Obavijesti

News

Komentari 71

"Nema mira bez pravde i pravde bez vladavine prava"

"Nema mira bez pravde i pravde bez vladavine prava"
1

Hrvatski premijer će se u petak obratio Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku. Milanović je bio jedan od ukupno 200 govornika na skupštini UN-a

VIDEO

Živimo u vremenu brzih promjena, neke od njih su pozitivne, druge zabrinjavajuće. Svijet se sve više međusobno povezuje, što jača ekonomske prilike i ubrzava razvoj. Napredak u znanosti i tehnologiji donose napredak za čovječanstvo. Duboke promjene u Sjevernoj Africi su probudile nadu njihovim ljudima za pravu demokraciju i slobodu. No, tu je i mnogo toga što nas uznemiruje, rekao je na početku svojeg govora u petak pred Skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku hrvatski premijer Zoran Milanović i dodao:

- U sukobima u mnogim dijelovima svijeta stradaju nedužni civili. Naš planet doživljava porast ekološke štete. Globalna financijska i gospodarska kriza još negativno utječu na većinu zemalja. Međunarodni mir i sigurnost su pod pritiskom zbog terorizma i ekstremizma, tu su siromaštvo i nejednakosti, povrede ljudskih prava i progoni.

"Hrvatska aktivno promiče solidarnost"

Milanović je rekao i kako Hrvatska u suočavanju s tim izazovima djeluje u globalnoj areni i to na temelju dvaju načela.

- Mi smo spremni preuzeti odgovornost prema našim građanima i našim susjedima u regiji, odgovornost za biti konstruktivnim akterima u Europi i pouzdan partner svim miroljubivim zemljama u svijetu. Hrvatska aktivno promiče solidarnost s ugroženim skupinama i zajednicama, sa siromašnima i bespomoćnima. Odgovornost i solidarnost - ta dva načela su u središtu našeg angažmana u UN-u u potrazi za mirom i sigurnosti, u napredovanju slobode i demokracije, zaštite ljudskih prava, jačanju održivog razvoja, uvažavajući međunarodno pravo, osiguranje jednakosti i socijalne pravde i promicanja vladavina prava - rekao je premijer.

Zahvalio se i UN-u na tome što je imao važnu ulogu u borbi Hrvatske za samostalnost i međunarodno priznanje. 

"Ujedinjeni smo jači nego sami"

- UN pruža samo opći okvir za pronalaženje zajedničkih rješenja u međunarodnim krizama i trenutnim izazovima. No, moramo se zapitati: Je li UN-a učinio dovoljno? I što možemo učiniti zajedno kako bi poboljšali naš učinak? S jedne strane, mi podržavamo UN-ov proces reformi s ciljem poboljšanja njegove odgovornosti, učinkovitosti, djelotvornosti i transparentnosti. Ujedinjeni smo jači nego sami - kaže Milanović.

Osvrnuo se i na situaciju sa Slovenijom i na arbitražu.

- Dogovorili smo se da riješimo granično pitanje s našim susjedom Slovenijom kroz arbitražu. Međutim, moramo shvatiti da se mir ne može nametnuti strankama u sporu. Svaka situacija ima svoj tempo i dinamiku. No, to ne bi trebalo biti izgovor za nedostatak istinskog truda. Štoviše, bez temeljitog rješavanja problema, ne može biti mjesta za istinske procesa pomirenja - rekao je Milanović.

Što se tiče stanja u Siriji, Milanović kaže:

-  Rješavanje ove krize je naša zajednička odgovornost. Stoga, mi pozivamo na poštivanje međunarodnog prava, osobito međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava izbjeglica. Nema mira bez pravde, i nema pravde bez vladavine prava i bez borbi protiv nekažnjivosti. 

Osvrnuo se i na ekonomsku krizu.

- Globalna ekonomska kriza pridonijela je porastu nepovjerenja u sposobnost političkih lidera da donesu potrebna rješenja. To zahtijeva veću odgovornost, bolje upravljanje i jaču suradnju između država, civilnog društva i privatnog sektora. Hrvatska vlada je napravila značajan napredak da približi svoj rad građanima i da budemo više transparentniji. Naša je Vlada postala aktivnija u području fiskalne transparentnosti, pristupa informacijama, informacijske tehnologije, i uključivanja civilnog društva - kaže Milanović

Rekao je i kako je Hrvatska doživjela veliki, ali uspješan politički, ekonomski i društveni prijelaz u prilično kratkom vremenskom razdoblju.

-  Iz tog razloga, mi imamo posebno razumijevanje i iz prve ruke i iskustvo u stvaranju mira, sigurnosti i promicanju i zaštiti ljudskih prava. Danas smo iskustvo naše zemlje dijelimo sa zemljama u regiji jugoistočne Europe, kao i sa zemljama koje izlaze iz krize - kaže Milanović.

Cijeli govor predsjednika Vlade možete pročitati OVDJE.

"Vjerujem da Slovenija neće zadnja ratificirati pristupni ugovor s Hrvatskom"

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u petak u New Yorku kako vjeruje da Slovenija neće biti zadnja država koja će ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom. Podsjetimo, Slovenija nije zadovoljna tijekom pregovora o slučaju Ljubljanska banka. Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec u četvrtak je rekao kako Hrvatska stalno mijenja stajališta o Ljubljanskoj banci te da zbog toga nije previše optimističan da će se naći rješenje. Ubrzo mu je odgovorila hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je rekla kako joj nije jasno što Slovenija točno želi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)