Obavijesti

News

Komentari 1

Već s devet godina snimaju se pa dijele filmiće na mrežama

Već s devet godina snimaju se pa dijele filmiće na mrežama

Istraživanje na 1772 adolescenta pokazalo je da je prije 10. godine profil na društvenoj mreži otvorilo 17,5 posto djece. Ondje su aktivni više od pet sati na dan, a najviše koriste YouTube

VIDEO

Dječak od devet godina snimao se kako pokazuje srednji prst, objavio tu snimku na TikToku, pokazivao prijateljima iz razreda, međusobno su je dijelili i komentirali..., upozorila je razrednica osnovne škole u središnjoj Hrvatskoj.

Poziva roditelje da razgovaraju s djecom, da im objasne opasnosti koje internet može nositi kao i što je primjereno, a što ne bi trebalo dijeliti online. Mnogo djece već u trećem razredu osnovne škole koristi neku od društvenih mreža, osobito je popularna TikTok. Mnogo vremena provode i na YouTubeu, gdje opasnost vreba i iz skrivenih poruka.

Šute o iznudama i ucjenama: Djeci plasiraju ubojite snimke
Šute o iznudama i ucjenama: Djeci plasiraju ubojite snimke

- Sin je gledao video o nekoj videoigri i pojavila mu se snimka muškarca koji se ozljeđuje. To ga je toliko uznemirilo da mi je odmah sve ispričao. Zatim je rekao da je u drugom videu bila slika cure koja pije ‘dizel vodu’, odnosno prozirnu nepoznatu tekućinu iz plastične boce, koju su tako nazvali - požalila se majka devetogodišnjaka.

Takve, potencijalno opasne poruke, bile su plasirane u sklopu sasvim drugog sadržaja. Pojavljuju se iznenada, traju vrlo kratko, a kako bi ih roditelji detektirali, potrebno je pažljivo pogledati cijeli dugotrajni video.

Neprimjereni sadržaji često cirkuliraju internetom mjesecima prije nego što ih uklone.

Istraživanje koje je u 2019. provela Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, pokazalo je da je gotovo svaki četvrti adolescent otvorio prvi profil na društvenoj mreži s 12 godina, a prije 10. godine profil je otvorilo 17,5 posto mladih.

Oni su razgovarali s učenicima prvih i trećih razreda srednjih škola iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika, ukupno njih 1772.
Gotovo svi adolescenti imaju pristup internetu od kuće. Svaki treći adolescent društvene mreže koristi od 3 do 5 sati na dan, a svaki peti više od 5 sati na dan.

Također, svaki peti adolescent društvene mreže provjerava stalno, bez obzira na to je li stigla neka obavijest ili ne. Od svih društvenih mreža najviše mladih koristi se YouTubeom, čak 97,7 posto.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...