Obavijesti

News

Komentari 150

'Ovo je mali, ali važan korak. Hvala građanima na strpljenju'

'Ovo je mali, ali važan korak. Hvala građanima na strpljenju'
6

Mi radimo i to je sada netko prepoznao, a radit ćemo i dalje, komentirao je vijesti o kreditnom rejtingu Hrvatske premijer i dodao kako nije bilo nikakvih pritisaka izvana

VIDEO

Premijer Zoran Milanović komentirao je iz središnjice SDP-a dobre vijesti iz bonitetne agencije Fitch. Kazao je kako je njihova ocjena kreditnog rejtinga potvrda Vladinom radu i zalaganju. Kazao je kako na procjene agencija nema nitko utjecaj pa ni Njemačka, Francuska, a kamoli Hrvatska. 

- Ovo je vrlo mali, ali važan korak naprijed. I ja zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću za još malo strpljenja. Situacija je i dalje teška. Sve ćemo raditi da sadašnji BBB- kreditni rejting na kraju mandata ima A predznak - rekao je Milanović.

- Investicije o kojima govorimo ne idu preko noći to su veliki ozbiljni projekti, to nisu montažne kolibe, nego stvari koje se planiraju mjesecima i godinama - zaključuje premijer.

- Mi sada moramo održati obećanja što se tiče rashodovne strane proračuna. Priznajem da smo mi očekivali da se rejting održi. Moja želja je da kada napustimo Vladu, a i to će se dogoditi jednog dana, da se to desi u boljim okolnostima - rekao je premijer te dodao:

- Mi radimo i to je sada netko prepoznao, a radit ćemo i dalje - zaključio je Milanović.

Premijer je istaknuo kako pritiska na Hrvatsku izvana nije bilo. Kazao je da mu je drago što ima dobar tim s kojim odlično surađuje.

- Moja pozicija je zbog dobrog tima lakša od one mojega prethodnika Ivice Račana - zaključio je na kraju konferencije za novinare Milanović. 

'Vlada će nastaviti provoditi ovo politiku'

O vijestima iz Fitcha oglasio se i Slavko Linić:

- Znam da je za mnoge ova vijest veliko iznenađenje, činjenica je da je Fitch promijenio prognozu iz negativne u stabilnu znači da pozitivno ocjenjuje rad ove Vlade, da pozitivno ocjenjuje naše napore koji se tiču štednje, naplate prihoda, poreza i rasterećenja gospodarstva. Vlada će nastaviti provoditi ovu politiku jer bi napuštanje takve politike dovelo do pada rejtinga. Inzistirat ćemo da se proračun izvrši onako kako je planirano, a plaće u pojedinim ministarstvima morat će se uskladiti s planom Vlade i tu nećemo raditi nikakve ustupke - rekao je Linić za Večernji list.

Najavio je za prvih šest mjeseci 2013. godine velika ulaganja u energetici, željeznici ali i smanjenje robnog deficita. 

Čačić: Ovo je snažna poruka povjerenja

- Preuzeli smo volan u automobilu koji ide niz Sljeme i nema kočnice i nema benzina. U ovih prvih šest mjeseci smo popravili kočnice, to je ovaj fiskalni rezultat. U Europi ni jedna zemlja ove godine nije dobila povišenje rejtinga osim Hrvatske. To je snažna poruka povjerenja. Sada imamo stabilnu financijsku platformu - komentirao je Radimir čačić za RTL

Dodao je da Fitcheva ocjena pokazuje da smo u zoni zemalja u koje je sigurno ulagati. Istaknuo je da smo u regiji jedna od najboljih zemalja. Na kraju je zaključio da će Hrvatska do 2013. stići ambiciozni plan od dvije milijarde eura investicija.

'Ovo nije dobra vijest za građane jer nisu otvorena radna mjesta'

Poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske komentirao je i Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja poduzetnika i menadžera.

- To je dobra gospodarska vijest. Fitch je dobro ocijenio fiskalni dio naše politike. Tom prognozom nisu otvorena radna mjesta i to onda baš i nije dobra vijest za građane. Fitch navodi da će ključno biti provođenje strukturnih reformi - rekao je Ferdelji.

- Bez provođenja strukturnih reformi nije moguće ostvariti rast. Mi ove godine sigurno nećemo ostvariti rast. Pad industrijske proizvodnje je stravičan, a ona je osnova stvaranja novih vrijednosti. Tu se nije dogodilo ništa dobroga. Ovo stanovništvo je sve siromašnije, a njihova kupovna moć je sve manja i manja - zaključuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi