Obavijesti

News

Komentari 114

VIDEO Milanović: 'Nevjerojatno mi je to kakva jagma postoji za brodovima iz doba Josipa Broza'

VIDEO Milanović: 'Nevjerojatno mi je to kakva jagma postoji za brodovima iz doba Josipa Broza'
3

Predsjednik Milanović iskazao je snažnu podršku Crnoj Gori na ulasku u EU, kritizirajući EU zbog otezanja, a dao je crnogorskom kolegi i nekoliko savjeta oko samog Bruxellesa, ali i formiranja nove Vlade

VIDEO

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića na Pantovčaku u njegovu prvom službenom posjetu nekoj članici Europske unije nakon što je izabran i u svibnju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore. Nakon svečanog dočeka, dvojica predsjednika održala su tête-à-tête sastanak, a potom stali i pred medije.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Osobito je zadovoljstvo danas bilo biti domaćin drugom predsjedniku Crne Gore. Nije ovo prvi susret, imali smo priliku već razgovarati o većini tema za koje smo nadležni, prije svega o putu Crne Gore i priključivanju EU i NATO-u. Želim još jednom ponoviti - države koje su primljene u NATO, a Crna Gora je jedna od njih, a koje se na neki način prokastrinira, rasteže, odvlači u njihovom ulasku u EU, su države koje se svjesno i neodgovorno žrtvuje. EU, odnosno taj tzv. kolektivni Zapad, i NATO, moraju objasniti sebi kako je moguće da neke države koje su ušle u NATO prije 5-6-7-10 godina, još uvijek nisu ni blizu ulaska u EU. Ni blizu - kritizirao je na početku Milanović odnos EU prema tim državama, među kojima su i Albanija i Sjeverna Makedonija, te dao Crnoj Gori punu podršku za ulazak u EU. 

- Ako možeš biti članica NATO-a, pa kako onda kao mala država ne možeš premostiti sve te neslućene prepreke i postati članica EU? To je stvarnost u kojoj živimo i u tom smislu imate moju punu podršku - poručio je svom kolegi. 

O drugim pitanjima, dodao je, razgovarali su manje nego više. 

 - Jer je vremena bilo koliko ga je bilo, ali nastavit ćemo sastanak i druženje danas popodne na Brijunima pa će vremena biti dosta da razgovaramo i unutarnje-političkoj dinamici Crne Gore u onoj mjeri u kojoj oni žele jer tu nemam rješenja niti ih želim nametati u odnosima država u regiji - rekao je naglasivši kako ne vidi ništa u ovom trenutku što bi pokvarilo odnose Hrvatske i Crne Gore.

VIDEO Milatović u Hrvatskoj, to mu je prvi posjeti članici EU-a
VIDEO Milatović u Hrvatskoj, to mu je prvi posjeti članici EU-a

Crnogorski predsjednik Milatović nekoliko je puta naglasio koliko mu znači potpora Hrvatske i koliko Hrvatsku vidi kao uzor što se tiče budućnosti svoje zemlje.

- Danas sam ovdje u posjetu kod prijatelja u svojstvu prijatelja. Crna Gora i Hrvatska imaju zaista prijateljske odnose - istaknuo je Milatović zahvalivši Milanoviću što je sudjelovao na njegovoj inauguraciji prije tri mjeseca, na pozivu za dolazak u Hrvatsku te ga pozvao u uzvratni posjet Crnoj Gori.

Zagreb: Svečani doček predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića u Uredu predsjednika RH

- Cijenimo podršku koju Hrvatska pruža Crnoj Gori kad je u pitanju naš put ka članstvu u EU. Smatram da bi što skorije učlanjenje Crne Gore u EU bio pozitivan signal prema ostatku regije pa sam i zatražio pomoć službenog Zagreba da to prenesu Bruxellesu. Ostajemo posvećeni dobrosusjedskim odnosima s Hrvatskom i zaista mi je drago da mi je ovo prva službena posjeta nekoj od zemalja članica. To ima i neku dozu simbolike, na taj način sam htio poslati poruku posvećenosti prijateljstvu Crne Gore Republici Hrvatskoj - naglasio je te čestitao Hrvatskoj na desetljeću članstva u EU, kao i članstvu u Schengenu i eurozoni.

- To su zaista veliki koraci od kojih mi kao susjedi možemo dodatno naučiti. Zalagat ću se da naša suradnja u narednom periodu bude još i snažnija - kazao je predsjednik Crne Gore, u kojoj još predstoji formiranje nove Vlade. 

- Volio bih nakon formiranja nove Vlade da se održi zajednička sjednica vlada Crne Gore i Hrvatske u okviru koje bi se diskutiralo i riješilo dodatno sve one stvari koje bi bile dobar temelj za unaprjeđenje naših odnosa. Drago mi je što hrvatska zajednica ima predstavnika u novom sazivu Skupštine Crne Gore, mislim da je to dobar put i nadam se da će partija koju predstavlja Vuksanović biti dio Vlade. Milanović je već spomenuo da smo govorili o par otvorenih pitanja koja postoje između RH i Crne Gore, ja sam sva ta pitanja naslijedio od svojih prethodnika, vidite po mojim godinama da nijedno od njih nisam ni kreirao, a vrlo sam jasno rekao Milanoviću da se zalažem na principima dobrosusjedskih odnosa da se intenzivira rješavanje svih pitanja - naglasio je Milatović.

O brodu Jadran: 'U vlasništvu je Crne Gore, naša pozicija je jasna, ali smo spremni otvoriti dijalog'

Jedno od otvorenih pitanja naše dvije zemlje je i vlasništvo nad brodom Jadran, a naše Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je nedavno zbog toga i protestnu notu Crnoj Gori. Na upit medija koje je rješenje tog problema Milatović je ponovio kako je i to pitanje naslijedio.

- Razgovarali smo o pitanjima koja su donekle otvorena. Ponavljam, nijedno od tih pitanja ja nisam napravio, a nije ni gospodin Milanović. Podržavam daljnji dijalog između vlada naše dvije države. Što se tiče školskog broda Jadran, on je u vlasništvu Crne Gore, naša pozicija je tu jasna, ali smo spremni otvoriti dijalog na tu i svaku drugu temu. I sa suprugom imam otvorenih pitanja, normalno je da ih imaju i dvije prijateljske države, a važan je način na koji se ona rješavaju - kazao je Milatović .

Nadovezao se i naš predsjednik.

- Nije moja nadležnost, ne znam. Treba naći neko zajedničko rješenje da se to možda zajednički financira. Na kraju krajeva, nevjerojatno je kakva jagma postoji oko brodova koje je obilježio Josip Broz i njegovo vrijeme. Jadran, Galeb. To je paradni, obučni brod. Ima puno važnijih tema od te teme - dodao je Milanović.

Plenkijev tajni plan za povratak otetog blaga: Titova Mercedesa, slika i jedrenjaka. Evo kako...
Plenkijev tajni plan za povratak otetog blaga: Titova Mercedesa, slika i jedrenjaka. Evo kako...

O formiranju nove Vlade

Na pitanje da li je razgovarao s Adrijanom Vuksanovićem iz Hrvatske građanske inicijative o formiranju buduće crnogorske vlade, Milanović je kazao da nije.

- Nije da bih vam reportirao i da jesam, ali nisam. Ne mogu reći da me se ne tiče, ali ne sudjelujem u tome. Mislim da je bitno za Crnu Goru da ima stabilnu vlast i da nastavi put prethodne Vlade u nekakvom generalnom smjeru. A to je Europska unija. Idite u tom pravcu, koliko možemo pomoći, pomoći ćemo - istaknuo je dodavši kako su Vuksanović i ljudi iz te inicijative vrlo lojalni europskoj Crnoj Gori. 

- To je društvo koje ja cijenim. Ima li mjesta za njih u Vladi Crne Gore, žele li oni to, to je njihova procjena - rekao je.

O formiranju nove Vlade govorio je i Milatović.

- Crna Gora je na raskrsnici - hoće li postati u potpunosti pravna država. Nisam siguran da oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu mogu pomoći da se ona vrati na put pravne države i u tom smislu se zalažem za široku Vladu, koja bi imala široku podršku u Parlamentu, a koja je potrebna da bi došlo do promjena u našem pravosuđu i kako bismo kroz reformu pravosuđa oslobodili naše pravosuđe dosadašnjeg neprimjerenog partijskog utjecaja. Ukoliko sada Crna Gora ne postane pravna država, to nije dobro - istaknuo je naglasivši kako je njegova politika vrlo jasna. 

- Snažno se zalažem za ubrzanje našeg europskog puta i za Crnu Goru kao dobrog susjeda. Želimo u idućih par godina dosegnuti životni standard kakav je u Hrvatskoj, mislim da je to moguće i mislim da nam Zagreb na putu u EU može dosta pomoći - rekao je crnogorski predsjednik.

Istaknuo je i kako neki bivši političari u Hrvatskoj nisu baš pomagali Crnoj Gori na njenom europskom putu.

- A mislim da je i u interesu Hrvatske da se europska granica pomakne prema jugu i mislim da u tom smislu imamo zajednički jezik - dodao je, a Milanović potvrdio.

Milanović: 'Nije sve što dolazi iz Bruxellesa dobro'

Poručio mu je još naš predsjednik i kako nije sve što dolazi iz Bruxellesa dobro.

- Niti sve dolazi iz Bruxellesa, niti je sve regulirano dobro, ima loših stvari. Nemojte da vam kvare djecu. Tu mislim na operativne stvari, a ne neke liberalne, društvene vrijednosti. To je, pak, intimni prostor svake države. Mislim na konkretne modele rada pravosuđa, tužiteljstva, pristajanje na određene oblike kaznenog progona, metodologije... To nigdje nije propisano, to je rješenje koje tražite sami i zato držim palčeve da imate efikasnu vlast - istaknuo je Milanović.

VIDEO Milanović se čudio vege ćevapima i burgerima. Dali mu ulje od konoplje: 'Evo za stres'
VIDEO Milanović se čudio vege ćevapima i burgerima. Dali mu ulje od konoplje: 'Evo za stres'

Još jednom je crnogorski predsjednik naglasio želju da Crna Gora bude pravna država, ali da je za to potrebna stabilna vlada.

- Znate li u čemu je razlika danas između Crne Gore i Hrvatske? U Hrvatskoj je prije desetak ubijen jedan novinar, u Crnoj gori drugi jer su neovisno istraživali krake duhanske mafije na Balkanu. Hrvatska je razriješila taj slučaj ubojstva Pukanića i imamo pravomoćnu presudu, a Crna Gora nikad do kraja nije rasvijetlila taj slučaj. Ja želim Crnu Goru u kojoj moja djeca mogu živjeti u zemlji u kojoj je zakon isti za sve. Nisu idealne stvari ni u Hrvatskoj, ni u drugim dijelovima Europe, ali znate li gdje je Crna Gora u usporedbi s Hrvatskom u kontekstu pravosuđa? Zato trebamo Vladu koja može riješiti reformu pravosuđa i koja može od Crne Gore napraviti pravnu državu - poručio je Milatović.

Odbacio je povezanost s Koalicijom za budućnost Crne Gore. 

- Nemam nikakve veze s njima, da imam bio bih u toj partiji, ne bih imao svoju - rekao je, a Milanović mu poručio da se bespotrebno opravdava.

- Ta Budućnost Crne gore, to su srpske stranke? 15 posto podrške koju imaju je puno i to je upravo ono što ne želite da vam dođe iz Bruxellesa ukoliko se ne radi o manijacima, silovateljima, nacistima, ustašama, četnicima... imate pravo svog izbora. Sad se po svaku cijenu želi isključiti neka grupa koja je dobila na izborima 15 posto, koja meni baš nije simpatična, iskreno, ja s njima ne bih koalirao, ali to je potpuno vaša stvar. I ako se tu budete dali lomiti i ucjenjivati, imat ćete polomljene noge koje neće zarasti. Sastavite Vladu koja će biti efikasna, ako su u njoj te tzv. prosrpske stranke, to je isto slika Crne Gore - rekao je Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku