Obavijesti

News

Komentari 65

Vakula: 'Očekuje nas opet jako nevrijeme!'; DHMZ: Evo kad stiže i kako se treba ponašati

Vakula: 'Očekuje nas opet jako nevrijeme!'; DHMZ: Evo kad stiže i kako se treba ponašati

Donosimo detaljne savjete koje su poslali iz civilne zaštite. Pripremite se za situacije kao što su grmljavinsko nevrijeme te jake oborine i ekstremni vjetar.

VIDEO

Zoran Vakula je jutros na Radio Sljemenu najavio kako nas u petak čeka nevrijeme. Kaže kako stiže snažan prodor hladnog zraka i da ne smijemo zanemarivati upozorenja meteorologa.

Meteorolozi DHMZ-a prognoziraju da će u petak poslijepodne, iza dva sata krenuti nevrijeme, kiša i jak vjetar.

Pokretanje videa...

Time lapse video oblaka, munja i kiše iznad Zagreba 01:17

Donosimo detaljne savjete koje su poslali iz civilne zaštite. Pripremite se za situacije kao što su grmljavinsko nevrijeme te jake oborine i ekstremni vjetar.

Upute za postupanje u slučaju grmljavinskog nevremena

Za pripremu učinite:
- uklonite trula, suha stabla i grane koje bi mogle prouzročiti ozljeđivanje ili štete tijekom oluje
- ostanite u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što grmljavina prestane.

Kada nevrijeme pogodi vaše područje držite se sljedećih preporuka:
- odgodite sve aktivnosti na otvorenom prostoru
- uđite u kuću, zgradu ili automobil
- osigurajte manje vanjske objekte - šupe i slično
- zatvorite prozore i vanjska vrata i po mogućnosti ih dodatno osigurajte
- izbjegavajte tuširanje i kupanje - vodovodne instalacije i uređaji su dobri provodnici električne struje
- žične telefonske uređaje koristite samo u krajnjoj nuždi, bežični uređaji su sigurni za uporabu
- odspojite sve električne uređaje izvlačenjem utikača iz utičnica, isključite klima uređaje

Izbjegavajte sljedeće:
- sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom području
- vrhove brjegova, otvorena polja - prostore, plaže i kupanje u vodi
- sklanjanje u izoliranim manjim objektima, kao što su šupe, na otvorenom prostoru (gdje u blizini nema viših objekata)
- sve metalno - traktore i druge radne strojeve, motore, bicikle i dr.

Što činiti tijekom grmljavinskog nevremena

Ako se nalazite:
- u šumi: sklonite se u nižim dijelovima šume ispod grmlja ili nižih stabala
- na otvoreno prostoru: sklonite se u nižim dijelovima, kao što su klanci, gudure ili udoline
- u vodi: odmah izađite na kopno i pronađite sklonište bilo gdje i osjećate da vam kosa strši u vis (indikacija da prijeti udar groma): čučnite nisko na tlo na petama - minimizirajte kontakt s tlom. Stavite ruke preko ušiju i glavu između koljena. Nemojte leći na tlo.

Postupak u slučaju jakog vjetra:
- pratite informacije i prognoze o pojavi, mjestu i snazi jakih vjetrova ili nailasku oluje
- držite u pričuvi jače najlonske folije ili cerade, letve i čavle za privremenu sanaciju oštećenja na krovu ili za prekrivanje razbijenih prozorskih stakala.

Postupak ako ste u zatvorenom:
- dobro zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete ili zatvorite prozorske kapke
- odmaknite se od prozorskih stakala u unutrašnjost građevine
- ako građevina nije solidno građena, a očekuju se orkanski udari vjetra ili pojava pijavice, sklonite se u podrum ili solidno građenu građevinu, prethodno zatvorite vodu i plin na glavnom ventilu i isključite struju na glavnoj sklopci kako biste spriječili sekundarne štete
- slušajte obavijesti na radiju i postupajte u skladu s njima.

Postupak ako ste na otvorenom:
- kao pješak se krećite u pognutom stavu, uz zavjetrinu, ako je ima, pridržavajući se za čvrste predmete
- ne sklanjajte se ispod drveća zbog opasnosti od udara groma, loma grana ili rušenja stabla
- ukoliko vozite, poštujte upozorenja i zabrane nadležnih službi, a ako vas je orkanski vjetar, sa ili bez oborina zahvatio na otvorenoj cesti, zaustavite vozilo van prometnice, po mogućnosti u prirodnoj zavjetrini
- za jakog vjetra na moru ne koristite laka plovila bez motora (zračni jastuk, gumeni, plastični ili drveni čamac, pedaline, sandoline, daske za windsurfing ili surfing).

Ako vam je potrebna pomoć, što prije nazovite 112 ili 194.

Vakula o dugoročnoj prognozi za kolovoz

- I dok će mnogi ovaj srpanj pamtiti po olujama i ponekom toplinskom valu, vjerojatno će biti znatno manje onih koji će misliti da je bio zamjetnije iznadprosječno topao. A bio je iznadprosječno topao i suh, a ponegdje rekordno kišan - kazao je jučer glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

Kao što je uobičajeno kod ljetnih lokalnih pljuskova, količina oborine bila je nejednoliko raspoređena.

No, može se zaključiti kako je kišovitije bilo u zapadnim kopnenim krajevima i osobito na sjevernom Jadranu, dok je na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bilo najizraženijeg manjka oborine u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Pritom valja istaknuti kako je prema trenutačno dostupnim podacima, koje još trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a, u Rijeci ovo bio najkišovitiji srpanj od 1948. godine, od kada se obavljaju službena mjerenja na toj postaji DHMZ-a.

Ukupna srpanjska količina oborine bila je 216,7 mm ili litara po četvornome metru, a dosadašnji rekord bio je iz srpnja 1960. godone – 201,3 mm.

Istodobno je na postaji Split Marjan tijekom srpnja izmjereno samo 2,5 mm oborine. Manje od toga od 1948. godine bilo je samo 5 puta u srpnju – najmanje 1993. i 2013. godine, samo 0,3 mm.

Munje i kiša iznad Zagreba: Evo kako je jučer izgledalo nebo
Munje i kiša iznad Zagreba: Evo kako je jučer izgledalo nebo

Srpanj među 10 najtoplijih

Srednja srpanjska temperatura zraka u većini Hrvatske bila za 1 do 2 °C viša od prosjeka iz posljednjeg klimatološkog razdoblja od 1991. do 2020. godine.

Naravno, službenu će ocjenu uskoro dati klimatolozi DHMZ-a. Srećom, ona neće biti rekordna, kao što se za ovaj srpanj procjenjuje na globalnom nivou, kaže Vakula.

No, iz trenutačno dostupnih podataka može se zaključiti kako je u Rijeci, primjerice, ovogodišnji srpanj bio 8. najtopliji u povijesti mjerenja na toj postaji, u zagrebačkom Maksimiru 7., na splitskom Marjanu i Osijeku 5., Dubrovniku i Gospiću 3., a na Zavižanu čak 2. – viša srednja srpanjska temperatura od ovogodišnjih 15,7 °C bila je samo 2015. godine – 16,3 °C.

“Višak” topline i oborina

Podjednako srpnju, i dosadašnji dio ove godine, razdoblje od 1. siječnja do 31. srpnja, u većini je Hrvatske bilo među 8 najtoplijih takvih razdoblja u znanoj nam povijesti službenih mjerenja.

U Osijeku, gdje podaci postoje još od 1899. godine srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine čak je 2. najviša, odmah iza za to razdoblje rekordne 2007. godine.

Na 2. je mjestu i ukupna količina oborine dosadašnjeg dijela 2023. godine na postaji Zagreb Maksimir. Više od ovogodišnje 692 litre po četvornome metru u prvih 7 mjeseci bilo je samo 2014. godine.

Inače, veća količina oborine od prosjeka od 1. siječnja 2023. zabilježena je u mnogim mjestima, osobito kontinentalnog područja, dok je na Jadranu pozitivno odstupanje manje, a u Dubrovniku čak postoji manji manjak u usporedbi s višegodišnjim srednjim vrijednostima.

VIDEO U Sloveniji snimili udar tornada: 'Brzina je veća od 100 km/h, stvorio se veliki vrtlog'
VIDEO U Sloveniji snimili udar tornada: 'Brzina je veća od 100 km/h, stvorio se veliki vrtlog'

Hoće li biti stabilnije u kolovozu?

Danima se već najavljuje kako će početkom kolovoza biti promjenjivo vrijeme, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne za doba godine, a osobito tijekom prvog vikenda i osjetno nižom od uobičajene.

Pljuskovi s grmljavinom bit će opet česti, i to već do kraja ovog utorka te posebice u noći na srijedu, pa ponovno najvjerojatnije u drugom dijelu petka i u subotu prijepodne.

Ponegdje će opet biti i olujnog nevremena, i to ne samo u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, nego i u južnijim krajevima.

Stoga Vakula naglašava da treba pozornije pratiti svakodnevne vremenske prognoze i posebice upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a.

Prognoze za drugo i treće desetodnevlje kolovoza nisu još dovoljno pouzdane, ali može se primijetiti kako je sve veća vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena ne samo na srednjem i južnom Jadranu, gdje ga je bilo i u srpnju, nego diljem Hrvatske i bliže okolice.

A najesen?

Ostvare li se trenutačno najvjerojatnije prognoze za jesen – razdoblje rujan-studeni – ne trebamo se bojati ni hladnoće, ni suše.

U većini Hrvatske i srednja sezonska temperatura zraka i ukupna sezonska količina oborine vjerojatno će biti veća od prosjeka. Ali riječ je o dugoročnoj prognozi, koja ima još puno prostora za napredak, napominje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi