Obavijesti

News

Komentari 111

Karantena za strance iz žarišta i preporuka za odgodu skupova

Karantena za strance iz žarišta i preporuka za odgodu skupova
1

Strani državljani koji dolaze iz zemalja koje su žarišta zaraze morat će, ako žele u Hrvatsku, proći kroz karantenu. Preporuča se odgoda skupova sa više od 1000 ljudi. Ministar Beroš je rekao da nema novozaraženih

VIDEO

Ministar Davor Božinović iz Nacionalnog stožera civilne zaštite nešto iza 16 sati rekao je kako se uvode dvije skupine mjera vezano uz zarazu novim korona virusom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stožer civilne zaštite RH iznosi nove detalje o zarazi koronavirusom u zemlji Reporter: Bogdan Blotnej

Posted by 24sata on Monday, March 9, 2020

Prva se odnosi na međunarodni promet ljudi, a druga na odgodu i ograničavanje skupova. 

- Svi strani državljani koji ulaze iz područja koja su žarišta, a to se posebno odnosi na Kinu, Italiju i Koreju, bit će upoznati s obaveznom mjerom smještaja u karantenu na 14 dana - rekao je Božinović.

Iz stožera su dodatno pojasnili na koje se dijelove tih država to odnosi:
- Kina: provincija Hubei, uključujući grad Wuhan.
- Italija:  Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell'Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen,
- Njemačka: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia
- Južna Koreja: grad Daegu i provincija Cheongdo
- Iran

Dodao je i da će se, vezano uz tu mjeru, hrvatskim državljanima propisati mjera samoizolacije od 14 dana.

To se odnosi na: 
- Kina (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera) 
- Južna Koreja (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera)
- Italija: pokrajine Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, Južni Tirol, Marche
- Hong Kong
- Japan
- Singapur

- Preporučamo i s obzirom na pogoršanu siutaciju da građani odgode putovanja u države koje su u većoj mjeri zahvaćene korona virusom - rekao je Božinović.

Preporuča se odgoda skupova sa više od 1000 ljudi

Drugom skupinom mjera, preporuča se do daljnjeg odgoditi sve skupove sa više od 1000 ljudi, rekao je ministar Božinović.

Božinović je rekao da će oni, koji ipak odluče održati skupove, biti dužni osigurati visoke higijenske standarde. Na Stožeru su detaljno pojasnili i što to znači:

Jasno istaknute sljedeće upute:
  - https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf
  - https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf
- Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
- Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
- Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije
- Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute
 

Krunoslav Capak iz HZJZ pojasnio je da je više zemalja poduzelo slične mjere, ali je rekao kako smatraju da je sada pravi trenutak za to da se ne dogodi širenje bolesti, jer imamo mali broj zaraženih i njihove kontakte pod kontrolom. Na velikim skupovima to je nemoguće kontrolirati, rekao je Capak.

Capak je dodao da je u Hrvatsku u zadnja 24 sata ušlo 600 talijanskih državljana koji su dosad bili slobodni u kretanju i da su se odlučili na ove nove mjere. Iz stožera su rekli i da odluka o karanteni na granici u najkraćem vremenu ide prema graničnoj policiji.

- Ako netko ne želi u karantenu, može se vratiti nazad u svoju državu, rekao je Capak.

Potvrdili su da u ovu kategoriju spadaju i sportska natjecanja. Božinović je rekao da, sve što je više od 1000 gledatelja, da se preporuča da se ne održi. 

Iz Stožera se preporuča prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Plovanija i Kaštel.

Vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Republiku Hrvatsku moraju biti u samoizolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz te po povratku ponovno su dužni podvrgnuti se samoizolaciji.

Preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima, da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, osobito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila.

Nema novih oboljelih

Ministar Vili Beroš potvrdio je da je u Hrvatskoj i dalje 12 zaraženih te da su se i zbog toga odlučili na novi set mjera. Testirano je 344 ljudi, a osam testova je u izradi, rekao je ministar.

- Nema promjena što se tiče pacijenata. Ništa nije neuobičajeno, to su ljudi sa srednje teškom kliničkom slikom. Mi smo u tim standardima i nije ništa novo - rekla je Alemka Markotić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca