Obavijesti

News

Komentari 57

VIDEO Vatrogasci prosvjedovali u Zagrebu: Želimo da nas uvaže i da napokon riješimo probleme

VIDEO Vatrogasci prosvjedovali u Zagrebu: Želimo da nas uvaže i da napokon riješimo probleme
5

Prosvjed "Lažima se vatre ne gase" organizirali su jer su pojedini osnivači JVP-a najavili gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi jer nisu u mogućnosti financirati rad javnih vatrogasnih postrojbi koje su osnovali.

VIDEO

Uz trube i sirene u petak je u Zagrebu održan veliki prosvjed vatrogasaca. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Odbor za vatrogastvo udruženi u Koordinaciju sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca, organizirali su prosvjed koji je započeo s okupljanjem na Europskom trgu, a prosvjednici su u koloni išli do Markovog trga. Od Zagrebačkog velesajma krenula je i kolona od 70-ak vatrogasnih vozila, koja je nastavila prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Selskoj.

Pokretanje videa...

Veliki prosvjed profesionalnih vatrogasaca 00:57

Prosvjed "Lažima se vatre ne gase" organiziraju nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi jer nisu u mogućnosti financirati rad javnih vatrogasnih postrojbi koje su osnovali.

- Odazivom smo i više nego zadovoljni, debelo preko tisući ljudi je bilo, nismo mislili da će biti toliko - rekao nam je tajnik Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Frane Žudić.

FOTO Brzom reakcijom izbjegli katastrofu: Zapalio se auto u kojem je bila slovenska obitelj
FOTO Brzom reakcijom izbjegli katastrofu: Zapalio se auto u kojem je bila slovenska obitelj

Dodaje kako su prije prosvjeda sjeli i razgovarali s Vladom i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

- Oni su sa svime upoznati. Nismo pričali o detaljima jer treba prvo riješiti pitanje Vlade. Trenutno ne bi trebalo doći do gašenja postrojbi nego u narednom periodu moramo sjest za stol i počet radit skupa kao socijalni partneri s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom kao zakonodavcem na tim aktima kojim bi se regulirale i kategorizacija postrojbi i klasifikacija radnih mjesta da bi na temelju toga mogli tražiti ta veća decentralizirana sredstva i tako omogućit lokalnoj samoupravi da ne razmišlja o potezima gašenja vatrogasnih postrojbi što je definitivno pogubno za svih - ističe Žudić.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ranije je čestitao svim vatrogascima njihov dan.

- Želim im zahvaliti na njihovom važnom, odgovornom poslu, dugoj tradiciji vatrogastva u Hrvatskoj - rekao je podsjetivši da je njegova Vlada donijela novi Zakon o vatrogastvu te u sustav uložila nešto manje od 600 milijuna eura.

Dodao je i da je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio prijedloge četiri pravilnika vezano za visinu dodatka za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca.

- Vjerujem da će se s ovim prijedlozima, uz eventualne korekcije, sustavno i strukturno riješiti organizacija vatrogasnog sustava u partnerstvu nacionalne razine i lokalnih jedinica - zaključio je Plenković.

VIDEO Konvoj vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije i Istre ide na prosvjed u Zagrebu
VIDEO Konvoj vatrogasaca iz Primorsko-goranske županije i Istre ide na prosvjed u Zagrebu

Tucaković nam je potvrdio da je u Vladi dogovoreno da se krene u rješavanje problematike.

- Čim se vlada formira dogovor je da se nađe rješenje, da se poveća iznos decentraliziranih sredstava za vatrogastvo gradovima i općinama. Cilj je da se koeficijenti profesionalnih vatrogasaca izjednače na 1,54. Svi koji rade u smjenama imaju pravo na još pet posto na plaću. Gradovi mogu dati i više ako žele - rekao nam je Tucaković.

Žudić je poručio kako nade i dobre vjere imaju, ali vrijeme ističe.

- Stalno govorimo riješit ćemo, ali vrijeme ide i zato smo tu jer još uvijek ništa nismo riješili. Nadamo se dobrom samo je pitanje vremenski rok koji je lagano iscurio kod ljudi. Glavna poruka bi bila uvažite nas, postojimo i hajdemo riješit problem - zaključio je Žudić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.