolić, ocijenivši da druge države u okruženju nemaju toliko problema koliko ih ima Srbija, ali se ne mogu pohvaliti da tako dobro vode svoju ekonomiju ili izgrađuju prijateljstva s drugim narodima kao što to radi Srbija.

"Neka se ugledaju na nas", sugerirao je Nikolić, objasnivši kako je Srbija s Mađarskom sklopila trajno prijateljstvo, sa Slovenijom nema nikakvih problema, a Crnoj Gori se ne miješa u unutarnje probleme. Nikolić je rekao da Srbija podržava BiH "ako može i želi funkcionirati", dok s Republikom Srpskom ima i pravo i obvezu održavati posebne odnose. Beograd sa Skopljem "nastoji razvijati što bolje odnose".

Nikolić je rekao kako je makedonskog predsjednika Ivanova zamolio da Makedonija "principijelno podrži Srbiju" glasovanjem protiv članstva Kosova u organizaciji UNESCO.

"Rekao sam predsjedniku (Ivanovu) da je paradoksalno kad Albanci govore kako su manastiri (na Kosovu) njihovi, a te iste manastire Kfor i kosovska policija čuvaju i štite upravo od njih samih", rekao je Nikolić.

Makedonski šef države uzvratio je da će nova vlada u Skoplju procijeniti šta je državni interes prilikom odlučivanja o glasanju o ulasku Kosova u UNESCO, rekavši kako se "nada da će odluka biti u interesu svih".

"Nova vlada trebat će sagledati državni interes. Svaka zemlja polazi od svojih interesa i prije svega štiti svoje interese i interese svojih građana", rekao je Ivanov, odgovarajući na pitanje kako će Makedonija glasati o prijemu Kosova u UNESCO.

Radio-televizija Srbije naglasila je Nikolićevu ocjenu da "nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije" i poruku da će "Srbija uvijek biti oslonac svom južnom susjedu".

Dvojica predsjednika konstatirala su da obje njihove zemlje imaju želju za članstvom u Europskoj uniji, uz ocjenu da taj proces mogu ubrzati "združenim naporima, kroz stalne konzultacije i razmjenu iskustava".

Predsjednik Makedonije rekao je da dvije država imaju "iskrene i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja", također naglasivši "zajedničku težnju ka ulasku u EU".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.