News

Komentari 74

Vatra progutala sve: Pomozite mi ljudi, ovo je moj jedini dom

Vatra progutala sve: Pomozite mi ljudi, ovo je moj jedini dom

Jasminka Balta iz Slavonskog Broda prije deset dana gledala je kako joj požar uništava kuću. Ona nije ozlijeđena, ali uz plaću od 3500 kuna ne može srediti štetu...

Nova godina Jasminki Balta (57) iz Slavonskog Broda nije počela najbolje. Samo dva tjedna od početka godine ostala je bez ičega, bez doma, sve je izgorjelo u požaru.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Te sam se večeri oko 22 sata vraćala kući s posla. Vidjela sam dim iz dimnjaka, iz kojega nikako ne bi smio ići, primijetila sam da se roleta na prozoru uvila, kao da ju je nešto topilo. Otključala sam ulazna vrata i samo je buknulo, čuo se potmuli zvuk, kao da je riknula zvijer. Ušao je zrak tako da je prigušeni plamen uz kisik naglo buknuo. Pobjegla sam bacajući stvari. Bilo mi je samo na umu da spasim živu glavu. Uspjela sam se pribrati i pozvati vatrogasce. Bilo mi je zlo, sve se u meni urušavalo, gledala sam i nisam mogla vjerovati da gubim dom - rekla je Jasminka dodajući kako joj se slika požara pojavljuje kad god sklopi oči.

Vatra je krenula iz dimnjaka koji nije bio u funkciji desetak i više godina. Jasminki nije jasno zašto je podstanarka koja živi u dijelu kuće njezina bratića priključila peć na taj dimnjak i naložila vatru.

- Teško mi je o tome pričati. Taj dimnjak nikad nisam upotrebljavala jer su svi dimnjačari, stručnjaci i građevinci koji su ga pregledali utvrdili kako je neispravan. Moj bratić, koji je vlasnik susjedne kuće, stan je iznajmio, ali znao je za dimnjak. Baš zbog toga imamo i dva odvojena pa ga nema ni potrebe koristiti. Slična situacija bila je i prije nekoliko godina, kad je moj sin bio kod mene, no tad smo bili u kući pa smo na vrijeme uočili dim i upozorili ljude iz susjedne kuće da ugase vatru - rekla je Jasminka, koja nema od čega sanirati štetu.

Radi u Konzumu i plaća joj je oko 3500 kuna, što je dovoljno tek za režije, potrebnu hranu i poneku sitnicu.

- Moram se zahvaliti ljudima koji su mi pružili ruku, kolegicama i kolegama, gradonačelniku Mirku Duspari koji je osigurao da mi se ugrade dva prozora i ulazna vrata, kako bi se od kiše zaštitilo ovo malo što je ostalo. Trenutačno mi je potrebna pomoć dobrih ljudi u svakom obliku, a ponajviše majstori da kuću dovedemo u približno isto stanje za stanovanje u kakvom je bila. Ja to sama neću moći - kroz suze ističe Jasminka na zgarištu svojega doma.

Uz plaću od 3500 kuna nema novca za uređenje

Jasminka je zasad kod snahinih roditelja, ali svjesna je da ne može dugo ostati. Svi koji bi htjeli i mogli pomoći Jasminki mogu to učiniti na račun Jasminka Balta IBAN HR7523400093204175726, PBZ SWIFT PBZGHR2X.

Najčitaniji članci