Obavijesti

News

Komentari 234

'Proglašena epidemija, odgoda skupova s više od 100 ljudi'

'Proglašena epidemija, odgoda skupova s više od 100 ljudi'
1

Ministar zdravstva Vili Beroš, istaknuo je premijer Andrej Plenković u četvrtak na početku sjednice Vlade, dan ranije donio je odluku o proglašenju epidemije korona virusa.

VIDEO

U Hrvatskoj je trenutno 19 zaraženih korona virusom, a zbog situacije u svijetu Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je jučer pandemiju. A ministar zdrastva Vili Beroš, istaknuo je premijer Andrej Plenković u četvrtak na početku sjednice, jučer donio odluku o proglašenju epidemije.Vlada je uz to donijela i odluku o zatvaranju svih škola, vrtića i fakulteta u Istarskoj županiji od sutra te provođenju online nastave te putem televizije, točnije preko trećeg HRT-ovog programa. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak otišla je u Bruxelles gdje će predsjedati sastankom na kojem će sudjelovati svi europski ministri kako bi se vidjela iskustva drugih zemalja u ovoj situaciji. 

- Kolaju dezinformacije pa da malo rekapituliramo što smo sve napravili - istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak dodavši kako je korona virus i dalje nepoznanica te za njega nema cjepiva. 

-Virus je zahvatio 123 zemlje, sve zemlje EU, najviše je pogođena susjedna Italija. U Italiji i Njemačkoj je broj zaraženih udvostručen u protekla četiri dana. Situacija u Hrvatskoj je za sad povoljnija, imamo relativno mali broj zaraženih s blagim simptomima. Radi se o ljudima koji su došli iz zaraženog područja i njihovih kontakata - rekao je dodavši kako za sad kod nas virus ne cirkulira i sporo se povećava.

- Poduzimamo sve da suzbijemo širenje. Prateći situaciju u Kini, na vrijeme smo prepoznali veliku opasnost koja prijeti. Postupno smo podizali nadzor u zračnim lukama diljem Hrvatske. 23. siječnja već smo imali pripremljene letke za putnike. Ministar se odmah po stupanju na dužnost našao u Bruxellesu, donesena je odluka o mjerama zdravstvenog nadzora. Osnovali smo Nacionalni stožer, imali smo niz sastanaka, uveli redovne tiskovne konferencije Stožera, imali videokonferenciju s nekoliko premijera, Stožer je uveo nove mjere, a danas će ići i još strože... - naveo je premijer naglasivši kako će Vlada učiniti sve da se sačuvaju radna mjesta. 

- Možemo odrediti određenu fleksibilnost u javnim davanjima, porezima i doprinosima i to odgodom i fleksibilnijim pristupom u dinamici plaćanja - rekao je Plenković.

Plaće i mirovine, naglasio je, su zagarantirane. 

- Tu nema nikakve panike niti će je biti - rekao je i apelirao na građane da se pridržavaju preporuka HZJZ-a i Stožera. 

- Da ovu krizu prebrodimo odgovorno i sa što manje štete. U ovom trenutku najvažnija je zdravstvena sigurnost građana - rekao je Plenković izrazivši nadu da će ova pandemija uskoro početi jenjavati.

Odgoda skupova s više od 100 ljudi, natjecanja bez gledatelja

Ministar Beroš istaknuo je kako se svi moraju ponašati odgovorno jer je "bolje spriječiti nego liječiti".

- Mjesta panici i dalje u Hrvatskoj nema - rekao je. 

Donesene su i nove preporuke, dodao je, a to su odgoda skupova i okupljanja s više od 100 ljudi, ali i da se sportska natjecanja održavaju bez gledatelja.  

Državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak istaknula je kako će od ponedjeljka treći program HRT-a biti na raspolaganju učenicima nižih razreda koji u Istarskoj županiji neće od sutra ići na nastavu.

- Nismo željeli da djeca niže dobi budu na internetu, pogotovo samostalno bez roditelja, pa je prijedlog da nastava ide preko TV kanala. Testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo. Za učenike viših razreda i srednih škola već danas se mogu naći materijali na internetu. Apeliramo na roditelje da budu iz djecu, odnosno da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija - istaknula je. 

Oprema za zaštitu djelatnika bolnica

Vlada je Ministarstvu gospodarstva dala odobrenje za dodjelu zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva bez naknade. Tako je Ministarstvo gospodarstvo dalo 3840 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih odijela, koji su se rasporedili bolnicama diljem Hrvatske za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze korona virusom.

- Temeljem zahtjeva Kriznog stožera Ministarstvu zdravstva za žurnom isporukom zaštitnih maski i antivirusnih zaštitnih odijela iz strateških robnih zaliha, Ministarstvo gospodarstva- Ravnateljstvo za robne zalihe izdalo je određeni broj zaštitnih odijela i maski u iznosu od 268.000 kuna, koja su podijeljena bolnicama u Hrvatskoj - rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, a premijer je poručio kako smatra da ovo jako dobra odluka. 

Osim toga, Vlada je proširila ovlasti radnoj skupini za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, koja će se od sad baviti i praćenjem utjecaja korona virusa na gospodarstvo Republike Hrvatske i predlagati mjere kojima će se minimalizirati negativni učinci na gospodarstvo. 

- Radna skupina će najmanje jednom u tjedan dana pisanim putem obavještavati Vladu i Europsku komisiju, a tijekom trajanja ugroze - istaknuo je ministar Horvat dodavši kako se radna skupina proširuje novim članovima.

Pomoć Grčkoj u iznosu 200.000 kuna

Vlada je odlučila pomoći Grčkoj uslijed migrantske krize u vidu opreme u iznosu 200.000 kuna te će joj, stoga, isporučiti 50 šatora kapaciteta za četiri do šest osoba, tri električna generatora snage tri kilovata, 500 komada vreća za spavanje te 1000 vunenih deka. 

- Grčka je 2. ožujka zatražila pomoć od mehanizma Unije za civilnu zaštitu i država članica EU kako bi se pripremili za povećani eventualni priljev migranata. Tražena je žurna materijalna pomoć, Hrvatska je odgovorila već 5. ožujka i odredila da se u Grčku uputi oprema - istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodavši kako je 12 država članica ponudilo tu pomoć Grčkoj.

- Donaciju će osigurati Ministarstvo unutarnjih poslova - rekao je.

Suglasnost HEP-u za sklapanje ugovora s pet banaka

Dali su i suglasnost HEP-u da s pet banaka sklopi višenamjenske srednjoročne neobvezujuće limite/okvire i okvirni sporazum o financiranju u ukupnom iznosu do milijardu kuna, odnosno po 200 milijuna kuna sa svakom bankom - i to s Erste&Steiermarkische bankom, OTP bankom, Raiffeisenbank Austria (RBA), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) i Privrednom bankom Zagreb (PBZ).

Ugovaranje tih limita/okvira i okvirnog sporazuma, stoji u obrazloženju ove odluke, nema utjecaj na državni proračun, s obzirom da oni ne sadrže komponentu državnog jamstva, već se odobravaju na temelju samostalne ocjene kreditnog profila/rizika HEP-a te se radi o neobvezujućem ugovornom dokumentu, čija će realizacija isključivo ovisiti o potrebama HEP-a i mogućnostima banaka za plasman u datom trenutku. 

- HEP će neobvezujuće limite/okvire i okvirni sporazum o financiranju koristiti za višenamjensko financiranje redovnog poslovanja te je obvezan otplaćivati sve svoje obveze po zaduženju do konačne otplate bez terećenja državnog proračuna, što je u ovom slučaju važno - rekao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić. 

Osim toga, suglasnost je dala i društvu Plinacro d.o.o. za davanje jamstva društvu LNG Hrvatska d.o.o. radi povlačenja bespovratnih sredstava za realizaciju plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, u iznosu od 17 milijuna i 936.763 eura.

Izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima

U saborsku proceduru Vlada je sa sjednice uputila izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a kako je istaknuo ministar financija Zdravko Marić, razlog je usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a.

Ta stečevina, naveo je Marić, propisuje da države članice uspostavljaju centralizirane mehanizme za dohvat podataka koji moraju sadržavati podatke o vlasnicima računa, fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih osoba imatelja računa, fizičkim osobama ovlaštenim za raspolaganje sa sredstvima po računima te o sefovima svih fizičkih i pravnih osoba.

- Propisuje se također da su države članice dužne osigurati da informacije koje se čuvaju u centraliziranim mehanizmima budu izravno dostupne nacionalnim financijsko- obavještajnim jedinicama i to odmah i u nefiltriranom obliku. U našem slučaju to je Ured za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma - rekao je.

Radi omogućavanja provedbe postupka ovrhe u okviru bliske suradnje Hrvatske narodne banke s Europskom središnjom bankom, dodaju se dvije nove osnove za plaćanje - nalog za prisilnu naplatu novčane kazne izrečene izvršnim rješenjem HNB-a i nalog za izvršenje odluke jedinstvenog sanacijskog odbora o izricanju novčane kazne i periodičnih penala.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade za korištenje prostora za potrebe plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku. Naime, Zakonom o tržištu plina predviđena je mogućnost isplate naknade za korištenje prostora, a koju operator terminala za UPP isplaćuje u korist jedinice lokalne samouprave na čijem se prostoru nalazi terminal za UPP. 

A ovom odlukom, stoji u obrazloženju, previđeno je da se u korist općine Omišalj isplaćuje oko milijun kuna godišnje za korištenje prostora, ovisno o godišnjem rastu indeksa cijena na malo koji objavljuje Državni ured za statistiku, upravo s ciljem veće direktne koristi i dobrobiti za jedinicu lokalne samouprave na čijem se području plutajući terminal za UPP nalazi.  

Prvi milijun operater općini Omišalj mora uplatiti 1. siječnja iduće godine, a svake iduće to ima obvezu do 31. siječnja.

- Primatelj naknade za korištenje prostora, općina Omišalj, namjenski će trošiti sredstva u svrhu razvoja komunalne infrastrukture općine Omišalj na dobrobit općine i svih njezinih mještana - stoji u odluci.

Donesena je i odluka o odgodi plaćanja koncesijske naknade u razdoblju trajanja stečajnog postupka Uljanika na godinu dana. Naime, 20. svibnja 2019. godine na Trgovačkom sudu u Pazinu doneseno je rješenje kojim je otvoren stečajni postupak nad pulskim škverom, a ministarstvo prometa je prijavilo tražbinu u iznosu od 2,5 milijuna kuna nepodmirene naknade za koncesiju. 

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je 4. ožujka 2020. godine zaprimilo zahtjev stečajne upraviteljice Uljanik d.d. u stečaju, kojom je zatražena odgoda plaćanja koncesijske naknade koja dospijeva u 2020. godini na način da se odgodi plaćanje navedene naknade za 12 mjeseci, a na koji iznos se ne obračunavaju zatezne kamate. S obzirom da Uljanik d.d. u stečaju nije u mogućnosti u rokovima predviđenim ugovorom o koncesiji platiti koncesijsku naknadu za 2020. godinu, zatražena je odgoda plaćanja navedene naknade do prodaje imovine tj. unovčenja cjelokupne stečajne mase Uljanika d.d. u stečaju u tekućem stečajnom postupku. U cilju revitalizacije brodogradnje u Puli, ovo Ministarstvo izradilo je predmetnu O+odluku temeljem koje će se zaključiti dodatak ugovoru kojim će se regulirati plaćanje koncesijske naknade za period stečajnog postupka, a najdulje na 12 mjeseci - obrazložili su iz Vlade.

Odlukom Vlade, odgođeno je i plaćanje duga od 10,7 milijuna kuna riječkom brodogradilištu 3. Maj, a koje se odnosi na zaostale plaće. 

OVDJE PRATITE UŽIVO SJEDNICU: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...