Obavijesti

News

Komentari 73

V. Britanija pojačat će vojnu prisutnost u Istočnoj Europi

V. Britanija pojačat će vojnu prisutnost u Istočnoj Europi
1

Nedavno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo da NATO priprema najveće pojačanje svoje vojne prisutnosti još od vremena Hladnog rata

VIDEO

Britanski vojnici i vojni zrakoplovi provodit će dulje i šire misije u Istočnoj Europi, objavio je ministar obrane Velike Britanije Michael Fallon. 

Odluka je usmjerena kao poruka Rusiji i Vladimiru Putinu, te kao pokazivanje snage i odlučnosti NATO-a.  

- Moramo jačati NATO. Iznimno je važno da Putinu stalno šaljemo poruku kako smo odlučni u našoj obvezi kolektivne obrane NATO saveza, izjavio je Fallon danas za BBC. 

Velika Britanija će se tako pridružiti aktivom kreiranju mobilnijih vojnih jedinica NATO-a u Istočnoj Europi. 

Za ovu misiju Britanci će od sljedeće godine dati na raspolaganje 1000 vojnika, a 2017. će povećati taj broj na 3000. Također, V. Britanija se obvezala pripremiti 1000 vojnika u posebnoj borbenoj skupini svake godine do 2021. Britanski vojni zrakoplovi Typhoon će nastaviti patrolirati baltičkim zemljama i sljedeće godine. 

Nedavno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo da NATO priprema najveće pojačanje svoje vojne prisutnosti još od vremena Hladnog rata. 

- Nato se suočava s novom sigurnosnom situacijom u kojoj se odvijaju prevrati, nasilje, nestabilnosti, napadi Islamske države u Iraku, Siriji i Sjevernoj Africi, a tu je i sve agresivnija Rusija koja destabilizira istok Ukrajine, izjavio je Stoltenberg. 

Poljska i baltičke zemlje već neko vrijeme zahtijevaju veću prisutnost NATO saveza na svojem teritoriju zbog situacije i otvorenog sukoba u Ukrajini. Te zemlje također pregovaraju sa SAD-om o uspostavljanju trajnih skladišta američke vojske na svom teritoriju. Na, to je, pak, reagirao i Putin svojom najavom o širenju svog raketnog sustava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca