Obavijesti

News

Komentari 73

VIDEO Tomašević: 'Otpad se nije odlagao noćas na Jakuševcu. Zrak je dobar, samo smrdi'

VIDEO Tomašević: 'Otpad se nije odlagao noćas na Jakuševcu. Zrak je dobar, samo smrdi'

Tomašević je istaknuo je da je u KBC-u posjetio ozljeđenog radnika Čistoće koji je ostao bez ruke te je demantirao informacije da se smeće na Jakuševcu odlagao noćas

VIDEO

S obzirom na događanja jučer otkazali smo sve druge teme, danas ćemo se fokusirati isključivo na situaciju oko odlagališta Jakuševec, poručio je na početku konferencije za medije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

PRATITE UŽIVO:

Istaknuo je da je u KBC-u posjetio ozlijeđenog radnika Čistoće koji je ostao bez ruke.

- Njegovo stanje je stabilno, van životne opasnosti je. Izrazio sam žaljenje i ponudio pomoć - rekao je.

'Miris je neugodan, ali opasnosti nema'

- Što se tiče kakvoće zraka, napravili smo dodatna mjerenja, najnovija su napravljena jutros u 10 i vrijednosti plinova su daleko od dozvoljenih, miris je neugodan, no koncentracije su manje od dozvoljenih vrijednosti i nema opasnosti - poručio je Tomašević.

Ovo je Josip, radnik Čistoće koji je ostao bez ruke na Jakuševcu. 'U KBC-u je, svjestan je svega...'
Ovo je Josip, radnik Čistoće koji je ostao bez ruke na Jakuševcu. 'U KBC-u je, svjestan je svega...'

Demantirao je informacije da se smeće na Jakuševcu odlagao noćas.

- Što se tiče daljnjeg odlaganja otpada, bilo je krivih informacija da se odlagalo noćas. Sukladno zapisniku Državnog inspektorata puni kamioni su jutros, a ne noćas, ispražnjeni na dio plohe na kojem ne postoji zabrana odlaganja - rekao je Tomašević istaknuvši kako su u komunikaciji s nadležnim institucijama.

'Odlažemo otpad prema preporukama'

- Odron koji se dogodio 11. studenog je bio s plohe 6.2, ali dio tog otpada je završio na plohi 6.3, koja je bila i prije pripremljena za prihvat novog otpada, nju smo počeli interventno koristiti već tada, dakle već zadnja tri tjedna se uopće ne odlaže na samom tijelu odlagališta i ova ploha 6.3 na koju smo danas dovezli otpad od jučer je kroz zapisnik Državnog inspektorata proglašena da se na njoj može neometano raditi. A mi smo poduzeli i dodatne mjere, u dogovoru s izvođačem radova radimo jedan plato gdje će od sutra pa nadalje moći i dalje odlagati miješani komunalni otpad - kazao je šef Čistoće Davor Vić na pitanje tko je dao zeleno svjetlo da se danas dovozi otpad na tu plohu u blizini prvog odrona na Jakuševcu.

Ponovno je naglasio kako ni nakon tog prvog odrona nije postojala zabrana odlaganja otpada.

- Ja kao direktor i odgovorna osoba dijelim s tim radnicima rizik, bio sam jutros s njima. Dogovorili smo se poduzeti sve sigurnosne mjere, a apsolutne sigurnosti, kao u bilo čemu, nema. Sad može doći do potresa i to je situacija po kojoj mi živimo. Prema preporukama Inspektorata ploha na kojoj se odlaže, sigurna je - istaknuo je upitan može li garantirati da su radnici tamo sigurni.

Šef Čistoće o odronu: 'Ne smatram se krivcem, ni da je Čistoća napravila išta loše...'
Šef Čistoće o odronu: 'Ne smatram se krivcem, ni da je Čistoća napravila išta loše...'

Upitan za nalaz Državnog inspektorata koji smo jučer objavili, a u kojem se govori o odlaganju biootpada na Jakuševcu, što je protuzakonito, Vić je istaknuo kako jest utvrđen u jednom trenutku biootpad na plohi te je Inspektorat izdao nalog da se makne.

- Naš standardi proces kada sakupljamo sadržaj smeđih spremnika  i vidimo da je nečist, mi ga dovezemo na plohu, izvadimo iz njega biootpad za koji smatramo da bi mogao ići u proces kompostiranja, a ostalo je miješani komunalni otpad. O tome se radilo, bila je jedna količina miješanog komunalnog otpada s groblja, koje ne bi trebalo ići na odlagalište, ali to je bila jedna pošiljka koja je bila izmiješana i to se može isto tretirati kao miješani komunalni otpad. Mi smo to makli i nismo odložili - poručio je.

Tomašević je istaknuo i da su jučer imali sastanak sa sve četiri privatne tvrtke koje imaju ugovor sa Jakuševcem kao izvođači.

'Utvrdit će se odgovornost, bitno da se ne ponovi'

- Privatne tvrtke upravljaju održavanjem Jakuševca je naslijeđeno i postoji već 20 godina. Javna nabava je bila i u našem mandatu, javio se samo jedan konzorcij, zapravo ista tvrtka koja je tamo već 20 godina. To je kompleksna građevina koja se gradi, zato postoji projekt i građevinska dozvola, mi nismo mijenjali ni projekt ni građevinsku dozvolu, najveće odlagalište u Hrvatskoj pa i u ovom dijelu Europe, kontaktirali smo jučer sve eksperte i napravili stručnu radnu skupinu, koja će pomoć sudskom vještaku koji je angažiran da utvrdi kako se to dogodilo i da se više ne ponovi - rekao je gradonačelnik.

Obzirom da je odlagalište kompleksan sustav, ponovio je, smatrali su, istaknuo je, da je najbolje da ga grade oni koji ga grade već 20 godina.

- E, sad, kako je došlo do ove situacije, da li tu postoji odgovornost nekih od tih privatnih tvrtki u tom cijelom lancu ili postoji bilo kakva odgovornost gradskog poduzeća utvrdit će istraga. Bitno je da se to više nikad ne ponovi. Radnik je stradao, teško je ozlijeđen i tu nema kompromisa što se tiče utvrđivanja kako je do toga došlo - dodao je.

Čija god se odgovornost utvrdi, naglasio je Tomašević, sankcija će biti.

- A na koji način - uzvratio je protupitanjem vidi li sebe odgovornim. 

VIDEO Zagrepčani se okupili na Jakuševcu: 'Spremni smo svojim životima braniti dovoz smeća'
VIDEO Zagrepčani se okupili na Jakuševcu: 'Spremni smo svojim životima braniti dovoz smeća'

Istaknuo je potom da gradska tvrtka nema kapaciteta za obavljanje posla vezanog uz otpad koji rade privatne tvrtke.

- Građevinska dozvola iz 2000-ih godina je utvrdila da to rade privatne vanjske tvrtke. Da je gradska tvrtka u tome, e onda bi to bila moja odgovornost - rekao je.

Na podsjećanje novinara da je upravo na ovoj temi i micanju privatnih tvrtki dobio izbore za gradonačelnika, Tomašević je poručio kako to nije točno.

- Rekao sam da sve ono što mogu raditi gradske tvrtke, to će raditi. Sve ono što ne mogu, neće. Jakuševec najbolje poznaju one tvrtke koji su ga gradile, to brdo je izgrađeno i bilo bi apsolutno neodgovorno da smo išli mijenjati. Sanacija je jedno i to treba sada vezano za ove odrone, zatvaranje Jakuševca je drugo. Da bi se zatvorio, treba izgraditi postrojenje za obradu otpada. Prethodna vlast je unajmila španjolsku tvrtku da napravi studiju kako će to postrojenje izgledati da se može financirati iz EU fondova. Studija je završena nakon izbora i promijenila su se pravila EU po kojima to postrojenje po toj studiji nije moglo biti financirano iz EU fondova. A paralelno s time su se planirale kompostane 100 kilometara dalje u Novskoj, sortirnica na lokaciji DIOKI-ja. Dakle, nakon razgovora s EK-om i ostalima zaključili smo da jedini model kako je to moguće financirati iz EU fondova jest da sva tri postrojenja budu na jednoj lokaciji i to u Resniku gdje se nalazi pročistač otpadnih voda - rekao je. 

'Mi studiju za postrojenje imamo, čekamo signal Vlade'

Podsjetio je da su nakon toga odmah pokrenuli i izradu nove studije koje će dati odgovor kako će to postrojenje izgledati, a da se može financirati iz EU. Pa ponovno naglasio nužnu pomoć od strane Vlade.

- Ta studija je gotova, postrojenje bi koštalo 143 milijuna eura, imamo jasnu studiju, međutim treba nam jasan signal iz Vlade vezan za lokaciju jer, evo, jučer ste mogli čuti od zastupnika HDZ-a da oni odjednom problematiziraju lokaciju u Resniku. Mi inzistiramo da se s Vladom razriješi pitanje lokacije, mi ju imamo i do sada je uvijek bila nesporna, HDZ je glasao za nju u više navrata u Gradskoj skupštini, a to je bio Resnik. Drugo pitanje je pitanje financiranja jer odluka koliko će se to postrojenje financirati iz EU fondova i Nacionalnog fonda za zaštitu okoliša je na Vladi. Ne samo za Zagreb nego za sve centre za gospodarenje otpadom u svim drugim županijama - naglasio je. 

Ukoliko Vlada to odbije, dodao je, onda će Zagreb to financirati sam kroz kredit. 

- Ali tražimo taj odgovor i to već neko vrijeme. Studija je gotova, mi sve imamo, a kad dobijemo feedback od Vlade što oni misle vezano za tu lokaciju, bit će prezentirana i javnosti. Ključno pitanje za tu studiju je i pitanje Zagrebačke županije jer iz nekog razloga Vlada gura da to postrojenje mora biti sa Zagrebačkom županijom - rekao je.

Dodao je da je razgovarao više puta sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem koji mu je, kaže, rekao da to Centar za gospodarenje otpadom treba financirati država. 

- Kad pitamo državu koliko će oni financirati, kažu da ne znaju. Krajnje je vrijeme da se to razriješi - istaknuo je. 

U tom trenutku je baš stiglo priopćenje župana Kožića koji tvrdi da se s Tomaševićem pokušava sastati neko vrijeme, dok Tomašević tvrdi da je s njim više puta razgovarao na tu temu.

Riješite Jakuševec, dosta je bilo guranja eko bombe pod tepih
Riješite Jakuševec, dosta je bilo guranja eko bombe pod tepih

- I rekao sam svoj stav da sa Zagrebačkom županijom postrojenje nećemo. Niti je to pravedno niti je održivo. Upravo zato je cijelo vrijeme Jakuševec nezatvoreno, baš zbog tog odnosa - poručio je naglasivši kako je njemu u interesu Jakuševec zatvoriti čim prije.

Na pitanje je li kome pokazao tu studiju, Tomašević je rekao da zato i zaziva sastanak s Vladom da im to prezentira.

- Još uvijek čekamo. Za postrojenje nam trebaju dozvole resornog Ministarstva, mora proći studija okoliša, trebamo lokalni plan gospodarenja otpadom usklađen s nacionalnim planom… Okvir definira država i zato mi tražimo barem da nas se u tome ne opstruira, pa makar ga i sami financirali. Do kraja mandata očekujemo da se usvoji studija i riješi projektna dokumentacija. Zato sam prije skoro godinu dana rekao, čim je bilo jasno da se studija prethodne vlasti ne može financirati iz EU fondova, da se to onda, nažalost, ne može ostvariti do kraja našeg mandata - rekao je.

Pita se opet kako su HDZ-ovci sad najednom protiv sortirnice u Resniku, a glasali su za vrijeme Bandića za tu lokaciju.

- Ovo je prevažno pitanje i zadnje upozorenje da se konačno nađe konsenzus da to pitanje riješi. I mi ćemo ga riješiti, gurat ćemo stvari dok se ne riješi - poručio je. 

Ako se Vlada bavi Osijekom i Varaždinom, naglasio je, onda je vrijeme da se pozabavi i s glavnim gradom.

- Zagrepčani zaslužuju da se ovo riješi jednom za svagda i zato pozivam na zajedničko rješenje jer ovo mora biti nadstranačko pitanje - poručio je.

'Ova ploha je posljednja, tako da možemo konstatirati da smo u završnoj fazi korištenja odlagališta'

Na pitanje je li ova ploha na koju se od danas dovozi otpad posljednja, Vić je potvrdio. 

- Da, ploha 6.3 je projektirana kao ona kojom se zatvara tijelo odlagališta, tako da možemo konstatirati da smo u završnoj fazi korištenja odlagališta i mislim da je to najbolji dokaz da će ono uskoro biti zatvoreno - poručio je. 

Na pitanje koliko onda još smeća stane na odlagalište, nije htio procjenjivati.

- Procjene nećemo davati, stane, ovisi to o odlaganju otpada. Ne možemo o tome govoriti obzirom da smo u tekućoj godini smanjili miješani komunalni otpad za 25 posto - rekao je. 

Što kada se ta zadnja ploha napuni, pitanje je. 

- Do tada ćemo imati Centar za gospodarenje otpadom, to je plan. I u tom smislu radimo na zatvaranju Jakuševca i otvaranju Centra u Resniku kako bi bilo u isto vrijeme. Mora biti gotov Centar do tada, nema alternative - uvjerava Tomašević. 

Govorili da se ne odlaže biootpad, pa da se odlaže onečišćeni biootpad, sad pak opet druga priča

Obzirom da su najprije tvrdili kako se biootpad ne odlaže na Jakuševcu pa jučer navečer izjavili da ipak da, ali onečišćeni, pitali smo koliko se takvog otpada odlaže mjesečno.

- Nula. Na tijelu Jakuševca se ne odlaže biootpad. Odlažemo miješani komunalni otpad, ne onečišćeni biootpad, to se deklarira kao miješani komunalni otpad - ponovno je povukao svoju jučerašnju izjavu Vić.

'U prvom redu do smeća živimo 60 godina i udišemo taj zrak. Ovo je problem cijelog Grada'
'U prvom redu do smeća živimo 60 godina i udišemo taj zrak. Ovo je problem cijelog Grada'

Tomašević se osvrnuo nezadovoljne građane Jakuševca i moguće prosvjede koje najavljuju. 

- Mogu razumjeti da su građani nezadovoljni nakon 20 godina. No, dobar dio njih koji su jučer bili najglasniji, sigurno nisu tako kritizirali bivšeg gradonačelnika, a jako se jučer jedna gospođa protivila zatvaranju farmi svinja čija je vlasnica bila. Dio tih ljudi ima i neke druge motive zašto kritizira, ali ponavljam, jasno mi je da su građani ondje nezadovoljni i imaju pravo. Radimo sve da se Jakuševec čim prije zatvori - rekao je gradonačelnik.

Vić je demantirao da se na sindikaliste vrši pritisak zbog istupanja u medijima zbog bojazni da na Jakuševcu za radnike nije sigurno, a pitali smo ga i jesu li točne informacije da se na Jakuševcu odlaže i usitnjeni glomazni otpad i da je njegov zamjenik u subotu dao nalog da se takav zajedno s miješanim komunalnim otpadom odloži i zakopa.

- Proces obrade glomaznog otpada se sastoji od toga da se on drobi i da se iz njega izdvaja ono što je korisno. Obzirom da je većina glomaznog otpada stari namještaj, drvo iverice i nešto metala, ono što ostaje i što je nemoguće klasificirati, tzv. 19.12.12, ključni broj proizvodni otpad. Za proizvodni otpad imamo na Jakuševcu godišnju dozvolu. Taj otpad se oduvijek na Jakuševcu vozio i firme kojima je prije predavan glomazni otpad, koji smo mi plaćali, su taj 19.12.12. vozili na Jakuševec. Tako da se ništa tu nije promijenilo, osim činjenice da mi više ne plaćamo vanjske usluge drobljenja nego to radimo sami - rekao je.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.