Obavijesti

News

Komentari 165

'Već 26 godina u kući nemam struju, kuhinju ni kupaonicu...'

'Već 26 godina u kući nemam struju, kuhinju ni kupaonicu...'
2

Štefici žele omogućiti obnovu krova, zamjenu dotrajalih prozora i uređenje zidova koje je nagrizla vlaga. Nadaju se donatorima koji će pomoći materijalom i radom, ali i financijama

VIDEO

Štefica Čavužić (78) iz Krapine živi sama u jedva desetak četvornih metara u koje je smjestila kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu. Struje nema otkad joj je umro suprug 1992. godine, a tekuću vodu u kući nikad nije ni imala.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:22

Stambeni prostor nije adekvatan za život, ali to je jedino što ima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- A čujte, kupim si svijeće pa ih navečer zapalim ako sam budna, ali uglavnom idem spavati kad padne mrak. Nemam televizor, hladnjak ni telefon. Nemam ni kupaonicu, kuhinju ni puno drugih stvari. Snalazim se kako god mogu, a uvijek se ima nešto za raditi da mi brže prođe dan. Problem je jedino što me zdravlje sve slabije služi, pa više ne mogu raditi po vrtu – vodi nas u svoju trošnu kuću Štefica Čavužić (78) iz Krapine objašnjavajući kako je cijelog života bila poljoprivrednica i bavila se gospodarstvom pa je uz zemlju imala i krave, svinje i kokoši. Danas nema ništa, a i ono malo vrta koji je donedavno obrađivala uzgajajući povrće obraslo je u grmlje i korov.

- Primam 900 kuna zajamčene minimalne naknade. Od toga kupim kavu, šećer, sol, mlijeko i brašno. Za ništa drugo mi ne ostane novca. Jedini koji me obilaze su volonteri Hrvatskog crvenog križa. Imam pravo na program pomoći u kući pa mi oni donose ručak svaki dan. Da nije toga, bila bih gladna – opisuje Štefica svoju mučnu svakodnevicu.

Kuća koja izvana djeluje prostrano, zbog oštećenja i dugogodišnjeg neodržavanja zapravo je u iznimno lošem stanju.

- Prije više godina nevrijeme je odnijelo dio krova pa curi voda. Sve prostorije su vlažne. Živim samo u ovoj sobi, a kao što vidite, i ovdje je vlaga. Kad pada kiša, voda curi po zidovima i uz prozor – objasnila je ona. Na težak život pun rada i odricanja je navikla, no najviše je boli što ima sina koji rijetko dolazi.

- On živi u drugom gradu i ondje radi, ali ima jako puno posla i malo vremena. Telefonom svako toliko nazove susjede i pošalje mi pozdrave uz poruku da je prezaposlen – objašnjava nam Štefica.

Na pitanje pošalje li joj sin novac ili pomogne na drugi način, procijedila je da od njega nije vidjela ni kune. Hrvatski crveni križ s HRT-om pokrenuo je akciju “Uz nas niste sami – za dostojanstven život”.

Štefici žele omogućiti obnovu krova, zamjenu dotrajalih prozora i uređenje zidova koje je nagrizla vlaga. Nadaju se donatorima koji će pomoći materijalom i radom, ali i financijama. Podržite akciju pozivom na broj: 060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om; teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.), uplatom na račun - IBAN: HR0523600001502387496 u Zagrebačkoj banci. Akcija traje od 1. 10. do 31. 10. 2018. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti