Obavijesti

News

Komentari 193

U Đevrskama obranjene kuće, ali jak vjetar i dalje nosi vatru

U Đevrskama obranjene kuće, ali jak vjetar i dalje nosi vatru
60

U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na 'benkovačkoj cesti' iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader

VIDEO

>>> Zadnje informacije:

23.14 Novi požar na otoku Mljetu kod mjesta Ropa, u brdu gori šuma. Fronta požara je oko 1 km. Na terenu su vatrogasci iz JVP Mljet, ujutro će biti zatražena pomoć zračnih snaga.

22.52  Vatrogasci još uvijek vode bitku u okolici Bribira. Svako toliko vatra se nošena jakim vjetrom ponovno rasplamsava i širi, javlja N1.

22.03 Požar na Promini je pod nadzorom i tijekom noći ostat će ga gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, a u Đevrskama vatra je odbijena od kuća, doznaje se u utorak navečer od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 „Prije sat vremena sam se spustio s Promine i taj požar držimo pod kontrolom. Ima otoka otvorene vatre, to je kao tempirana bomba, a na terenu je oko 150 vatrogasaca i vojnika. U Đevrskama je vatra odbijena od kuća i ono što je najvažnije, nitko nije stradao“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dukić.

21.34 Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić potvrdio je da je još aktivan požar kod Bribira, koji se spojio s onim u susjednoj županiji.

"Upravo se prebacujem na Bribirsku glavu, a s nama ide i autocisterna kao pomoć gasiteljima na terenu. Situacija je prilično teška jer je vatrena linija velika. Jednostavno trebamo po prioritetima čuvati vatru preko noći", kazo je Dukić za N1.

20.20 Zbog požara koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka, evakuirano je 12 osoba iz sela Pavići iza Bribira, koji su smješteni u Skradin, doznaje se večeras iz Županijskog centra 112 u Šibeniku.

U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na 'benkovačkoj cesti' iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader, navodi isti izvor.

„Ne možemo točno reći koliko je vatrogasaca na terenu jer ih se stalno prebacuje po požarištima. Trenutno je najveći problem požar kod Đevrsaka gdje smo zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići iza Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu“, kažu u šibenskom ŽC112.

 Iz Ministarstva obrane kasno popodne je priopćeno kako se požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH - i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

 U pripravnosti za angažman na terenu je  189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu.  Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman, koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

20.01 "Sigurno će biti teška noć, imamo požar ovdje u Promini, na Šarenim jezerima, dva požara na području Kistanja i dva područja na području Đevrske, neće biti nimalo ugodna noć", kazao je za N1 Darko Dukić, zapovjednik JPV-a šibensko-kninske županije.

19.05 Protupožarne Zračne snage iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u Zemuniku u utorak tijekom cijelog dana angažirane su na gašenju požara u Dalmaciji.

Požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća, priopćeno je kasno popodne iz Ministarstva obrane RH.

Airtractor AT-802 cijeli dan natapa požarište Pristeg, čuvajući sigurnom trasu autoceste A1 Zagreb-Split, a svoja djelovanja proteže i do graničnih područja koja su označena minski sumnjivim.

 U međuvremenu pojavio se novi požar u Zatonu kod Šibenik, kojeg su dva kanadera CL-415 brzo stavila pod nadzor gasitelja.
 Novi požari izbili su i na lokaciji Lećevica u zaleđu planine Kozjak, gdje je odmah upućen kanader, a kod Imotskog požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV.

Osim zračnih snaga na požarištima i vojska  

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH - i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu je  189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu.  Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman, koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

14
| Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 260 požara - 89 u Šibensko-kninskoj, 82 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

 Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH, kao i 38 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta, navode iz Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

8
| Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

19.00 Na području Lećevice u utorak poslijepodne buknuo je požar, a gase ga vatrogasci iz Splita, Kaštela i Trogira, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

"Vatrena stihija je zahvatila nepristupačno podruje te očekujemo da se u njeno gašenje do noći uključi jedna kanader i jedan helikopter," rekao je Glavina.

Po njegovim riječima u predvečernjim je satima aktivan i požar kod Imotskog u čijem gašenju sudjeluju vatrogasne snage iz Imotske krajine i Omiša.

18.35 Dvije snažne eksplozije mina odjeknule su u utorak u velikome požaru kod Čapljine koji ozbiljno prijeti obiteljskim kućama u nekoliko naselja.

Oko 17.00 sati Čapljince su uznemirile eksplozije mina zaostalih iz Domovinskog rata koje su odjeknule u razmaku od nekoliko sekundi. Eksplozije su se dogodile na brdu Gradini, gdje vatra satima guta šumu te je ozbiljno zaprijetio kućama.
Posebno teško stanje je u naselju Trebižatu u čapljinskoj općini, gdje se vatra opasno približila kućama. Oružane snage BiH su gasiteljima uputile potporu od trideset vojnika s naprtnjačama.

Tijekom večeri očekuje se dolazak i helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi pomogao zaustavljanju vatrene stihije. Civilna zaštita u Čapljini pozvala je mještane da se priključe gasiteljima.

18.15 "Sigurno će biti teška noć, imamo požar ovdje u Promini, na Šarenim jezerima, dva požara na području Kistanja i dva područja na području Đevrske, neće biti nimalo ugodna noć", kazao je za N1 Darko Dukić, zapovjednik JPV-a šibensko-kninske županije.

Dukić kaže da od kada je izbio požar u Promini da je do sada izgorjelo 2400 hektara površine, ali da nije izgorio niti jedan objekt.

18.00 Brzom intervencijom svih raspoloživih vatrogasnih snaga s otoka Brača stavljen je pod nadzor požar koji je u utorak buknuo kod Pučišća, te je u jednom trenutku zaprijetio i stambenim objektima, doznaje se od zapovjednika DVD Supetar Nikole Martinića.

"Izgorjelo je 5,5 hektara od čega su pola maslinici, a ostalo makija i šuma," rekao je Martinić Hini.

Po njegovim riječima u jednom trenutku situacija s vatrenom stihijom bila je "vrlo ozbiljna" pošto je vjetar mijenjao smjer, te je preusmjeravao širenje požara. Vatra se u jednom trenutku približila i  stambenim objektima, no munjevitom akcijom vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara.

U gašenju su sudjelovala vatrogasna društva iz Supetra, Pučišća, Selca i Bola.

17.58 U Pristegu gori još uvijek.

''Trenutačno još gori minirano sumnjivo područje, ali ugroza za kuće ne postoji'', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodaje da je bura je pojačala, ali očekuje da će se zaštiti kuće, javlja N1.

17.56 Iz Hrvatskih autocesta (HAC) u utorak su pojasnili da je radi požara koji je na neko vrijeme u ponedjeljak zatvorio autocestu A1 kod Benkovca,  odluka o zatvaranju  određenih dionica u blizini požarišta donesena zbog sigurnosti korisnika, tj. događaja koji se karakterizira kao viša sila, a odluka o slobodnom prolasku vozila kroz naplatne postaje donesena je zbog normalizacije prometa.

 Stoga ne bi bilo primjereno nenaplaćivanje cestarine u tim uvjetima, odnosno puštanje vozila bez naplate na tim dionicama A1, smatrati gubitkom a izračun iznosa nenaplaćene cestarine je u tijeku, navodi HAC u dopisu Hini.

Podsjećamo, ističe se u dopisu HAC-a, Hrvatske autoceste su uslijed požara tijekom jučerašnjeg dana, u suradnji s policijom i ostalim službama pratile situaciju na terenu, te o istoj pravovremeno izvještavale javnost putem servisa HAK-a.

 'U trenutku kada je od strane naših djelatnika na terenu procijenjeno da se zbog zatvaranja dionica autoceste na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar 2 stvaraju velike kolone, u koordinaciji s navedenim službama, donesena je odluka o slobodnom prolasku vozila kroz navedene naplatne postaje, bez naplaćivanja cestarine. Važno je napomenuti da ni u  jednom trenutku korisnici autoceste nisu bili ugroženi od požara, a obzirom da je zbog sigurnosti korisnika promet dionicama autoceste u blizini požarišta bio zatvoren, a promet preusmjeren na zaobilazne pravce", navode iz HAC-a.

17.21 Požar na sjevernom Velebitu gori već tjedan dana. Požar se širi, fronta je 8 km, opseg 18-20 km. Gori unutar Parka prirode Velebit i samog Nacionalnog parka Sj. Velebit, kao i poznata Premužićeva staza, doznaje N1.

16.53  Na području  Zadarske županije u utorak poslijepodne aktivno je još nekoliko požarišta, ali su sva  pod kontrolom vatrogasnih snaga, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenik župana Šime Vicković.

 Trenutačno je najlošija situacija na području Miranja i Ceranja na benkovačkom području, gdje vatrogasci zbog minski sumnjivog prostora nisu u mogućnosti ući u teren, no unatoč tome,  nisu ugroženi ljudski životi kao ni stambeni i gospodarski  objekti.

Zadarska je županija u suradnji sa zadarskom Općom bolnicom te Domom za stare i nemoćne  osigurala  prehranu za sve snage na terenu, ističe se u priopćenju.

16.43 Kako se doznaje od Tomislava Dželalije, zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Drniša, stanovnici zaseoka Velušić, Bibići i Rajići u utorak popodne su vraćeni kućama. 

"Na terenu su i dalje zračne i kopnene snage. Dva kanadera još nadlijeću požarište, a u međuvremenu smo izvršili povratak civila koji su bili smješteni u dječjem vrtiću u Drnišu. Još ima nešto otvorenog plamena, puše lagani maestral, ali ako vjetar pojača vjetar, požar se može lako ponovno rasplamsati", kaže Dželalija za Večernji list.

16.42  Kod Pristega u zaseoku Samirići požar se nalazi na miniranom području. Čuju se detonacije tenkovskih i protupješadijskih mina. Vatra je već progutala dvije napuštene kuće. Gori na 200-njak metara od ostalih kuća, javlja Index.

16.40  Vatra je, u Lumbardi na Korčuli, u jednom trenutku došla blizu kuća, ali vatrogasci i građani su brzo reagirali, te sada nema otvorenog plamena. Vatrogasci i građani i dalje natapaju rubni dio opožarenog područja, javlja Dnevnik.hr.

16.39 "Kod zaseoka Ostrovica, u blizini Benkovca, bukti ogroman plamen, gori cijelo brdo. Vjerojatno su stradale i neke kuće, vidjeli smo kako vatra dolazi do njih, sada ih više ne vidimo od dima. Zbog nepristupačnog terena gotovo je nemoguće gasiti požar. Dim je u potpunosti zasjenio sunce", javio je iz Ostrovice reporter N1 televizije Hrvoje Krešić.

16.31 Protupožarni zrakoplovi  iz vojarne u Zemuniku u utorak su, uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena su na tri nova požarišta kod Biograda i Kistanja koja su se ponovno razbuktala, izvijestili su iz MORH-a.

Riječ je o požarištima u Vrani kod Biograda te požarištu na prostoru Kistanje-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, dva Airtractora, koji su angažirana na požarištu Lišane Ostrovičke, sudjeluju i u gašenju požara  u Popovićima kod Benkovca.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti su za angažman na terenu  189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i splitskoj Lori. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

15.30 Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća, no zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo. 

14.22 sati - Situacija u Pristegu i dalje nije dobra. I dalje gori oko kuća, a vjetra raspiruje vatru. Na terenu je oko 200 vatrogasaca. Požar na Promini i dalje nije stavljen pod kontrolu. Tinja cijela planina, javlja Dnevnik.hr. 

13.47 sati - Pogledajte video mjesta na kojem su mladići zapalili požar u NP Krka. 

Na ovom mjestu je skupina golobradih mladića zapalila požar u NP Krka Reporter: Mario Matana

Posted by 24sata on 22. kolovoza 2017

13.42 sati - Buknula su dva nova požara kod Kistanja, javlja Dnevnik.hr

13.22 sati - U Diklu je umirovljenom vatrogascu u požaru izgorio maslinik. 

Diklo: umirovljenom vatrogascu u strašnom požaru izgorio maslinik Reporter: Rozeta Bogeljić

Posted by 24sata on 22. kolovoza 2017

13.18 sati - Umorni vatrogasci-heroji odmorili su se prije nego su krenuli u novu borbu s vatrom. Galeriju pogledajte OVDJE.

12.25 sati  Požar se širi u Pristegu pored Benkovca. Jaka bura nosi vatru prema kućama gdje su raspoređene vatrogasne snage. U blizini kuća čuju se detonacije mina. 

12.17 sati Podgorska udruga Sv. Vicenco odlučila je opremiti mjesne vatrogasce te su prodajom hrane i pića prikupili novac za mjesni DVD kako bi ih opremili čizmama, kacigama i naprtnjačama. Skupili su 24.000 kuna. Više pročitajte OVDJE.

12.14 sati - Požari su u glavnom pod kontrolom, a najozbiljnija je situacija na Promini gdje vatrogasci i pripadnici Hrvatske vojske zajednički pokušavaju osigurati liniju požara. Prostor je nepristupačan i nisam siguran kako ćemo to napraviti do večeras, rekao je Volimir Milošević, zapovjednik šibenskih vatrogasaca za N1. 

12.04 sati - "Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., upućene su na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV.

Na ostalim današnjim požarištima u Pristegu je još uvijek Airtractor koji natapa požarište, dok su na Promini angažirana tri Canadaira CL-415 i dva Airtactora AT-802. Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 254 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 80 Splitsko-dalmatinskoj, 70 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).
Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne
", objavio je MORH.

11.55 sati - N1 Televizija javlja da je kod Pristega izgorjela kuća koja je srećom nenastanjena. 

11.43 sati - Državna uprava za zaštitu i spašavanje je objavila najnoviju kartu požarišta. 

11.41 sati - Požar koji je u ponedjeljak navečer buknuo kod mjesta Pisak između Omiša i Makarske je pod nadzorom no vatra je ponegdje još aktivna, javlja Dnevnik.hr 

11.14 satiNa 120 hektara Velebita, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ga ugasila niti kiša, na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića, te za gašenje požara osposobljeni rendžeri NP Sjeverni Velebit i Parka Prirode Velebit, saznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj Zajednici Ličko-senjske županije.

Zapovjednik Hrvoje Ostović kazao je Hini kako požar traje tjedan dana, da su vatrogasci raspoređeni duž cijele Premužićeve staze, jedino što je vrh Borovača, na visini  od oko 1.300 metara, ostao nepokriven zbog izrazite nepristupačnosti, te se očekuje pomoć zračnih snaga, barem u tome da se na požarište dostavi spremnik vode, tzv. kruška.

"Požar od 15. ovog mjeseca traje neprekidno, unatoč tome što je u međuvremenu padala i kiša, jer riječ je o NP koji je u biti prašuma, a nakon kiše je krenula jaka bura, čak oko 120 kilometara na sat, koja traje već tri dana, iako imamo najavu da bi mogla jenjavati pred večer, tako da bismo možda mogli dobiti u pomoć i zračne snage, koje smo zatražili", rekao je Ostović i naglasio da je opožareno 120 hektara, te je vatrena fronta jučer bila dugačka sedam kilometara, a danas je i duža.

Prema Ostoviućevim riječima požar je prošlog petka krenuo s Visibabe na visini od 1.160 metara nad morem, teren je nepristupačan, ali je povučena takozvana "vodena pruga", crijeva za opskrbu vodom, s jakim crpkama koje vodu tjeraju uzbrdo, postavljene su u duljini od gotovo dva kilometra.

"Domicilni vatrogasci iz Senja kažu da je prvi put voda došla na Premužičevu stazu, jer je požarište protegnuto na cijelu dužinu Premužićeve staze, a tu su i vatrogasna vozila sa svojim spremnicima, sve je izuzetno teško, u uvjetima kada su noći i jutra hladna, posebno zbog bure, ali pokrivamo cijeli teren, te vjerujem u uspjeh gašenja", rekao je Ostović.

11.05 sati - Požar na Braču je pod kontrolom i očekuje se da će uskoro biti ugašen, javlja Dnevnik.hr. "Požar je lokaliziran, dobro je. Nema ozlijeđenih ni štete na objektima", kažu u DVD-u Pučišća.

10.45 sati - "Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., pored požarišta na Promini angažirane su na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji.

Na požarištu Pristeg upućen je Candair CL-415 i Airtractor AT-802, dok dva Airtractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i „Lori“ u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 253 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 70 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne" - objavio je MORH.

10.40 sati - Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je o stanju na požarištima u 9:00 sati.

Zadarska županija

Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali je požar pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.

Na širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana, Lepuri, Kašić, Pristeg, Slivnica, Sikovo-Raštane, koji su dojavljani 20. kolovoza 2017. oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Zadarske županije, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar, JVP Vodice, vojnici NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske , Karlovačke, Zagrebačke županije (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar), Krapinsko-zagorske , Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Zatražene su i dodatne snage s kontinenta – Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Varaždinske i Osječko-baranjske županije. Većina požara na benkovačkom području je aktivna.

Šibensko – kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa, za kojeg je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik dojavu zaprimio 17. kolovoza u 14:58 sati, još uvijek je aktivan. Požar se brzo širi. Na terenu su snage iz Šibensko-kninske županije i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar te ispomoć iz Primorsko-goranske, Zagrebačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Zagreba.

Splitsko – dalmatinska županija

Aktivan je požar kod Omiša, Dubci Slime, za kojeg je dojava zaprimljena 21. kolovoza 2017. u 20:50 sati. Na terenu su vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije – ukupno 214 vatrogasaca s 52 vozila. Gašenje je u tijeku.

10.35 sati - Vatra u Pristegu je zaustavljena nekoliko metara od kuća. Požar gase i kanaderi, javlja Dnevnik.hr. 

10.32 sati - Požar na Promini koji utorka ujutro gase dva kanadera, dva air tractora, 250 vatrogasaca i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske obišao je u utorak ministar obrane Damir Krstičević zahvalivši svima koji su sudjelovali  u gašenju te poručivši kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom.

"Još jednom ispred cijele Hrvatske, Ministarstva obrane, Glavnog stožera oružanih snaga želim vas pozdraviti i zahvaliti. Vama, kao i svim drugim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima koji ovih dana, sinoć i noćas ovo čine. Vidimo da imamo ugrozu. To je požar otvorenog plamena, a meni je drago, da smo uz ogroman angažman države, svih elemenata u državi, skupa u jednom partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, kao što je bila u Domovinskom ratu, uspjeli zajedno obraniti i Drniš te dio na benkovačkom području. Hvala dragom Bogu, nitko nije stradao. Za sada nema zapaljenih kuća. Ima uništene imovine, ali nema izgubljenih život i to je najveća vrijednost", poručio je tom prigodom Krstičević.

Hrvatski vojnik je, naglasio je, uvijek sa svojim narodom. "Tu smo uz svoj narod i to je naše obaveza i još jednom, dečki, radite sjajan posao, kao i naši piloti kanadera i air tracotra. Danas, zajedno s njima, vi ste heroji u miru koji pomažu svom narodu. Na to moramo biti ponosni, to je naša zadaća i naša obaveza", poručio je Krstičević.

10.25 sati - Tri požara na području splitsko-dalmatinske županije, u Dupcu, te na otoku Hvaru i kod Labina Dalmatinskog su lokalizirana, a u njihovu gašenju nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, izvijestio je u utorak županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Požar na području Dubca, istočno od Omiša, koji je buknuo u ponedjeljak na večer, lokaliziran je jutros oko 8 sati, a požar na rtu Kabal na Hvaru, koji je buknuo u ponedjeljak prije podne, lokaliziran je u noći s ponedjeljka na utorak oko ponoći, rekao je Glavina. U utorak u ranim jutarnjim satima buknuo j požar i kod Labina Dalmatinskog ali je, po riječima Dražena Glavine, lokaliziran u utorak nešto poslije 8 sati.
On je također kazao kako je s područja splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak upućeno pet vatrogasnih cisterni kao pomoć u gašenju požara na zadarskom području ali će te cisterne danas biti vraćene u splitsko-dalmatinsku županiju pošto je stanje na zadarskom požarištu, kako je rekao glavina, danas povoljnije no jučer.
Također je izvijestio kako je u gašenju požara na rtu Kabal na Hvaru, koji je opožario oko 30 hektara šume, u ponedjeljak bio angažiran i jedan brod koji je do jedne uvale prevezao vatrogasnu pumpu pomoću koje je spašen jedan stambeni objekt.

10.22 sati - Planuo je novi požar i na Braču. "Gori kraj Pučišća, sve vatrogasne snage su na terenu", rekli su u DVD-u Supetar, javlja Dnevnik.hr. 

9.45 sati - Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio ali se u poslijepodnevnim satima očekujemo jačanje bure, rekao je u utorak  zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadra Željko Šoša.

"Jučer je eksplodiralo oko 70-80 mina. Brani se doslovno svaka kuća, kako naiđe fronta. Saniran je i požar u Popovićima, ali to ne znači da je tamo posao gotov. Ljudi su i dalje na terenu, dežuraju jer je moguće da vjetar ponovno rasplamsa rubne dijelove. Ako će nam danas biti dostupne zračne snage, uvjeren sam da ćemo sve požare na našem području staviti pod kontrolu", kazao je Šoša u utorak ujutro na sjednici Kriznog stožera Zadarske županije.
Po njegovim riječima, tamo gdje je minirano vjerojatno će gorjeti i dalje, ali na tim područjima nema velike štete jer ionako ljudska noga tamo ne može ući.
"Napravit ćemo sve da zaštitimo građane i njihovu imovinu. Jučer smo imali 30 požara, a na terenu je sada oko 150 ljudi. Osim požara na benkovačkom području, aktivni su požari u Vrani, Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, nadziru se požari u Kožinu, Svetom Filipu i Jakovu, Slivnici. Imamo dovoljno snaga! Hvala gasiteljima iz cijele Hrvatske, mojim kolegama koji su poslali pomoć", poručio je Šoša.

Napomenuo je i kako je  auto-cesta A1 otvorena, ali uz ograničeni promet.
Na novinarski upit odakle su sve stigli gasitelji, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković kazao je da su se povlačile snage sa šibenskog područja, iz Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske,  Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije... "Dali smo uzbunu za sve vatrogasne snage u Hrvatskoj, tako da su ovdje, na zadarsko područje dosad došle snage iz 15 županija. Ukupno 263 vatrogasca, 46 interventnih vozila 23 kombija za prijevoz ljudi. Jučer su u požaru sudjelovala 109 pripadnika Hrvatske vojske i dva vozila za pitku Hrvatske vojske", rekao je.

Ističe i kako su policijske snage također bile dobro organizirane. "Osim u Zadarskoj županiji, jučer je bilo niz požara. Imali smo dva potpaljivanja Hvara, požar u Milni na Braču, Kožinu, kod Gornjih Brela, na Ugljanu. Aktivirao se požar na području Promine, gdje smo imali manju evakuaciju ljudi. Iako je jutros stanje bolje, budimo oprezni svi skupa, čuvat ćemo požarišta. Ljudi će se izmjenjivati, logistika je dogovorena i nadam se da ćemo sve staviti pod kontrolu. Budimo svi skupa na oprezu jer vjetar je i dalje tu", pozvao je Tucaković.
Kazao je i kako se ostali požari u Dalmaciji nadziru i saniraju, a na području Gornjih Brela došlo je do evakuacije turista, Oni će se jutros vratiti u mjesta na kojima su bili na odmoru.
"Požar je okružen i uhvaćen, bez zračnih snaga. Zemaljske snage su tamo odradile svoj posao. Poslat ćemo jedan helikopter da sanira jedno izdimljavanje na vrhu brdu i otpustit ćemo snage iz Dubrovačko-neretvanske županije jer procjenjujemo da bi bura mogla jačati na području južne Dalmacije tako da ljudi budu spremni i na tom dijelu. Na Promini je jutros situacija mirnija, u 6.40 sati poslali smo jedan kanader, a ako ne bude jakog vjetra poslat će se još dva kanadera i tri zračna traktora. Jedan požar aktivan je i kod Jablanca u Ličko-senjskoj županiji, ali sve je pod kontrolom", izvijestio je Tucaković.
Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je svima koji su sudjelovali u gašenju požara te naglasio kako nije bilo panike, a sve službe radile su svoj posao sinkronizirano i na vrijeme što je u takvim situacijama najvažnije.
"Nitko nije nastradao, nitko nije ozlijeđen, nijedna kuća nije izgorjela. Opožarena površina je ogromna. Obišli smo cijelo područje, iz zraka i to izgleda još mnogo gore. Nisu čak toliko stradale poljoprivredne površine, većinom su gorjeli šuma i pašnjaci. Imamo 200 ljudi na terenu, osigurali smo za sve tople obroke, piće, vodu, sve što im treba", poručio je Longin.

9.30 sati - U požaru koji je u ponedjeljak u 20.50 sati buknuo u Dupcima pored Omiša do utorka ujutro je izgorjelo oko 20 hektara borove šume, a 213 vatrogasaca na terenu ga još uvijek gasi, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar, koji je sinoć nošen jakom burom divljao i mijenjao smjer, gasi 30 postrojbi sa 52 vozila i to Zadvarje, Makarska, Gradac, Drvenik, Podgora, Promajna, Tučepi, Brela, Baška Voda, Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Zagvozd, Lovreć, Gata, Imotski, Trogir, Kaštela, Gomilica, Mladost, Žrnovnica, Dugopolje, Slatine, Podstrana, JVP Split, JVP Dubrovačko primorje-Dubrovački vatrogasci, te DIP Dubrovnik.

Iako se stanje na terenu jutros u 4.40 sati smirilo požar je još uvijek aktivan na par mjesta na brdu, pa će brojni vatrogasci i danas ostati na terenu ne bi li požar lokalizirali.Osim tog požara na području Splitsko-dalmatinske županije i dalje je aktivan onaj na Hvaru, točnije poluotoku Kabal, predio Tiha koji je planuo u ponedjeljak oko 9.30 sati, a potom su vatrogasci u 11.20 sati dobili dojavu o još jednom požaru na tom području koji je bio udaljen od prvog požara svega 150 metara.Odmah se u gašenje požara sa sedam vozila uključilo 30 vatrogasaca iz DVD Split, Vranjic, Omiš, Dugi Rat, Kaštela, Mladost, Gomilica, Trogir, JVP Split i sezonci iz Sinja. Zbog promjene vjetra nešto poslije 15 sati požar je promijenio smjer i u jednom momentu počeo se širiti prema Starom Gradu, no vatrogasci su ga svladali. Gasitelji i dalje rade na sanaciji požarišta.

I dalje je aktivan i požar na Svilaji koji je buknuo još 12. kolovoza i koji je do danas u nekoliko navrata bio lokaliziran, no zbog vremenskih uvjeta i na nekim mjestima teško pristupačnog terena gašenje je otežano.

9.27 sati - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević obići će u utorak tijekom prijepodneva požarišta na području Promina te se sastati s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, doznaje se iz Ministarstva obrane.

9.22 sati - Dvojica mladića starih 17 i 18 godina su uhićeni zbog sumnje da su podmetnuli požare. Više pročitajte OVDJE. 

9.02 satiU ranim jutarnjim satima utorka na požarišta Promine kod Drniša stiglo je iz Karlovačke županije 28 novih vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila, te ih je sada na raznim požarištima ukupno 42-je sa 13 vozila.

Vod od 28 vatrogasaca vodi Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković koji kaže da su na požarište zapadnog djela Promine raspoređeni u osam sati, te su dobili zadatak da lokaliziraju, spriječe širenje požara koji se zavukao u nekoliko kotlina na padinama Promine.

"To su lokacije na kojima se ne očekuje djelovanje zračnih snaga već naših zemaljskih. Hvatamo ovo dopodnevno vrijeme dok nema jakog vjetra te na ovoj lokaciji mijenjamo kolege iz Zagreba, da se mogu odmoriti, rekao je Franković Hini telefonom s požarišta.

Kod kuće je u pripravnosti još 40 vatrogasaca, bilo za potrebe intervencija u Karlovcu ili za pomoć kolegama na požarištima priobalja, saznaje Hina u Županijskoj vatrogasnoj zajednici.

Vatrogasci su došli sa sedam vozila iz Karlovca, Mahićna, Dvorišća Ozaljskog, Orlovca, Vojnoća, Koritinje i Slunja, a vatrogasci su još i iz Slunja, Rakovice, Ozlja, Vrhovca, Kašta, Jurova i Siće.

Kako stanovnici Karlovačke županije ne bi pomislili da su zbog toga nezaštićeni zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Miroslav Rade ističe da operativna sposobnost nije umanjena jer je u pripravnosti još 40 vatrogasaca te da profesionalna Javna vatrogasna postrojba radi u uobičajenim smjenama.

"Kada kažemo 40 ljudi, to su oni koji su oslobođeni od posla i spremni su krenuti odmah za potrebe intervencija u Karlovcu ili za ispomoć nekome. Osim toga u cijeloj županijskoj Vatrogasnoj zajednici nas je oko 1.200 osposobljenih za razne intervencije koje bi možda zatrebale, samo u Karlovcu je tristo dobro obučenih vatrogasaca", rekao je Rade.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili osim Karlovčana i kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

8.59 sati - Saborski zastupnik iz redova Mosta Miro Bulj također se jučer zajedno sa svojim sugrađanima priključio vojsci i vatrogascima u obrani Drniša od požara. Zajedničkim snagama, neumorno su do ranih jutarnjih sati u naselju Badanj ispilili stabla i uredili protupožarni pojas za obranu Drniša od vatrene stihije koja se približavala iz pravca Promine.

8.42 sati - MORH je objavio da su tehničari cijelu noć pripremali avione za gašenje požara. 

"Stručni timovi zrakoplovno-tehničkog i osoblja za potporu letenja Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika cijelu su noć, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., pripremali protupožarne avione za akcije gašenja požara iz zraka danas, u utorak, 22. Kolovoza 2017. godine.

Uz ispiranja Canadaira CL-415 od morske soli i punjenja gorivom zrakoplovni tehničari najviše su vremena posvetili poslijeletnim pregledima, povremenim 50-satnim pregledima i provjerama, kao i svim drugim zahvatima kako bi do jutra kompletne zračne snage bile pripravne poletjeti na požarišta.

Zahvaljujući upravo iznimnom trudu i radu zrakoplovnih tehničara ostvaruje su visoki stupanj ispravnosti i spremnosti zračnih snaga u gašenju požara, a posebnu zahvalu zrakoplovnim tehničarima sinoć je za vrijeme posjeta zračnim snagama uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević".

8. 35 sati - Rano jutros održan je sastanak Kriznog stožera u zgradi Zadarske županije na kojem su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Zadarske županije Željko Šoša, zadarski župan Božidar Longin i Dragan Lozančić, ravnatelj DUZS-a, piše Dnevnik.hr.

- Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH. Jučer je angažirano stotinjak pripadnika vojske. Požar su gasili vatrogasci iz 15 županija. Cijeli sustav je podignut. Stanje jutros je mirnije, ali budimo oprezni. Došli su novi ljudi koji će čuvati požarište. Nadam se da ćemo sve požare staviti pod kontrolu, ali treba biti oprezan jer bi bura nakon podneva trebala ojačati. Najbitnije je da nitko nije ozlijeđen - rekao je Slavko Tucaković. 

8.28 sati - Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Vatrogasci, mještani, lovci, planinari... zajedno su uspjeli formirati liniju obrane pa je požar u naselju Lišnjak zaselak Čuline zaustavljen.

Međutim požar i dalje bukti u naselju Velušić zaselak Bibići i Raiči, kazao je Dželalija.

Nakon noćašnje evakuacije dvadesetak osoba iz tih mjesta novih evakuacija stanovnika jutros nije bilo.

7.44 satiPožar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.
Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak manji dio žitelja Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina.
U požaru kod Brela koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.
Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

7.21 sati - Kuće u Pristegu su obranjene, a požar u Promini kod Omiša također bi trebale gasiti i zračne snage. 

7.08 sati - Vatra je zaustavljena na kilometar i pol od Drniša. Kuće nisu ugrožene, a vatru gasi oko 200 vatrogasaca i vojnika. Prema Drnišu su poletjela i tri kanadera. Bura je malo oslabjela, a tijekom dana vjetar bi trebao krenuti prema sjeverozapadu, javlja HRT. 

7.04 sati - Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h, zbog smanjene vidljivosti od dima, javlja HAK.

Zbog požara zatvorene su ceste:

- državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu;
- državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju (kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste);
- ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina;
- ŽC6258 Smilčić-Islam Latinski (DC56).

Vatrogasci iza sebe imaju tešku i besanu noć, a niti u utorak ujutro situacija nije puno bolja. Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20:30 sati buknuo na predjelu Vrulja, zapadno od Brela na Makarskom primorju, i proširi se prema Brelima situacija na požarištu nešto je povoljnija, no vatra i dalje gori, ali se požar više ne širi, javlja Dnevnik.hr. Dio državne ceste D8 od Brela prema Omišu, koji je u ponedjeljak navečer od 21:25 sati zatvoren za sav promet, otvoren je u utorak ujutro u 5:30, a promet je pušten u oba smjera.

 - Uspjeli smo tijekom noći formirati liniju obrane naselja Siverić i Badanj. Sam Drniš nije ugrožen, ali situacija je i dalje izrazito teška. Očekujemo tijekom jutra pomoć hrvatske vojske čijih 100 pripadnika stiže kod nas. Najveći je problem vjetar koji je i dalje snažan i neprestano mijenja smjer. Trenutačno ne znamo možemo li računati na pomoć iz zraka - rekao je oko 6 sati  načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija. 

U pomoć došli kolege iz drugih županija

Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutno u njegovu gašenju sudjeluje 400-njak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

"Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bi obranili mjesta Siverić i Badanj", rekao je Dželalija.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Zbog vatrene stihije ranije tijekom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići i Raići, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom Dječjem vrtiću.

U slučaju potrebe za smještaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni križ koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine, rekao je Dželalija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić