Obavijesti

News

Komentari 90

Užas u Draganiću: Držali su ga kao roba, tukli ga i izgladnjivali

Užas u Draganiću: Držali su ga kao roba, tukli ga i izgladnjivali
3

Osmero Hrvata tereti se da su muškarca udarali po glavi i tijelu od čega je zadobio brojne ozljede poput prijeloma desne podlaktice, prijeloma donje čeljusti, prijeloma sedmog rebra desno

VIDEO

Protiv osmero hrvatskih državljana, starosti od 23 do 60 godina, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je po završetku istrage pred Općinskim sudom u Karlovcu podignulo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom.

Držali ga kao roba: Osumnjičili osmero za trgovanje ljudima
Držali ga kao roba: Osumnjičili osmero za trgovanje ljudima

Podsjetimo, radi se događaju koji je lani zgrozio javnost, u kojem su osumnjičenici na svom imanju u Draganiću tijekom godinu i pol dana držali muškarca kao roba. On je prošle godine u listopadu uspio pobjeći sa imanja, nakon čega je zbog vrlo teškog zdravstvenog stanja odmah završio u karlovačkoj bolnici na liječenju.

Riječ je o Rasimu Ćufuroviću koji je došao u mjesto u potrazi za poslom. Prvo je radio poljoprivredne poslove u zamjenu za hranu. Bio je zapušten i navodno nitko osim jedne obitelji i Draganića nije kontaktirao s njim. U tih godinu i pol navodno je odlazio od njih, no uvijek se vraćao jer nije imao gdje otići. S obzirom na njegove ozljede, cijelo vrijeme su ga maltretirali i zlostavljali. Istražitelji su, kad su saznali za zlostavljanja, okupirali kuću obitelji. Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu i sudu, sudac istrage pustio ih je na slobodu. Zabranio im je da mu prilaze na manje od 50 metara, kao i svaki kontakt s njim. 

Četvorica ga brutalno mučila, a odredili im samo mjeru opreza
Četvorica ga brutalno mučila, a odredili im  samo mjeru opreza

Kako navodi Općinsko državno odvjetništvo, okrivljenici se terete da su od travnja 2016. do 9. listopada 2017. godine na obiteljskom imanju u Karlovcu, zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri eksploatacije i lišenja osobne slobode, suprotno odredbi Europske  konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i Povelje Europske nije o temeljnim pravima, zatražili oštećenika da obavlja fizičke poslove za njih poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva, te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.

Prizor užasa: Brata Maje Paole iz Big Brothera držali kao roba
Prizor užasa: Brata Maje Paole iz Big Brothera držali kao roba

Slomljena podlaktica, donja čeljust, rebra, opekline na prsima...

- Kad je oštećenik pristao na to i počeo živjeti na njihovu obiteljskom imanju, okrivljenike se tereti da su ga upotrebom fizičke sile i prijetnjama bez mogućnosti odbijanja, prisiljavali na fizički rad, sve bez naknade, ograničavajući mu pritom slobodu kretanja, izgladnjujući ga i ponižavajući s neljudskim uvjetima za života, prisiljavajući ga da spava u garaži bez sanitarnog čvora koju su zaključavali. Pri opisanom postupanju, tereti ih se, učestalo su ga udarali po glavi i tijelu od čega je oštećenik tijekom vremena zadobio brojne tjelesne ozljede poput prijeloma desne podlaktice, prijeloma donje čeljusti, prijeloma sedmog rebra desno, prijeloma desetog rebra lijevo, kao i tjelesne ozljede u vidu opeklina na prsnom dijelu leđa, a istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložnom oštećivanje njegove odjeće, šišanju i bojanju kose bez njegova pristanka. Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte, te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom - izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Inače, Rasim je imao jako teško djetinjstvo što je snažno utjecalo na njegov životni put. Njegovi roditelji živjeli su u Velikoj Kladuši. Tu im se rodilo dvoje djece. Godine 1974. preselili su se u Cetingrad, gdje im se rodilo još sedmero djece. Nakon svađe majke i oca, najstarija kći odlazi iz obitelji te ju je usvojila obitelj iz Velike Kladuše. Problemi u obitelji i dalje su rasli pa je reagirao Centar za socijalnu skrb iz Karlovca. Roditeljima su oduzeta sva djeca te privremeno smještena u Karlovac. 

Kasnije su jednog po jednog udomljavali u druge obitelji. Sestra Međida dobila je novo ime, Maja Paola, a za njezinu sudbinu javnost je doznala kad se prijavila u televizijski show “Big Brother”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.