Obavijesti

News

Komentari 43

Vandoren je odgovorio Zokiju: Primjedbe EU morate prihvatiti

Vandoren je odgovorio Zokiju: Primjedbe EU morate prihvatiti
3

Vandoren smatra da se Vlada mora hitno posvetiti svim područjima koja izazivaju zabrinutost jer je to ključno za ratifikaciju pristupnog ugovora u članicama EU-a

VIDEO

Nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović ustvrdio da Hrvatska neće odstupiti od svoje namjere da u NO Ine imenuje ministre Radimira Čačića i Slavka Linića, šef Delegacije EU Paul Vandoren u intervjuu za Forum odgovara da je Zakon o sprečavanju sukoba interesa bio dogovoren s prethodnom vladom u okviru osjetljivog političkog paketa za zatvaranje pregovora te je zato Europska komisija zabrinuta zbog izmjena, javlja večernji.hr

Vandoren kaže da EU želi da hrvatske vlasti poštuju ne samo pravnu stečevinu nego i osjetljive ravnoteže postignute na kraju pristupnih pregovora. Zato Vandoren snažno preporučuje Vladi da se što prije konzultira s EU pri razmatranju izmjena zakona. 

Smatra da poboljšan i stroži Zakon o sprečavanju sukoba interesa usvojen početkom 2011. zapravo nikad nije primijenjen, a novo povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, koje zakon predviđa, nikad nije imenovano. 

Europska unija izrazila je zabrinutost zbog koraka koje poduzima Vlada posebice glede ukidanja natječaja za imenovanje predstavnika Vlade u nadzorne odbore javnih tvrtki. Vandoren kaže da prevencija mogućeg sukoba interesa kao ključni instrument borbe protiv korupcije mora biti ugrađena u svako novo zakonodavstvo. 

Vandoren preporučuje Vladi da pažljivo pročita izvješće o monitoringu  i da se bez odgode posveti  preostalim područjima koja izazivaju zabrinutost. To je ključno, dodaje Vandoren, ne samo kako bi se održala obećanja i podržao proces ratifikacije u državama članicama EU nego i kako bi se zemlja na najbolji mogući način pripremila za članstvo.

>>> Cijeli intervju pročitajte u novom broju Foruma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.