Obavijesti

News

Komentari 52

Plenković: Produžuje se radno vrijeme kafića te se ukida i samotestiranje djece za školu

Plenković: Produžuje se radno vrijeme kafića te se ukida i samotestiranje djece za školu

Broj osoba koje smiju biti na javnim okupljanjima bez Covid potvrda će se povećati, a tamo gdje su Covid potvrde, broj će biti neograničen, rekao je Plenković

VIDEO

S obzirom da se poboljšava opća epidemiološka situacija kao posljedica cijepljenja i prirodnog prokuživanja, idemo s popuštanjem mjera, poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je kako se produžuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata, povećava broj na okupljanjima te ukida samoizolacija za djecu predškolske dobi, osim ukoliko su obiteljski kontakt, a samotestiranje učenika jednom tjednom. Napomenuo je kako se vidi da su posljedice bolesti lakše s omikron varijantom, ali da i dalje treba biti oprezan. 

PRATITE UŽIVO:

 

U Hrvatsku ušlo 7200 izbjeglica

- Što se tiče agresije na Ukrajinu koja traje treći tjedan, posljedice su u tri velike skupine - tragedija za ukrajinski narod, druga ogromna posljedica je velika izbjeglička kriza, do sada je već više od 3 milijuna napustilo svoje domove i Ukrajinu te ogroman rast cijena energenata - rekao je dodavši kako je u Hrvatsku ušlo 7200 izbjeglica.


Vlada će ovog tjedna spustiti cijenu goriva za 50 lipa po litri
Vlada će ovog tjedna spustiti cijenu goriva za 50 lipa po litri

- Mi smo učinili velike napore da se ublaže ove posljedice na naše građane, a radimo na tome da se na europskoj razini dodatno olakša naše djelovanje - rekao je.

O padu bespilotne letjelice u Zagrebu

Što se tiče pada letjelice, istaknuo je kako je istraga i dalje u tijeku.

- Do sada znamo da se radi o izviđačkom dronu s dometom 1000 kilometara, da je letjelica sadržavala eksplozivnu napravu i da se eksplozija dogodila na nekoliko metara dubine. O svemu smo obavijestili naše strateške partnere - poručio je i istaknuo kako je jučer posjetio NATO centar u Torrejonu. 

- Bilo je tih dana i lažnih uzbuna i ona je pala u glavni grad Hrvatske. Svi naši partneri shvatili su ozbiljnost ove situacije i tako je i mi doživljavamo, zato ćemo utvrditi odakle je lansirana i s kojim ciljem. Postoje tri scenarija - ili da je došlo do pogreške ili sabotaže ili da je postojala namjera - poručio je.

Sam NATO sustav nije mogao vidjeti letjelicu ako informaciju nije dojavila zemlja u kojoj je  bila - Rumunjska, Mađarska ili Hrvatska, naglasio je premijer.

Po gorivo u BiH, a prijevoznici apeliraju: 'Ne možemo izdržati, cijene će ići gore i za 50 posto!'
Po gorivo u BiH, a prijevoznici apeliraju: 'Ne možemo izdržati, cijene će ići gore i za 50 posto!'

Istaknuo je kako se iznad Hrvatske, BiH, Rumunjske odvijaju vojne vježbe s francuskim Rafaleima.

- Danas se vježbe odvijaju i s američkim F-16. To je poruka javnosti da su naši partneri uz nas i dobro je da Hrvatska zna da ima saveznike koji su tu uz nju u ovakvim okolnostima - poručio je.

Govorio je i o posjetu Španjolskoj kojim je, kaže, zadovoljan.

Podsjetio je na sastanak Europskog vijeća prošlog tjedna naglasivši kako su glavne teme uz rat u Ukrajini bile i ograničavanje cijene energenata, samodostatnost hrane, jačanje obrambenog sustava.

- Ako se nastavi ovakav trend, idući tjedan bi trebalo doći do snižavanja cijena goriva - dodao je.

'U žitaricama i uljaricama smo samodostatni, nema potrebe za paničnim stvaranjem zaliha'
'U žitaricama i uljaricama smo samodostatni, nema potrebe za paničnim stvaranjem zaliha'

Stanje s pandemijom u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. Istaknuo je kako smo danas zabilježili 2032 novozaraženih na PCR testiranju te 999 na brzim antigenskim testovima.

- Iako proteklih tjedana bilježimo blagi porast novozaraženih, važniji podatak je da bilježimo  smanjivanje bolesnika u bolnicama i na respiratoru. Na bolničkom liječenju trenutno je 696 pacijenata, što je 16 manje nego jučer i to je pad treći dan za redom, a na respiratoru ih je 43 - rekao je.

Britanci: Opasnost za prijenos korone s trudnice na bebu mala
Britanci: Opasnost za prijenos korone s trudnice na bebu mala

Ova Vlada je građanima Ukrajine na nacionalnoj razini osigurala jednake uvjete liječenja kao i za naše građane, naglasio je Beroš.

- Intenzivno pratimo porast broja zaraženih u EU i ostatku svijeta, a stanje u bolnicama dopušta nam promišljanje o popuštanju mjera. Nova podvarijanta omikrona se brže širi, ali uzrokuje blage oblike bolesti - dodao je.  

Popuštanje epidemioloških mjera

Ministar i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović predstavio je nove epidemiološke mjere.

- Na javnim događajima i okupljanjima na otvorenom može biti 200 osoba umjesto dosadašnjih 100, a ako svi imaju Covid potvrde nema ograničenja broja prisutnih. Na javnim događajima i okupljanjima u zatvorenim može biti 100 osoba umjesto 50, a ako svi imaju potvrde nema ni tu ograničenja prisutnih. Mogu trajati do 2 sata, a do tada se produžuje i radno vrijeme za ugostiteljske objekte. Ukida se ograničenje radnog vremena casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje koje je do sada bilo do 24 sata. Ukidaju se Covid potvrde za amaterska kulturna događanja, za sajmove i gospodarska i turistička događanja u zatvorenom, ali ostaju maske, koje se ukidaju na sajmovima na otvorenom. Prisustvo gledatelja na sportskim događajima može biti do 50 posto bez Covid potvrdi, ali uz maske za lice u zatvorenom. Ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede za stolovima, ali samo ako imaju kontrolirani ulazak i ako svi gosti koji ulaze imaju Covid potvrde. Kino projekcije, izložbe, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tijela mogu se održavati bez ograničenja broja ljudi, ali uz maske - rekao je. 

Pacijenti s covidom sporo se bude nakon respiratora
Pacijenti s covidom sporo se bude nakon respiratora

Odluke koje se tiču održavanja sprovoda, rada tržnica, sklapanja brakova i načina korištenja igrališta više nisu aktualne, dodao je istaknuvši kako se na njih odnose gore navedene mjere.

Ukidaju se Covid potvrde za djelatnike Centara za socijalnu skrb, posebno skrbništvo te za korisnike.  

Mjere na snagu stupaju već sutra.

- To nikako ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno - poručio je. 

Utjecaj na smanjenje cijena goriva

Drastičan rast cijena goriva posljednjih dana neugodno je iznenadio građane. Prosječni spremnik benzina skuplji je za 41 kunu, dizela za 70 kuna, a LPG-a za 9 kuna. Vlada je stoga izmijenila dvije Uredbe kako bi utjecala na smanjenje cijena goriva - Uredbu o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova te Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

- Ukoliko obveznik, bilo da je riječ o opskrbljivaču ili distributeru benzinskim i dizelskim gorivima ne ispuni obvezu stavljanja na tržište u jednoj kalendarskoj godini minimalnog udjela biogoriva u prijevozu, a u cilju smanjenja emisije stakleničkih plinova, dužan je platiti posebnu naknadu za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište u korist Fonda za zaštitu okoliša. Zbog nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, potrebno je na svaki način stabilizirati njihove cijene u u maloprodaji. Stoga se privremeno do 31. prosinca umanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, koja će biti jednu lipu po megadžulu za sve razrede - istaknuo je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Šiljeg.

To bi trebalo rezultirati prosječnim padom cijena goriva do pola kune po litri.

Nadalje, pojasnio je, u svrhu dodatne zaštite potrošača Vlada intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata na način da se ne uračunava dio cijene vezane uz troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u