Obavijesti

News

Komentari 158

Večernje novosti: Srbi uvijek dobijaju veće kazne za zločin

Večernje novosti: Srbi uvijek dobijaju veće kazne za zločin
1

Beogradski list "dokazuje" da Srbi za ratne zločine dobijaju duple kazne. Pupovac smatra da je Hrvatska neprofesionalna kad su u pitanju okrivljeni sa srpske strane

VIDEO

Kad se u Srbiji sudi za ratni zločin gotovo uvijek se dodjeljuje najveća zakonska kazna od 20 godina ili minimalno 15. Mi se uvijek pridržavamo standarda. No, u Hrvatskoj se uvijek polazi od načela da su optuženi “branili svoj narod”, kao da drugi nisu branili svoj. I zakonska rješenja i kazne koje se izriču su strategija ponižavanja i kažnjavanja protiv Srba, smišljena još kada se osnivao Haaški tribunal - kaže  odvjetnik Branislav Tapušković za beogradske Večernje novosti koji donose veliki tekst u kojemu se "dokazuje" kako Srbi za ratne zločine "uvijek dobijaju duple kazne". Navode i primjer nadavnog izricanja presude Hrvatima za ratni zločin počinjen u Kerestincu nad Srbima koji su dobili "od jedne do tri godine zatvora, a kao olakšavajuću okolnost Županijski sud u Zagrebu uzeo je činjenicu da su sudjelovali u obrambenom ratu”.

S druge strane iznose primjer iz Srbije, gdje je "Prizivni sud Srbije jednom od osuđenih za isto kazneno djelo - zlostavljanje civila u logoru Ekonomija, Vukovar - povećao kaznu zatvora sa 15 na 20 godina". Pravni stručnjaci tumače kako su razlike u presudama zbog različitih zakona, ali i okolnosti u kojima je zločin počinjen.

- Sud najprije utvrđuje činjenično stanje, pa se uzimaju olakašavajuće i otežavajuće okolnosti. Hrvatski zakon predviđa i posebno olakašavajuće okolnosti. Zbog toga su u Hrvatskoj moguće kazne i ispod zakonskog minimuma od pet godina, osobito za pripadnike hrvatske vojske - pojašnjava Savo Štrbac, direktor Dokumenatcijskog centra Veritas Štrbac, i osim slučaja Kerestinac, navodi i primjer Mihaila Hrastova koji je "za zločin na Koranskom mostu u Karlovcu, kada je ubijeno 13 vojnika JNA", dobio četiri godine. Novosti tvrde kako visina kazne u Hrvatskoj i BiH ovisi o nacionalnosti optuženog.

- U hrvatskom pravnom sustavu, ako se sudi Srbinu za neko djelo i Hrvatu za isto to djelo, kazne će biti različite. Srbin će dobiti veću, a Hrvat manju kaznu - kaže za Novosti Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj pa navodi primjer Srbina, pripadnika Teritorijalne obrane Krajine, "koji je za udaranje hrvatskih zarobljenika dobio kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora. a Hrvat koji je ubio 13 zarobljenika kažnjen je s četiri godine zatvora". 

Takvo mišljenje dijeli i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

- Svih ovih godina suđenja u Hrvatskoj su pristrana i nedovoljno profesionalna kada su u pitanju okrivljeni sa srpske i hrvatske strane - zaključuje Pupovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu