Obavijesti

News

Komentari 0

Varaždin: Krivotvorio ispravu, građanima uzeo 67.000 kuna

Varaždin: Krivotvorio ispravu, građanima uzeo 67.000 kuna
1

Nedjela zbog kojih je optužen referent je navodno počinio od srpnja 2012. do svibnja 2018. nakon što su mu stranke podnijele prijedlog za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka

VIDEO

Uskok je u četvrtak podigao optužnicu protiv zemljišnoknjižnog referenta ludbreške službe Općinskog suda u Varaždinu koji je navodno zadržao preko 67.000 kuna koje su mu građani na ime sudskih troškova i pristojbi u gotovini isplatili na ruke.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je protiv referenta inicijala B. D. nakon provedene istrage pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

Nedjela zbog kojih je optužen referent je navodno počinio od srpnja 2012. do svibnja 2018. nakon što su mu stranke podnijele prijedlog za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka ili prijedlog za uknjižbu prava vlasništva.

Pripazite na sumnjive poruke, nemojte davati osobne podatke
Pripazite na sumnjive poruke, nemojte davati osobne podatke

Određeni dio navedenih prijedloga, tvrdi tužiteljstvo, pritom nije evidentirao u Zemljišnoknjižni informacijski sustav (ZIS), već je strankama u postupku lagao da troškove postupka mogu platiti njemu na ruke u gotovini, iako je znao da se to može izvršiti jedino njihovom uplatom na račun Državnog proračuna odnosno Općinskog suda u Varaždinu.

- Kada su mu stranke povjerovale i gotov novac namijenjen Državnom proračunu predale na ruke, primljeni novac je zadržao za sebe - izvijestio je Uskok.

- Kako bi stranke održao u zabludi da je proveo zakonitu proceduru postupanja, kao potvrdu izvršenog plaćanja ispisivao im je uplatnice pod određenim rednim brojevima, naznačene na njihovo ime i iznos novca koji je proizvoljno odredio, a potom je takve uplatnice ovjeravao pečatom Općinskog suda u Varaždinu i vlastoručno potpisivao.

Kako bi prikrio svoja nedjela referent je na ime jedne sutkinje varaždinskog Općinskog suda izrađivao fiktivna rješenja u kojima je neistinito navodio da je provedena rasprava te da se određuje uknjižba prava vlasništva na nekretninama "u skladu s dostavljenim prijedlogom za ispravak zemljišnih knjiga putem pojedinačnog ispravnog postupka ili uknjižbe prava vlasništva".

MUP upozorava: Ne nasjedajte na ove sumnjive e-mailove...
MUP upozorava: Ne nasjedajte na ove sumnjive e-mailove...

Fiktivna rješenja je ovjerio pečatom Općinskog suda u Varaždinu, Stalne službe u Ludbregu i vlastoručno ih potpisao, a zatim je donosio tzv. provedbena rješenja kojima se dopušta upis u zemljišne knjige, koja je dostavljao strankama u postupku, iako je bio svjestan da njihov sadržaj ne odgovara istini, a sve kako bi mogao izvršiti promjene u zemljišnoj knjizi, navodi Uskok.

Tužiteljstvo je u optužnici predložio da se referentu oduzme 67.000 kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"