Obavijesti

News

Komentari 60

Već ove godine će prvi Hrvati primiti novi lijek za rak pluća

Već ove godine će prvi Hrvati primiti novi lijek za rak pluća
1

Procjena je da će lijek, jednom kad uđe u kliničku primjenu, dobivati oko 5 posto ukupno oboljelih od karcinoma pluća, što je u Hrvatskoj nekoliko desetaka pacijenata na godinu

VIDEO

Već ove godine prvi bi pacijenti u Hrvatskoj trebali dobiti eksperimentalni inovativni lijek za liječenje karcinoma pluća kojeg je sa svojim timom osmislio hrvatski znanstvenik u Torontu, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku tamošnjeg sveučilišta, dr.sc. Igor Štagljar.

Potvrdio nam je to prof.dr. Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, koja usko surađuje s dr. Štagljarom i gdje će se obavljati kliničko ispitivanje. Riječ je o lijeku za takozvane karcinome pluća nemalih stanica, uzrokovanih mutacijama u proteinu EGFR.

Kako nam je pojasnio prof.dr. Samaržija, dr. Štagljar i njegov tim otkrili su dvije molekule koje bi trebale djelovati na rezistentne (otporne) tumore, odnosno, na one koji više ne reagiraju na trenutno dostupne lijekove. Iako je riječ o najčešćoj vrsti tumora koji zahvaća pluća, prof. dr. Samaržija kaže da se ne ponašaju svi karcinomi nemalih stanica jednako, niti imaju jednaku molekularnu građu.

Stoga će se raditi probir pacijenata kojima bi novi lijek mogao pomoći. Procjena je da će lijek, jednom kad uđe u kliničku primjenu, dobivati oko 5 posto ukupno oboljelih od karcinoma pluća, što je u Hrvatskoj nekoliko desetaka pacijenata na godinu.

- Mi već deset godina imamo lijekove koji su ciljana terapija za karcinom pluća. Sad koristimo treću generaciju takvih lijekova. No tumori se mijenjaju i možemo reći da su lukavi, pa vrlo brzo promijene svoju građu i postanu otporni na lijek. Ovo što dr. Štagljar osmišljava sa svojim timom zapravo je način kako pobijediti tu novostvorenu otpornost tumora i kako ga nadmudriti da ne postaje otporan na lijek, te da tumorska stanica pod utjecajem lijeka brzo propadne - tumači prof.dr Samaržija dodajući kako je cilj da općenito najsmrtonosniji među svim tumorima, karcinom pluća, postane kronična bolest, uz produženo preživljavanje pacijenata.

'Imamo lijek protiv raka pluća, počet ćemo ga primjenjivati'
'Imamo lijek protiv raka pluća, počet ćemo ga primjenjivati'

Dosadašnji lijekovi, naime, nisu imali dugotrajni učinak, pa bi upravo u tom području mogla nastati prekretnica s novim lijekom dr. Igora Štagljara. Kliničkom ispitivanju i primjeni eksperimentalnog lijeka na Klinici Jordanovac prethodi stroga zakonska procedura, no svakako se očekuje da će već ove godine prvi pacijenti, koji zadovolje sve medicinske kriterije po tipu svoje bolesti, dobiti novi eksperimentalni lijek.

U Hrvatskoj godišnje od karcinoma pluća oboli 3.000 ljudi, a umre ih čak 2.800. Takve su statistike, nažalost, prisutne u cijelom svijetu i stoga se rak pluća smatra najsmrtonosnijim od svih karcinoma. Dr. Igor Štagljar prošloga je ljeta već najavio da oboljeli od raka pluća mogu biti sretni i zadovoljni zbog rezultata studije koja je trajala tri godine, a prije dva dana je izjavio da je lijek spreman za fazu kliničkog ispitivanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...