Obavijesti

News

Komentari 25

Važno: Kome točno od štediša Ljubljanske sutra istječe rok?

Važno: Kome točno od štediša Ljubljanske sutra istječe rok?
3

U ponedjeljak ističe rok za zahtjev samo onima koji nisu štediše niti nasljednici, već su štednju kupili, stekli je kroz ugovore o doživotnom uzdržavanju, ovrhom...

VIDEO

Štediše Ljubljanske banke, ali i njihovi nasljednici ne moraju u ponedjeljak podnositi nikakav zahtjev u podružnici te banke u Zagrebu da bi dobili svoju deviznu štednju. Iako su neki mediji prenijeli da je ponedjeljak zadnji rok, to nije točno.

U ponedjeljak ističe rok za zahtjev samo onima koji nisu štediše niti nasljednici. 

Slovenija je zakonom omogućila da isplatu stare devizne štednje dobiju i oni koji nisu originalni štediše i nasljednici, ali su na temelju „valjanog pravnog posla“ stekli štednju. 

Primjerice, to su oni koji su potpisali ugovor kojim su kupili deviznu štednju, stekli je kroz ugovore o doživotnom uzdržavanju, ovrhom, cesijom ili na bilo koji drugi način. 

Ukratko, ponedjeljak je zadnji rok za one koji nisu bili štediše i nisu nasljednici, ali imaju knjižice i pravo na štednju zbog „pravnog posla“ s izvornim štedišom.

Moraju imati dokaz kako su stekli štednju

Samo oni, a to je manji broj od 130.000 štediša, moraju najkasnije u ponedjeljak predočiti dokumente na osnovu kojih su stekli štednju ili neće imati pravo na isplatu. Moraju se obratiti u poslovnicu Ljubljanske banke u Zagrebu u Savskoj cesti 41, a radno vrijeme je od 9 do 13 sati.

Prethodni zahtjev za njih je i svojevrsna zaštita izvornih štediša. Primjerice, u okupiranim područjima je netko mogao ukrasti knjižice, mnoge štediše ne mogu i do svoje knjižice jer su je dali Božidaru Vukasoviću da ih zastupa. 

Kako netko ne bi zlorabio knjižice, mora dokazati da mu pripada štednja iako nije niti štediša niti nasljednik. 

Šredišama i nasljednicima rok do kraja 2017. godine

Štediše i njihovi nasljednici ne trebaju se brinuti i oni nisu u ovoj grupi. Ne trebaju sutra podnositi nikakve zahtjeve. Štedišama i nasljednicima rok za podnošenje zahtjeva teče tek od utorka. I traje do kraja 2017. godine. Nema bojazni da će izgubiti pravo na svoj novac.

 - Jedini način da ne ostvare pravo na povrat svog novca je da do kraja 2017. godine ne podnesu zahtjev za verifikacijom  - odgovorili su nam iz slovenske agencije koja provodi postupak povrata.

Za povrat svog novca, štediše i nasljednici čak i ne moraju imati knjižicu koja dokazuje da su imali novac. 

>>> Kakve su kamate, koliko novca će okvirno dobiti, gdje se podnose zahtjevi, što treba priložiti, koji su rokovi isplate, sve štediše i njihovi nasljednici mogu doznati u velikom vodiču koje će 24sata objaviti u tiskanom izdanju u srijedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.