Obavijesti

News

Komentari 205

Reciprocitet: Iran je odlučio vratiti Trumpu istom mjerom

Reciprocitet: Iran je odlučio vratiti Trumpu istom mjerom
1

Donalda Trumpa je potpisao odredbu koja brani na tri mjeseca ulazak Irancima u SAD. Iranci su odgovorili da će primijeniti reciprocitet "nakon uvredljive odluke SAD-a"

VIDEO

Iran je u subotu odlučio primijeniti načelo reciprociteta nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da na tri mjeseca zabrani ulazak Iranaca i državljana još šest muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Islamska Republika Iran (...), poštujući američki narod i štiteći prava svojih državljana, odlučila je primijeniti reciprocitet nakon uvredljive odluke SAD-a u vezi s iranskim državljanima, sve dok se ta mjera ne ukine", ističe ministarstvo u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.

Trump je u petak potpisao izvršnu uredbu kojom na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedmerih muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, osim državljana koji posjeduju diplomatske i službene vize ili rade za međunarodne ustanove.

Ministarstvo vanjskih poslova ističe da se "američkom odlukom krše međunarodni zakoni i da ona neće utjecati na postupke iranske vlade", smjerajući na činjenicu da SAD, kako pišu iranska glasila, traži informacije o iranskim turistima kako bi ukinuo tu mjeru.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je usto naredilo iranskim veleposlanstvima i konzulatima da poduzmu korake kako bi pomogli iranskim državljanima koji su "onemogućeni da se vrate kući, na radno mjesto i na studij" u SAD-u.

Nekolikim Irancima je nakon uredbe predsjednika Trumpa zabranjen ukrcaj u zrakoplov kojim su trebali putovati ili se vratiti u SAD.

Sudan je Trumpovu odluku nazvao "vrlo nesretnom" u svjetlu "povijesnih koraka" poduzetih nekoliko tjedana ranije prema ukidanju sankcija nakon dobre suradnje u borbi protiv terorizma, objavilo je sudansko ministarstvo vanjskih poslova.

Iračanima i Jemencu zabranjeno ukrcavanje na let za New York

Peterim putnicima iz Iraka i jednom iz Jemena zabranjen je u subotu ukrcaj u zrakoplov EgyptAira koji je iz Kaira  letio u New York, pošto je američki predsjednik Donald Trump zabranio ulazak u zemlju državljanima sedmerih zemalja s muslimanskom većinom, rekli su izvori u kairskoj zračnoj luci.

Trump je u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjenim Državama i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, rekavši da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.

Šesterim putnicima koji su trebali sletjeti u međunarodnu zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku zabranjen je ukrcaj u zrakoplov EgyptAira na letu 985 iz kairske zračne luke premda su imali valjane useljeničke vize, dodaju izvori.

Qatar Airways je u subotu upozorio putnike koji iz sedam muslimanskih zemalja, kojima je Trump zabranio ulazak u zemlju, putuju u SAD da moraju imati dozvolu trajnog boravka ili diplomatsku vizu.

"Državljani Sudana, Libije, Somalije, Sirije, Irana, Iraka i Jemena mogu putovati u SAD samo ako posjeduju dozvolu trajnog boravka (zelenu kartu) ili neku od dolje navedenih viza", piše u priopćenju na mrežnoj stranici te aviokompanije.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature