Obavijesti

News

Komentari 10

VIDEO Tomašević: 'Raskidamo koncesiju za pročistač otpadnih voda, više nikog nećemo čekati'

VIDEO Tomašević: 'Raskidamo koncesiju za pročistač otpadnih voda, više nikog nećemo čekati'

Istaknuo je kako je zemljište na kojemu se nalazi pročistač voda, isto ono na kojemu je predviđena gradnja centra za gospodarenje otpadom

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u prostorima Gradske uprave održao je redovnu tjednu konferenciju za medije. Na samom početku je rekao da Grad pokreće proceduru za raskid ugovora za koncesiju za pročišćivač otpadnih voda, koji je sklopljen s konzorcijem privatnih koncesionara još 2000. godine.

- Ovo je strateški najbitnije zemljište na teritoriju grada Zagreba. To je jedina lokacija gdje se može graditi Centar za gospodarenje otpadom kako bi se zatvorio Jakuševec - naglasio je.

PRATITE UŽIVO:

- Kao što znate jučer smo predstavili studiju izvodljivosti koju upućujemo na sjednicu Gradske skupštine koja će se održati 25. siječnja, kako smo i najavili lani krajem godine, nakon drugog odrona na Jakuševcu. Rekli smo da imamo i hrabrosti i odgovornosti da konačno riješimo problem odlagališta. Proteklih 24 sata nakon što smo predstavili novu studiju, mnogi i dalje kritiziraju lokaciju, a nitko ne nudi alternativu – naveo je Tomašević te naglasio kako više nikoga neće čekati.

Ugovorom koji je sklopljen 2000. godine između Grada Zagreba i privatne tvrtke Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o. (ZOV) predviđa se trajanje koncesije do kraja 2028. godine no isti će biti raskinut već ove godine. Naime, jučer predstavljeni plan izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) predviđa izgradnju postrojenja u Resniku na zemljištu koje je pod koncesijom zajedno s pročistačem otpadnih voda. Zbog navedene koncesije, Grad Zagreb bi za bilo kakvu izgradnju postrojenja za otpad ili vodu na lokaciji u Resniku morao tražiti suglasnost koncesionara, navode u priopćenju.

- Vrijeme je da se ovo riješi i idemo sa sažetkom studije koji se stavlja sutra na dnevni red, odnosno, novelacije iste, a vezano uz projekt centra za gospodarenje otpadom koja ima pedesetak stranica, a isti dokument sutra šaljemo i Zagrebačkoj županiji. Kada se centar izgradi, konačno ćemo moći prema europskim standardima i bez da ugrožavamo stanovnike u Resniku, zatvoriti Jakuševec - rekao je pa objasnio da je riječ  hibridnom postrojenju koje će istovremeno sakupljati razni otpad: miješani, biootpad, ali i odvojeno suhe reciklate papir i plastiku.

- Moram naglasiti da smo nezadovoljni suradnjom s koncesionarom koji nije adekvatno odgovarao na naše prijedloge i s obzirom da je ovo jedina lokacija na kojoj želimo graditi Centar za gospodarenje otpadom, išli smo vidjeti koji su uvjeti za raskid ugovora - rekao je Tomašević. 

VIDEO Tomašević objavio video u kojem pokazuje da je HDZ glasao za odlagalište u Resniku
VIDEO Tomašević objavio video u kojem pokazuje da je HDZ glasao za odlagalište u Resniku

Angažirali su odvjetničko društvo koje je izradilo analizu mogućnosti raskida ugovora, rekao je Tomašević. Prema analizi koju smo naručili, raskid ugovora o koncesiji je ne samo moguć, već donosi tri ključne koristi za Grad Zagreb, naveli su u priopćenju.

- Raskidom dolazimo u posjed zemljišta u roku od šest mjeseci i nakon toga možemo nesmetano realizirati sve najavljene projekte. 

Dodali su i da preuzimanjem same tvrtke i pročistača olakšavaju proces izgradnje trećeg stupnja pročistača i prijavu na EU projekt vrijedan oko 320 milijuna eura, kojim ćemo dalje razviti mrežu vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu. Naime, treći stupanj pročišćavanja komunalnih otpadnih voda nije moguće financirati iz EU fondova ukoliko pročistačem upravlja privatni koncesionar, navode. Kao treću korist navode financijsku analizu koja ukazuje da bi raskid ugovora trebao koštati manje od ostanka u koncesiji.

Tomašević: 'Ili ne znate čitati ili bezočno lažete oko Resnika'. Herman: 'Vičete tamo gdje boli'
Tomašević: 'Ili ne znate čitati ili bezočno lažete oko Resnika'. Herman: 'Vičete tamo gdje boli'

Tomašević je istaknuo i da je Zagreb jedan od najgorih u EU po pitanju vodovodne infrastrukture zbog koje pucaju stare i dotrajale cijevi iz vodovoda

- Plan je povuči 320 milijuna eura iz EU fondova za projekt izgradnje cjevovoda - rekao je.

Osvrnuo se i na penale koje će Grad platiti koncesionarima, a koji iznose 420 milijuna eura.

- Njih moramo isplatiti u roku od  4,5 godine kroz dva načina: Jedan je kroz VIO, kroz račune koji građani plaćaju za vodu, a jedan da se dio plača iz gradskoj proračuna, to je oko 80 milijuna eura godišnje - objasnio je.

Veliki prosvjed u podne: 'Resnik je problem, a ne rješenje...'
Veliki prosvjed u podne: 'Resnik je problem, a ne rješenje...'

Radi se o iznosu od 420 milijuna eura koji bi Grad Zagreb, kroz proračun i kroz račune za vodu koje građani plaćaju ViO-u, isplatio ZOV-u u idućih 5 godina za upravljanje pročistačem, odnosno do kraja 2028. godine kako je predviđeno dosadašnjim ugovorom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje