Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
118 komentara

V. Puljić: Već sam umoran od rada u komisiji za Međugorje

Nadam se da će ove godine Komisija završiti rad, Kongregacija za nauk vjere napraviti zaključke, a Sveti otac objaviti odluku, kazao je nadbiskup Vinko Puljić

M. Perić
Foto: M. Perić
118 komentara

Pojavljivala su se nagađanja kako je Međunarodno povjerenstvo za ispitivanje međugorskog fenomena koju je oformio papa u mirovini Benedikt XVI. završilo s radom, kao i to da će ga papa Franjo raspustiti. Međutim, ovo povjerenstvo i dalje radi. Potvrdio je to i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na druženju s novinarima Večernjeg lista BiH u Sarajevu.

- Međugorje još moramo čekati. Komisija će vjerojatno uskoro završiti svoj posao. Mi smo pri kraju našega rada, ali ne donosimo zaključke. Mi samo naše rezultate istraživanja predajemo Kongregaciji za nauk vjere. Ono će to obraditi i predložiti Svetome ocu - kazao je kardinal Puljić. 

Uz njega među 17 članova ovog povjerenstva je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a predsjedava mu talijanski kardinal Camillo Ruini. 

Povjerenstvo radi već pet godina?

Očekuje se jedno od dva rješenja: ili da se potvrdi stav iz 1991. godine, kako se na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može utvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama, te da se fenomen Međugorja nastavlja ispitivati, ili da se Međugorju prizna status marijanskog svetišta, pa se u tom slučaju mogu odobriti i službena hodočašća.

Primjer za takav status su nacionalna svetišta poput Marije Bistrice ili Gospe Sinjske. Povjerenstvo je osnovano početkom 2010. godine i već ulazi u petu godinu rada. Kardinal Puljić ne krije kako je već umoran od toga.

- Ja sam se pomalo umorio od rada u toj komisiji. Nije vam ni poznato koliko sam stvari morao proučavati, od televizijskih zapisa nadalje. Ja se nadam da će ove godine završiti, da će komisija završiti rad, Kongregacija za nauk vjere napraviti zaključke, a Sveti otac objaviti odluku - kazao je Puljić.

'Sreli smo se s Papom u Argentini'

Nedavna Papina izjava kako Gospa ne radi u poštanskom uredu da svaki dan šalje poruke, od dijela javnosti protumačena je kao njegov negativan stav o međugorskim događanjima. Međutim, godinu dana prije izbora susreo se s jednim međugorskim svećenikom u Buenos Airesu. S njim je tada bila i prevoditeljica iz Međugorja Filka Mihalj. Bilo je to godinu dana prije nego je izabran za Papu.

- Znao je odakle dolazimo, da smo iz Međugorja. Pa zato nas je i pozvao tamo. Zbog toga smo i trebali imati privatni susret s njim, ali je on morao otputovati u Vatikan, jer je papa Benedikt XVI. sazvao sinodu, pa su nam odmah po slijetanju u zračnoj luci rekli kako se nećemo vidjeti s njim. Međutim, kada smo krenuli sreli smo ga na parkingu. Upravo je dolazio. Javili smo mu se, a on je bio jako srdačan. Poželio nam je dobrodošlicu u Argentini, čvrsto nam stisnuo ruku i izrazio žaljenje što neće biti prilike za privatni susret - kazala je Filka Mihalj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message