Obavijesti

News

Komentari 271

Beroš je najavio COVID potvrde za zdravstvene radnike: Ne možemo biti taoci necijepljenih

Beroš je najavio COVID potvrde za zdravstvene radnike: Ne možemo biti taoci necijepljenih

Hrvatska iz tjedna u tjedan bilježi rast novozaraženih. Na najnovijoj korona karti je u crvenom. Danas se održava press konferencija Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

VIDEO

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršala. Brojke rastu već tjednima, a na jučerašnjoj najnovijoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska je u crvenom.

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera Davor Božinović rekao je jučer na sjednici Vlade kako će, kako sada stvari stoje, idući tjedan Nacionalni stožer uglavnom ići s produženjem postojećih mjera, uz naglasak da je najbolje oružje cjepivo koje dokazano i učinkovito štiti od težih oblika bolesti.

Vera Katalinić Janković rekla je da imamo 1042 novozaražena,  552 osobe na bolničkom liječenju, od toga 59 na respiratoru - šest više nego jučer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U protekla 24 sata preminulo je 8 osoba, a prosječna dob umrlih je 82 godine. Među preminulima, svi su s brojnim komorbiditetima, a među njima je i troje cijepljenih izrazito visoke starosne dobi.

Sustav je spreman, zbog prošlih iskustava Arena neće ni trebati
Sustav je spreman, zbog prošlih iskustava Arena neće ni trebati

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u ovom tjednu imamo 27,3 posto više oboljelih u odnosu na protekli tjedan.

Beroš: Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da bi sliku Hrvatske mogao opisati na najkraći način:

 - Prisjetite se kad smo svi čekali cjepivo i kad smo pohrlili na cijepljenje. Osigurali smo i ovu turističku sezonu. No, dolazi pad interesa za cijepljenje. Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima, najvećim dijelom. Cijepljeni su u ovom trenutku sigurniji, nalaze se sunčanoj strani ulice. No, na toj strani ima mjesta i za sve ostale, stoga još jednom pozivamo sve necijepljene - cijepite se i pridružite nam se na toj sigurnoj, sunčanoj strani ulice jer će nam na taj način jesen sigurno biti ljepša i bolja -  kazao je Beroš.

Zagreb: Stožer objavio nove brojke -  novozaraženih koronavirusom je 1042

 Da će se cijela Hrvatska zacrveniti na korona karti, istaknuo je, bilo je očekivano, ali je, naglasio je, potpuno nepotrebno. 

- Izlaz imamo - povećanje broja cijepljenih. Budimo svjesni mogućnosti da se svi razbolimo. I tako neki stručnjaci govore da ćemo svi kad tad doći u dodir s virusom. Dovoljan je jedan odlazak na cijepno mjesto i mi ćemo, karikirano, time platiti životno osiguranje. Sačuvat ćemo svoj život -  istaknuo je Beroš.

 Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih, naglasio je.

- O njima ovisi hoće li svi ovi dosadašnji napori pasti u vodu ili će biti pozitivni. Ako ne vjerujete meni, znanosti, Vladi, Stožeru, vjerujte matematici. Brojevi govore sve. Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U KBC-u Split preko 93 posto hospitaliziranih su necijepljenih. Na respiratoru preko 90 posto, ponegdje i 94 posto - naglasio je Beroš dodavši kako je strpljenje svima pri kraju. 

- Ne možemo biti taoci necijepljenih - poručio je.

Uvode se COVID potvrde u zdravstvenom sustavu za djelatnike

Stoga je, zbog trenutne epidemiološke situacije najavio uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav. 

- Svjesni da jedino zdravo i sigurno zdravstvo može pružati adekvatnu ulogu i liječiti naše bolesnike. Svjesni smo i naše odgovornosti. Stoga je u pripremi nekoliko odluka i one će uskoro stupiti na snagu - rekao je. 

Upitan kako će funkcionirati COVID potvrde u bolnicama i što to znači za posjete bolesnicima, Beroš je istaknuo kako se sve još definira. 

 - Tu je sad više elemenata, djelatnici, bolesnici, posjete... Ima tu još elemenata, opskrba bolnica. Mi smo krenuli od zdravstvenih djelatnika. Za pacijente već postoje propisi koji reguliraju njihov ulaz u zdravstveni ulaz i to ne bismo širili u ovom trenutku da im ne bi ograničili dostupnost zdravstvene zaštite. Kao ministar želim omogućiti svakom bolesniku da se osjeća sigurno i smanjiti mogućnost njegove zaraze u zdravstvenom sustavu.  Zdravstvo kao primjer svima ostalima uvest će potvrde. Treba težiti tome da upotreba bude toliko sigurna da onda se mogu regulirati posjete bolnicama i ostalo. No, krenimo redom i vidjet ćemo što nam sve donosi sutra. Stvari se mijenjaju - kazao je Beroš.

Trenutno je epidemiološki trenutak takav da se mora intervenirati u zdravstveni sustav, naglasio je.

Upitan da li to znači da zdravstveno osoblje neće moći doći na posao bez COVID potvrde, Beroš je poručio kako to upravo znači to.

- Uz cijepljenje i preboljenje, kao treća mogućnost postoji testiranje najmanje jednom tjedno. Kad donesemo odluku, a nadam se da će to biti uskoro, dat ćemo si jedno kraće vrijeme da pripremimo sve druge preduvjete potrebne za implementaciju ove mjere. Jer, kad sagledate, koliko je samo antigenskih testova potrebno nabaviti, to su znatne količine - poručio je. 

A kako neslužbeno doznajemo, mjera COVID potvrda među zdravstvenim djelatnicima bi se mogle uvesti već od idućeg tjedna.

Upitan tko će plaćati testiranja zdravstvenih djelatnika koji nisu cijepljeni, ministar Beroš je poručio kako će to najprije biti besplatno. 

- No, nakon toga, ovisno o epidemiološkoj situaciji i kretanju odnosa cijepljenih i necijepljenih te mnogim drugim parametrima, ono će se i plaćati - istaknuo je.

'Potvrde bi se morale uvesti i u resor socijalne skrbi. A struka će odlučiti i za šire, primjerice trebaju li za trgovačke centre'

Na pitanje hoće li se COVID potvrde uvoditi i za druge ustanove, kao primjerice i u trgovačkim centrima, Beroš je istaknuo kako na Vladi svakodnevno razgovaraju o tome. 

- Jasno je da razmišljamo i o drugim resorima. Apsolutno sam suglasan da je resor socijalne skrbi također jedan od onih koji bi morali implementirati ovakav način povećanja sigurnosti pružanja svojih usluga. Ali i šire, što će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ova odluka, koliko god bila politička, mora biti utemeljena i na struci. Prema tome, struka je ta koja će nam za sve drugo, tipa trgovačkih centara, definirati one elemente koji pružaju najveći stupanj sigurnosti - istaknuo je. 

Zagreb: Stožer objavio nove brojke -  novozaraženih koronavirusom je 1042

'Samo cijepljenje vodi prema ukidanju svih mjera'

Ekstenzivnije korištenje COVID potvrda, poručio je Božinović, može se provesti u djelo u vrlo kratkom razdoblju.

- Ali smo cijelo vrijeme govorili da ćemo ih koristiti na jedan racionalan način - rekao je dodavši kako bi šire korištenje COVID potvrda najprije obuhvatilo samo zdravstveni sustav i resor socijalne skrbi. 

- Međutim, tu isto treba naglasiti, ništa, a to nam pokazuju sva iskustva, ne može biti pravi supstitut cijepljenju. Cijepljenje je dokazano jedina mjera koja štiti vrlo učinkovito od težih stanja i smrtnosti, vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugog puta osim cijepljenja - poručio je dodavši kako je Vlada nabavila cjepiva više nego nam je potrebno.

- Svi preduvjeti za to postoje. Isključila bi se potreba za nekim prevelikim testiranjima, a populacija bi bila bitno zaštićenija od težih stanja. To su sve stvari o kojima treba voditi računa. Tek kad budemo procijepili, ne samo u Hrvatskoj nego na svjetskoj razini, veliki obuhvat možemo izaći iz ove krize - istaknuo je.

Nova korona karta: Hrvatska je cijela crvena, evo što to znači
Nova korona karta: Hrvatska je cijela crvena, evo što to znači

Što se tiče docjepljivanja trećom dozom, Capak je istaknuo kako EMA donosi visoku razinu sigurnosti da je cjepivo učinkovito i da je sigurna primjena treće doze. 

- Zbog toga je većina europskih zemalja odlučila malo reterirati. Čak su i oni koji su odlučili da će krenuti s tim odlučili malo pričekati nakon što su saznali da je Pfizer predao zahtjev EMA-i za odobrenje booster doze. Tako da mi u ovom trenutku mislimo da trebamo pričekati odobrenje EMA-e, imamo neke garancije da će to biti napravljeno najbrže što se može, već u idućih 10 dana. Pa ćemo znati puno više o tome - rekao je. 

Trenutno, naglasio je, samo Pfizer registrira tu treću dozu. 

- Ako ćemo slijediti taj princip, onda će se moći samo Pfizerom docjepljivati. Inače i druge zemlje su krenule u miješanje cjepiva, da se nakon vektorskog aplicira kao treća doza mRNA cjepivo i mislim da će to i biti pravilo. Ali pričekajmo evaluaciju EMA-e - rekao je dodavši kako je HZJZ pripremio dokument u kojem su razradili prioritetne skupine za primanje treće doze. 

- Radi se o imunokompromitiranima, starijim osobama i onima koji su u svakodnevnom kontaktu s virusom u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi. Nakon određenog vremena, mi smo predložili osam mjeseci nakon druge doze, ali više ćemo znati kad EMA obavi evaluaciju, će to biti moguće i za svakog tko želi - rekao je.

'Htjeli smo donirati AstraZenecu, ali su nas neke zemlje odbile. Donirat će se drugima, nijednom cjepivu neće isteći rok trajanja'

Za 68.000 doza AstraZenecinog cjepiva krajem idućeg mjeseca istječe rok trajanja. Također i Pfizerovim dozama u listopadu istječe rok. Što će biti sa svim tim dozama?

- Mi smo naručili oko osam milijuna doza cjepiva za ovu godinu. Nešto manje od pet milijuna doza nam je isporučeno i problem sa isporukom ima AstraZeneca i Moderna, skoro tri milijuna doza nam je Pfizer isporučio. Trebamo dobiti još neke doze do kraja godine, ali u nešto manjem broju iz razloga što smo ubrzali isporuku Pfizerovih doza. Ako ćemo imati priliku da krenemo s booster dozom, sav Pfizer koji imamo, trebat će nam nekih 90.000 doza rezerve, a on ističe krajem studenog, a ne listopada - rekao je Capak. 

Što se tiče AstraZenece, istaknuo je kako se zna da ono nije baš popularno cjepivo te da su neke zemlje kojima smo ih htjeli donirati odbile iz razloga što ju ni one ne žele koristiti. 

- Što nije opravdano. Jer je AZ dobro cjepivo i pokazuje se da imunitet, naročito kod starijih, traje nešto duže i intenzivnije kroz duži period. Ono što nam ističe od AZ, mi ćemo donirati, Vlada ima određene planove. Ali ne morate se brinuti, niti jednom cjepivu neće isteći rok trajanja - poručio je.

Popisivači stanovništva ne moraju imati COVID potvrde

Od ponedjeljka kreće popisivanje stanovništva, ali popisivači neće morati imati COVID potvrde za ući u domove građana. Capak ističe da su oni predlagali da popisivači budu cijepljeni.

-  Ali to očito od strane organizatora nije moglo biti organizirano. Svi će se morati držati klasičnih epidemioloških mjera - distance, maske i kratkoće boravka u zatvorenom prostoru. Pa pretpostavljam da će rizik od širenja zaraze biti mali - rekao je.

Imunolog Trobonjača: Nećemo se cijepiti svake godine, virus bi se trebao pretvoriti u prehladu
Imunolog Trobonjača: Nećemo se cijepiti svake godine, virus bi se trebao pretvoriti u prehladu

Muškarci nakon preboljenja mogu jedno vrijeme biti oštećenih reproduktivnih funkcija

Ravnateljica Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić još jednom je ponovila kako nema informacija o sterilitetu nakon preboljelog COVID-a kod žena

 - No, kod muškaraca se mogu pojaviti bolovi, a što nije zabilježeno kod cijepljenih. Virus je detektiran u ejakulatu i oštećenje spermatozoida -  naglasila je Markotić i dodala da muškarci nakon preboljenog COVID-a mogu jedno vrijeme biti oštećenih reproduktivnih funkcija.

Na pitanje o oboljeloj djeci od korona virusa, Capak je rekao da je trenutno 865 oboljelih od 7 do 18 godina te 1947 od 7 do 18 godina koje su u samoizolaciji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag