Obavijesti

News

Komentari 8

'Vaništa je uspio s tako malo poručiti tako puno, kao nitko'

'Vaništa je uspio s tako malo poručiti tako puno, kao nitko'
1

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademik Josipa Vaništa preminuo je jučer u Zagrebu u 94. godini, a brzojave sućuti poslali su premijer, predsjednik Sabora i predsjednik HAZU-a

VIDEO

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju brzojav sućuti obitelji akademika Josipa Vanište u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog sabora u kojem je istaknuo kako je Josip Vaništa ostavio nezamjenjiv trag u hrvatskom slikarstvu, grafici, književnosti, ali i u pedagoškom radu.

- S velikom tugom primio sam vijest o smrti akademika Josipa Vanište kojeg ćemo pamtiti kao velikog umjetnika koji je u svom dugom umjetničkom radu ostavio nezamjenjiv trag u hrvatskom slikarstvu, grafici, književnosti, ali i u pedagoškom radu umjetnički odgojivši mnoge naraštaje studenata Arhitektonskog fakulteta.

U 94. godini u Zagrebu umro akademik i slikar Josip Vaništa
U 94. godini u Zagrebu umro akademik i slikar Josip Vaništa

Djelujući u slavnoj skupini Gorgona dao je veliki intelektualni i umjetnički doprinos razvoju konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj i njezinom velikom ugledu na međunarodnoj sceni, napisao je Jandroković te obitelji Vaništa uputio duboku i iskrenu sućut.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brzojav sućuti poslao je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić.

- Akademik Josip Vaništa bio je jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikan i institucija hrvatske kulture kojoj je dao nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos. Zbog njegove svestranosti teško ga je jednoznačno definirati. Iako suzdržan i samozatajan, sebi svojstvenim intelektualnim minimalizmom u slikarstvu, a kasnije u pisanoj riječi, usredotočen na ono najbitnije, uspio je s tako malo poručiti tako puno, kao nitko prije njega - napisao je Kusić.

Naglasio je kako je presudan bio Vaništin doprinos osnivanju grupe Gorgona koja se zalagala za alternativne oblike umjetničkog djelovanja najavljujući konceptualizam i promičući avangardu.

- U svojim memoarskim i esejističkim zapisima ostavio je dragocjena svjedočanstva o našem vremenu i o svojim suvremenicima, kao i svoja promišljanja o velikim pitanjima života i smrti.

Bio je jedan od najvećih intelektualaca među umjetnicima. Svojim djelom zadužio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, hrvatsku kulturu i umjetnost i hrvatski narod, poručio je u svojoj sućuti akademik Kusić.

Brzojave sućuti povodom smrti akademika Josipa Vanište uputio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

- Sa žalošću sam primio vijest o smrti akademika, erudita, cijenjenog umjetnika, slikara, književnika i sveučilišnoga profesora, gospodina Josipa Vanište. Akademik Vaništa svojim je plodnim i svestranim radom ostavio neprocjenjiv doprinos, ponajprije hrvatskoj kulturi, slikarstvu i književnosti, a svojim je predavanjima oblikovao na desetke generacija hrvatskih arhitekata", stoji u pismu premijera Plenkovića.

Uz brojne nagrade koje je primio kao priznanje za svoj umjetnički rad, nositelj je i francuskog odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti, dodao je premijer, te ocijenio kako Vaništin "rad u Gorgoni, istraživanje alternativnih oblika umjetničkoga rada, sav njegov opus, a ponajviše sjajni portreti i lirski pejsaži, minimalističke ilustracije i grafike, svjedoče o slikarevom stavu da samo umjetnost može parirati snazi života i prirode.

U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti, poručio je premijer Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić