Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

Već ove godine će prvi Hrvati primiti novi lijek za rak pluća

Procjena je da će lijek, jednom kad uđe u kliničku primjenu, dobivati oko 5 posto ukupno oboljelih od karcinoma pluća, što je u Hrvatskoj nekoliko desetaka pacijenata na godinu

Igor Stagljar
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Već ove godine prvi bi pacijenti u Hrvatskoj trebali dobiti eksperimentalni inovativni lijek za liječenje karcinoma pluća kojeg je sa svojim timom osmislio hrvatski znanstvenik u Torontu, profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku tamošnjeg sveučilišta, dr.sc. Igor Štagljar.

Potvrdio nam je to prof.dr. Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, koja usko surađuje s dr. Štagljarom i gdje će se obavljati kliničko ispitivanje. Riječ je o lijeku za takozvane karcinome pluća nemalih stanica, uzrokovanih mutacijama u proteinu EGFR.

Kako nam je pojasnio prof.dr. Samaržija, dr. Štagljar i njegov tim otkrili su dvije molekule koje bi trebale djelovati na rezistentne (otporne) tumore, odnosno, na one koji više ne reagiraju na trenutno dostupne lijekove. Iako je riječ o najčešćoj vrsti tumora koji zahvaća pluća, prof. dr. Samaržija kaže da se ne ponašaju svi karcinomi nemalih stanica jednako, niti imaju jednaku molekularnu građu.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Stoga će se raditi probir pacijenata kojima bi novi lijek mogao pomoći. Procjena je da će lijek, jednom kad uđe u kliničku primjenu, dobivati oko 5 posto ukupno oboljelih od karcinoma pluća, što je u Hrvatskoj nekoliko desetaka pacijenata na godinu.

- Mi već deset godina imamo lijekove koji su ciljana terapija za karcinom pluća. Sad koristimo treću generaciju takvih lijekova. No tumori se mijenjaju i možemo reći da su lukavi, pa vrlo brzo promijene svoju građu i postanu otporni na lijek. Ovo što dr. Štagljar osmišljava sa svojim timom zapravo je način kako pobijediti tu novostvorenu otpornost tumora i kako ga nadmudriti da ne postaje otporan na lijek, te da tumorska stanica pod utjecajem lijeka brzo propadne - tumači prof.dr Samaržija dodajući kako je cilj da općenito najsmrtonosniji među svim tumorima, karcinom pluća, postane kronična bolest, uz produženo preživljavanje pacijenata.

HRVATSKI ZNANSTVENIK: 'Imamo lijek protiv raka pluća, počet ćemo ga primjenjivati'

Dosadašnji lijekovi, naime, nisu imali dugotrajni učinak, pa bi upravo u tom području mogla nastati prekretnica s novim lijekom dr. Igora Štagljara. Kliničkom ispitivanju i primjeni eksperimentalnog lijeka na Klinici Jordanovac prethodi stroga zakonska procedura, no svakako se očekuje da će već ove godine prvi pacijenti, koji zadovolje sve medicinske kriterije po tipu svoje bolesti, dobiti novi eksperimentalni lijek.

U Hrvatskoj godišnje od karcinoma pluća oboli 3.000 ljudi, a umre ih čak 2.800. Takve su statistike, nažalost, prisutne u cijelom svijetu i stoga se rak pluća smatra najsmrtonosnijim od svih karcinoma. Dr. Igor Štagljar prošloga je ljeta već najavio da oboljeli od raka pluća mogu biti sretni i zadovoljni zbog rezultata studije koja je trajala tri godine, a prije dva dana je izjavio da je lijek spreman za fazu kliničkog ispitivanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message