Obavijesti

News

Komentari 45

VIDEO Tomašević: 'Trava raste kao luda. Sanacija posljedica oluje izbacila je iz ritma košnju'

VIDEO Tomašević: 'Trava raste kao luda. Sanacija posljedica oluje izbacila je iz ritma košnju'

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je sa svojim zamjenicima Dolenec te Korlaetom radove na energetskoj obnovi dvorane na Peščenici i nakon tri tjedna održao redovnu konferenciju

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon tri tjedna održao je redovnu konferenciju za medije nakon obilaska radova na energetskoj obnovi školske sportske dvorane Peščenica, a novinari su ga "izrešetali" pitanjima o zapuštenom i nepokošenom gradu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

'Kupujemo 11 rabljenih tramvaja'

Najprije je gradonačelnik najavio kupnju rabljenih tramvaja. 

- Raspisali smo natječaj. Nedavno smo, kao što znate, potpisali ugovor o kupnji 20 novih tramvaja, no za proizvodnju treba čekati dvije godine, a mi te dvije godine nemamo iz perspektive kvarenja postojećih. Zato smo odlučili naći rabljene tramvaje, koji će nam pomoći da prebrodimo to razdoblje dok ne dođe prvih 20 novih, a spremamo natječaj za kupovinu još 20 novih. Dobili smo ponudu od Augsburga, riječ je o niskopodnim tramvajima koji su kompatibilni s infrastrukturom ZET-a u Zagrebu - istaknuo je Tomašević dodavši kako će kupiti 11 rabljenih tramvaja vrijednosti 2,7 milijuna eura.

- Prosječna starost im je 15 do 20 godina, što je puno manje od prosječne starosti tramvaja kod nas, a to je 27 godina, imamo čak tramvaja od 50 godina starosti. Ti su tramvaji i potpuno obnovljeni - najavio je Tomašević. 

Sanacija posljedica oluje: 'Izbacilo je iz ritma košnju'

Vezano za zapuštenost grada i nepokošenu travu, gradonačelnik podsjeća na nevrijeme koje je u srpnju pogodilo Zagreb.

- Očito su neki zaboravili činjenicu da je grad pogodila najjača oluja u povijesti Zagreba. Brojka oštećenih stabala je 10.000. Prioritet nam je bilo raščišćavanje grada kako bi mogao funkcionirati bazično i to smo uspjeli u vrlo kratkom roku. Imali smo preko 500 prijava šteta na građevinama. Zrinjevac je bio tada primarno angažiran na raščišćavanju posljedica nevremena. Najavio sam tada kako će se situacija stabilizirati tijekom rujna i to uz pomoć dodatnih kapaciteta privatnih poduzeća, koje smo angažirali. I sada oni raščišćavaju granje, od 17 gradskih četvrti, u njih sedam su posljedice nevremena sanirane. Ta sanacija je, naravno, izbacila iz ritma košnju, koje provodi to isto poduzeće, a to je Zrinjevac. Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava ovo ljeto - poručio je Tomašević.

'Napada se i gradonačelnike Budimpešte i Sarajeva oko košnje trave, a nisu imali još i najjaču oluju'

Dok su grane na zelenim površinama, dodao je, ne može se kositi.

- Drugo što želim reći, s 50 površina upravlja Zrinjevac, ostatak su privatne ili državne. Nije ni na tim površinama bolja situacija zato što se svi muče s kapacitetima. Rekao sam tada da moramo pojačati kapacitete jer je očito ovo novo normalno, ovakve uvjete možemo očekivati i iduće godine zbog klimatskih promjena. Sada smo zaposlili dodatne operativne radnike, međutim isti taj broj je otišao na bolje plaćeni posao ili u mirovinu. Cilj nam je zaposliti barem još 100 dodatnih operativnih radnika u Zrinjevcu - naglasio je.

Na opasku da se građani žale i na smrad zbog biootpada, Tomašević je istaknuo kako je odvezena količina biootpada ovo ljeto dvostruko veća nego prošlog ljeta. 

- Cijeli Zagrebački holding je na rubu snaga da se bori s uvjetima kakvi nikad nisu viđeni. Nije Zagreb jedini koji ima takve probleme, gledam kako se u Budimpešti napada gradonačelnika isto oko košnje trave ovih dana, u Sarajevu... A ti gradovi još nisu imali i najjaču oluju u povijesti - pravda se Tomašević.

'Kako bi netko pri normalnoj glavi tvrditi da je palo odvajanje otpada? Nevjerojatno'

Poprilično se uzrujao na kritike gradskih zastupnika koji, prema izvješću Ministarstva, tvrde da je odvajanje otpada palo, a ne se povećalo, kako ističe gradonačelnik. 

- U tom istom izvješću se iz druge tablice vidi da nije došlo do pada. To je izvješće za cijelu prošlu godinu, a novi model je na snazi tek od listopada. Pravi efekt će se vidjeti u izvješću za ovu godinu, koje će biti objavljeno iduće godine. Višestruko se povećava odvajanje u svim segmentima. Kako bi netko pri normalnoj glavi tvrditi da je palo odvajanje? Nevjerojatno - rekao je.

Što se tiče komaraca, gradonačelnik je poručio kako su primili manje žalbi građana ovo ljeto nego prošlo ili pretprošlo.

- Suzbijanje komaraca ide, ne samo normalno, nego pojačano skroz od svibnja. I radit će se do kraja godine - rekao je najavivši kako će se ovaj petak nakon prijave građana ciljano ići u zaprašivanje komaraca na Jarunu.

- A da ne govorim o situaciji u drugim gradovima - dodao je.

O Lovriću: 'To je jedna od najsramotnijih izjava'

Novinari su ga pitali i za kritike oporbe oko novog zaključka o najmu gradskih stanova, konkretno za izjavu Ivice Lovrića, koji je istaknuo da Tomašević provodi etničko čišćenje Zagrepčana. 

- To je jedna od najsramotnijih izjava bilo kojeg oporbenog zastupnika koju sam ja ikad čuo. I uopće ne želim odgovarati na termin kako ga je on okarakterizirao jer to onda obezvrjeđuje ono što se dogodilo u Domovinskom ratu... Ma neću uopće ulaziti u tu temu - rekao je zgranuto. 

Pojasnio je kako uvode reda jer su do sada imali situaciju da su u gradskim stanovima bili po 20 godina i oni koji zarađuju 2000 eura, a najam plaćaju 100 eura.

- Eto, mi imamo takvu situaciju i konačno uvodimo reda. Očito je dobar dio njih prijatelj s dotičnim, koji koristi ovakve termine. Ne želim to uopće komentirati - naglasio je. 

'Povećat ćemo paušal za turistički najam stanova'

Najavio je i povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače.

- Uskoro idemo s promjenom paušala za turistički najam stanova jer je situacija takva da ne može biti normalno da plaćate nekada i 10 puta manji porez ako iznajmljujete stan turistima nego ako ga iznajmljujete građanima, stanovnicima Grada Zagreba. Imamo situaciju ove godine da je prvi puta ogroman broj studenata ostao bez studentskog smještaja, nema dovoljno studentskog smještaja jer su cijene stanova za najam takve da si ih oni ne mogu priuštiti. Sve ćemo reći na vrijeme, ali ćemo sigurno paušal povećati - najavio je. 

'Nije se ulagalo u ovu dvoranu 40 godina'

Govoreći o energetskoj obnovi športske dvorane Peščenica, Tomašević je istaknuo kako ju koriste učenici dviju škola, a izgledala je katastrofalno. 

- Dvoranu koriste dvije škole, brojni klubovi i sportaši i u tom smislu mi je drago da privodimo kraju radove koji su vrijedni dva milijuna eura, bez opreme, s opremom još i više, kako bi ova dvorana postala moderna u svakom smislu te riječi i kako bi je na dobar način mogli koristiti učenici, sportski klubovi u ovom dijelu grada - rekao je Tomašević.

Projekt energetske obnove proveden je kroz europske fondove, od čega su dobili nešto manje od 700.000 eura.

- Gotovo 40 godina nije bilo znatnih ulaganja u ovu dvoranu. Ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja, postavljeni su solarni paneli na krov za proizvodnju električne energije, novi semafor.. Projekti energetske obnove idu dalje. Ide i nova štedljiva LED rasvjeta, nove teleskopske tribine. Dvorana bi trebala biti u funkciji početkom listopada - najavio je Tomašević.

Sljedeće godine iz proračuna grada dat će se 10 milijuna eura više u različite sportske dvorane, Jarun, Kranjčevićev stadion kako bi se investiralo bolje u zagrebačku sportsku infrastrukturu. 

Korlaet: 'Ostalo je pet zahtjevnih cjelovitih obnova škola'

Zamjenik Luka Korlat izvijestio je kako je ostalo pet velikih zahtjevnih cjelovitih obnova škole, Tituš, Gornjogradska i Prva ekonomska, ŠPUD i zgrada na Šalati u kojoj se nalaze dvije škole te bi se s brojkom 175 kompletirala obnova obrazovnih ustanova u Zagrebu do početka iduće godine.

Obnova Tituša će biti gotova u listopadu, dok će radovi na Gornjogradskoj i Prvoj ekonomskoj biti gotovi sredinom 2024. godine. Paralelno će se ići u izgradnju novih te rekonstrukciju postojećih zgrada. 

- Obnova od posljedica nevremena u srpnju, a pričamo o 130 objekata koji su stradali, u smislu škola i vrtića, a posebno jako škola u Brestju, Sesvetskoj Sopnici, Augusta Harambašića, gimnazija u Dubravi. Sve četiri će biti spremne za početak nove školske godine - objavio je Korlaet.

Danijela Dolenec je istaknula da se gradilišta trenutno nalaze kod OŠ "Ante Kovačić", OŠ Bukovac, OŠ Brezovica, a Ministarstvo je raspisalo natječaj za europska sredstva za prelazak na jednosmjensku nastavu. 

- Mi smo ovo ljeto vrijedno radili na tim prijavama, a za tjedan dana ćemo o tome detaljnije izvijestiti. Obnovu na OŠ Jakuševec smo započeli i prijavit ćemo i to na europsko financiranje. Svi projekti Grada se dorađuju prema zahtjevima Ministarstva i to je novi investicijski zamah, potencijalno veći od investicija u vrtiće - rekla je Dolenec. 

Uz 12 projekata za obnovu i izgradnju vrtića, ljetos je prijavljeno njih još 10. Tri vrtića moraju biti vrlo brzo gotova - u Odranskom Obrežu, Sesvetskoj Selnici i Ivanjoj Reki, rekla je Dolenec.

Najavljeno je da će radovi biti gotovi u rujnu ili listopadu. Građevinske dozvole izvedene su za četiri nova vrtića.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi