Obavijesti

News

Veće upisne kvote trebaju na računarstvu, ali i na logopediji

Veće upisne kvote trebaju na računarstvu, ali i na logopediji
1

Prije odluke o studiju važno se, naravno, što bolje informirati o tome kako će vas i koliko pojedini program osposobiti za karijeru u današnjem globaliziranom poslovnom okruženju. Koje vještine danas najviše traže poslodavci i kako se lako možete "prodati" na tržištu rada?

VIDEO

U Zagrebu će najizvjesniju budućnost imati maturanti koji upišu medicinu, strojarstvo ili fiziku i informatiku. Kvote treba povećati i na studijima računarstva, farmacije, logopedije, rehabilitacije, elektrotehnike... S druge strane, sve je manja potreba za politolozima, novinarima, onima koji završe prometne smjerove, filozofiju, agronomiju... Posljednji su to rezultati analize potreba tržišta rada koju je proveo Hrvatski zavod za zapošljavanje, a na njihovim internestkim stranicama su podaci za svaku županiju. Na temelju toga izradili su preporuke za obrazovnu upisnu politiku u ovoj godini.

Prije odluke o studiju važno se, naravno, što bolje informirati o tome kako će vas i koliko pojedini program osposobiti za karijeru u današnjem globaliziranom poslovnom okruženju. Koje vještine danas najviše traže poslodavci i kako se lako možete "prodati" na tržištu rada? Postoje različite analize, a mi donosimo samo neke.

Svjetski ekonomski forum anketirao je više od 350 radnika iz devet područja u 15 svjetskih ekonomija te su na temelju toga došli do zaključka kako će tehnološki napredak prisiliti tržišta da od zaposlenih traže vještine koje danas i nisu toliko važne.

Neke od njih su rješavanje kompleksnih problema, kritičko razmišljanje, kreativnost, upravljanje ljudskim resursima, koordinacija s drugima, emocionalna inteligencija, procjena i donošenje odluka, socijalna vještina pomaganja drugima, pregovaranje, kognitivna fleksibilnost (sposobnost da razmišljate o više pojmova istovremeno).

Posljednjih nekoliko godina intenzivno se traže stručnjaci koji kombiniraju znanja iz računarstva, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i poslovanja, odnosno ekonomije. Snažan je naglasak upravo na primjeni modernih tehnologija u poslovnim okruženjima, pa su tako jako na cijeni vještine poput statističke analize i snalaženja u velikoj količini podataka te konzaltingu vezanom uz poslovne informacijske sustave i poslovno obavještavanje (business intelligence). Kako današnje poslovanje generira izuzetno velike količine podataka, inženjeri koji znaju planirati i primijeniti ovakve sustave bit će sve više traženi.

Druge vrlo tražene vještine idu u smjeru primjene informatičkih tehnologija i suvremenog marketinga. 

Primjerice, programiranje u raznim programskim jezicima i razvoj aplikacija, naročito onih mobilnih i web aplikacija, razvoj inovativnih korisničkih sučelja, računalna grafika i animacija tek su neka od područja bez kojih je nezamisliv daljnji razvoj tehnologije i njezine uloge u poslovanju. 

No, ako ste se preplašili da sve mora biti jako "ozbiljno", tome uistinu nije tako: razvoj računalnih igara i znanja vezana uz ovo područje pojedincima nude "ulaz" u industriju vrijednu više od stotinu milijardi dolara. S druge strane, kako se sve više oslanjamo na računala u svim vidovima života – a mnogi posvećuju nedovoljno pažnje informacijskoj sigurnosti – stručnjaci za informatičku sigurnost, naročito u korporativnom svijetu, ne moraju se bojati da će ostati bez izuzetno dobro plaćenog posla. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine
KOJI FAKS ODABRATI

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine

Jasno je kako su prednosti privatnih studija višestruke, a ovo su one koje predavači i studenti neprestano ističu. Povezanost sa svijetom rada, više vremena za konzultacije s predavačima, učionice budućnosti...

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!
DRŽAVNI ILI PRIVATNI STUDIJ?

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!

Istraživanje EduCentra pokazalo je kako bi 40 posto ispitanika rado upisalo privatni fakultet kada bi im to dopuštale mogućnosti. Shvaćajući koliko je ulaganje u obrazovanje bitna stavka sve češće biraju privatno obrazovanje...
10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?
ODABIR KARIJERE

10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?

Koje vještine danas najviše traže poslodavci i kako se lakše možete prodati na tržištu rada? Stručnjaci za profesionalno usmjeravanje donose ključne savjete kako odabrati studij i buduću karijeru