News

Komentari 8

Vanja bio beskućnik, a sada pomaže ljudima u toj situaciji: 'Moja misija je pomagati'

Vanja bio beskućnik, a sada pomaže ljudima u toj situaciji: 'Moja misija je pomagati'

Jedna baka sa zagrebačkih ulica posebno mu je ostala u sjećanju. Upoznao sam je kad sam s prijateljima sjedio na kavi, a ona je gospodina s kravatom pitala da joj kupi kruh, na što ju je on opsovao, započeo je Vanja

To nije preživljavanje iz dana u dan, to je iz sata u sat. Kad preživiš sat, dobro je, rekao je Vanja Suzić za HRT kojeg život nije mazio. S 15 godina završio je na ulici, tri i pol godine živio je život kakav nikome ne bi poželio. 

Od tada njegova misija je pomaganje onima u istoj situaciji, a nakon tri i pol godine beskućničkog lutanja, Vanja ima svoj dom, u braku je i ima dijete.

Bakama koje prose na zagrebačkim ulicama Vanja pomaže duže vremena. Iako ne voli dijeliti snimke na kojima se vidi da pomaže, tada je napravio iznimku. Naime, baku nije mogao pronaći nekoliko dana na ulicama te se zabrinuo.

Jedna baka sa zagrebačkih ulica posebno mu je ostala u sjećanju. Ta baka ne traži novac, samo hranu. 

- Upoznao sam je kad sam s prijateljima sjedio na kavi, a ona je jednog gospodina s kravatom pitala da joj kupi kruh, na što ju je on doslovno opsovao. Ja sam je pozvao da sjedne s nama. Nije htjela uzeti novac pa smo otišli u trgovinu i kupili joj nešto hrane - rekao nam je Vanja prošle godine.

Tim videom nije mu želja bila da bude heroj, nego da potakne ljude da pomognu onima kojima je pomoć uistinu potrebna i da ne okreću glavu.

- Čim čovjek ne traži novac, već hranu, znate kako je. Ne okrećite glavu od njih. Mi mladi tu puno možemo napraviti, dosta je da se odrekneš jedne kave pa da nekom pomogneš. Nekad tim ljudima doneseš ručak, a oni su sretni kao da su dobili milijune. Pučka kuhinja je ograničena. Neki su šećeraši, ne mogu sve jesti i onda su opet osuđeni na ulicu. Ovo je 21. stoljeće, a netko je željan kruha. Kad je onaj čovjek tako opsovao baku, meni je srce puklo jer ju je posramio. Ako ne želiš pomoći, bar ih nemoj ponižavati - poručio je tada Vanja.

Najčitaniji članci